MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zangielszczenie brytyjskiej Polonii;)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 2 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2012-01-31 22:14:10 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Nie wiem czy to jest zangielszczenie jako tako, moze poprostu tak sie zlozylo, ze tutaj poznalas ludzi z ktorymi dobrze sie porozumiewasz. Moze to jest kwestia czasu spedzonego, w danym okresie twojego zycia.

Niestety ale nie spedzam na tyle czasu w Polsce, zeby miec takie same kontakty ze znajomymi jak tymi na "miejscu", ale sa jeszcze osoby (nie jest ich wiele) w Polsce, z ktorymi potrafie miec wspolny jezyk, ktore mnie rozumieja, sa na tym samym poziomie, w rozmowie z ktorymi nie ma znaczenia w trakcie rozmowy w jakim kraju sie znajdujemy, czy w jakim kraju wiekszosc naszego zycia spedzamy.

Wiecej osob ktorych pojecie wartosci sa podobne do moich jest tutaj w UK, ale to wlasnie dla mnie kwestia tego, ze tutaj wiekszosc zycia spedzam. Moze to miec glownie zwiazek z tym, ze ta czsc zycia kiedy te wartosci sie ugruntowywaly bylam tutaj, i wtedy tez na mojej drodze pojawily sie osoby, ktore podzielaja podobne poglady.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mala24

Post #2 Ocena: 0

2012-01-31 22:19:22 (13 lat temu)

mala24

Kobieta

Z nami od: 12-01-2009

to nie chodzi czy mnie one interesuja czy nie.Bo osobiscie nie mam nic przeciwko nim.Galadriel powiem tak zawsze jakos lepiej ocenialam sposb zycia i myslenia anglikow niz nas samych ale to tylko w pewnych sprawach jak tolerancja do innych ras,wyznania i orientacji.tego ,sposobu bycia,uprzejmosci,ze potrafia sie bawic mam tu na mysli imprezy jak baby shower hen party,urodziny z motywem,ich przebieranki.zawsze to mi inaczej wygladalo.To byl jeden z powodow dlatego tu jestem.Nie lubie sie prosic o bilet na autobus szczegolnie jak za niego place,nie lubie byc rzucana papierami w urzedach i nie lubie pyskowac do czego w pl mnie zmuszaja.Za to lubie Anglie i chyba tak moge powiedziec ze sposob myslenia i bycia wybiore angielski.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2012-01-31 22:20:53 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

mala24

Post #4 Ocena: 0

2012-01-31 22:23:17 (13 lat temu)

mala24

Kobieta

Z nami od: 12-01-2009

Gloucester.A w Pl roznie.Myslalam o powrocie kiedys ale kazdy ma rodzine porozjezdzal sie setki kilometrow wiec nie ma roznicy czy jestem tu czy tam jak czestotliwosc widzenia bylaby taka sama.

Do góry stronyOffline

maw2be

Post #5 Ocena: 0

2012-01-31 22:28:52 (13 lat temu)

maw2be

Mężczyzna

Z nami od: 04-10-2006

też tak powoli to odbieram że przesiąkłem anglią. tutejszy sposób życia mi odpowiada. jest jakiś spokojniejszy. ludzie życzliwsi. dawno w pl nie byłem i chyba szybko nie pojade, ale obawiam się że im dłużej tu jestem tym ciężej odnaleść mi się w pl rzeczywistości. jak rozmawiam z rodzinom czy znajomymi to wydaje mi się że żyjemy na dwuch odległych światach. momentami czuje się tu samotny, jednak kurna jakoś siebie nie widze teraz w pl. prosty przykład na rondzie to by mnie chyba zatrąbili na śmierć ;) w sklepie jakbym zaczął z kasjerką rozmawiać jak tu to by ją zwolnili. mi się tu podoba, tylko więcej angielskich znajomych mi potrzeba a z tym ciężko.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2012-01-31 22:33:56 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2012-01-31 22:14:10, Adacymru napisał(a):
(...)
Wiecej osob ktorych pojecie wartosci sa podobne do moich jest tutaj w UK, ale to wlasnie dla mnie kwestia tego, ze tutaj wiekszosc zycia spedzam. Moze to miec glownie zwiazek z tym, ze ta czsc zycia kiedy te wartosci sie ugruntowywaly bylam tutaj, i wtedy tez na mojej drodze pojawily sie osoby, ktore podzielaja podobne poglady.

Mniej więcej o tym mówię.

Z tym, że ja nie uważam aby jakiekolwiek moje wartości uległy tu zmianie. A ugruntowały się w Polsce, i to dawno temu. Tu mieszkałam tylko 5 lat.

Cytat:

2012-01-31 22:13:16, zaczarowany_pantofelek napisał(a):
(...)ale ja po prostu tu nauczylam sie luzu i nie przejmowania pierdolami typu makijaz przy wyjsciu do sklepu po bulki, wyjscie w dresie z fryzura nie od fryzjera (...)

No, w tramwaju wyglądam jak lump. Wszystkie laski niczym modelki: strój, makijaż. A ja "po angielsku". I jeszcze mam radochę;)

Cytat:

2012-01-31 22:28:52, maw2be napisał(a):
(...)ale obawiam się że im dłużej tu jestem tym ciężej odnaleść mi się w pl rzeczywistości.
(...)

No, trochę to trwa. Ale jest do zrobienia;)

Cytat:

2012-01-31 22:23:17, mala24 napisał(a):
Gloucester(...)

Bardzo urokliwe miasteczko. Niedaleko Avebury. Miałam tam znajomych, ale dawno to było. Pewnie już tam nie mieszkają.

Sniper, Ty tu pasujesz od urodzenia;)
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #7 Ocena: 0

2012-01-31 22:36:13 (13 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

W Polsce mnie szlag trafial, gdy widzialam jak szanowni rodacy udawali kogos kim nie sa. A to, ze ma wiecej kasy, a to, ze jest madrzejszy, a to, ze zna sie na czyms lepiej, a to, ze jest z lepszej rodziny niz w rzeczywistosci.

Tutaj ludzie sa normalni. Jak nie maja wyksztalcenia - to nie maja i jakos nie maja z tego powodu wiekszych kompleksow. A jak maja - to swietnie.

Jak nie maja kasy - to sie tez do tego przyznaja, ze w Asda kupuja produkty marki Asda. Tez jakos wielkiego wstydu z tego powodu nie widzialam.

W Polsce nie raz widzialam produkty z Biedronki w opakowaniach firmowych.
Smieszne, ale prawdziwe.
Generalnie - Tutaj zyje bardziej na luzie - tak jak Anglicy. Czy sie zangielszczylam? Chyba nie - raczej odetchnelam z ulga, ze sa jeszcze ludzie normalni na tym swiecie.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-01-31 22:37:31 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2012-01-31 22:39:56 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2012-01-31 22:36:13, kolezanka_szklanka napisał(a):
(...)Czy sie zangielszczylam?
Chyba nie - raczej odetchnelam z ulga, ze sa jeszcze ludzie normalni na tym swiecie.

Świetnie ujęte. Właśnie tak to czuję.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2012-01-31 22:52:23 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

hm,
Nie potrafię stwierdzić czy zangielszczałem czy w jakikolwiek inny sposób się przefarbowałem.

Po prostu nie analizuję czyjegoś postępowania i toku myślenia i co o mnie sądzi.
Ani jak się ubiera i z kim śpi.

Po prostu mnie to nie interesuje.
Z założenia do każdej poznanej osoby podchodzę jak do osoby pozytywnej, wręcz kolegi.
Dopiero jak sobie zapracuje na negatyw to po się od niej odsuwam, skoro ma inne podejście do życia i mu z tym dobrze to dobrze, ja buduje swój świat.

Fakt że często nie mogę, co niektórych zrozumieć i czasami mnie Polacy zaskakują, pewnymi zachowaniami czy też pytaniami które uważam że są niestosowne by je zadawać.
Po prostu na nie nie odpowiadam, ale choć z drobnym zdziwieniem, to akceptuję jego/ jej / ich/ sposób na życie.
Bo przecież mają do tego prawo, a skoro tego nie zmieniają to być może na swój sposób im z tym dobrze?

A Anglicy?
No też mają wiele wad, niby luz, niby uśmiech, choć z drugiej strony to też nie do końca to takie cukierkowe i prawdziwe jest ;)
Choć nie jeden kotail szampan wypiłem, na nie jednej imprezie byłem.
i spore grono znajomych mam, to nie czuję się z nimi bliżej niż z polakami czy Hiszpanami czy Niemcami.
wsio ryba.

Ja tam mam swój świat. Nie polski, nie Angielski po prostu swój i dobrze mi z tym :)
I nie chciał bym by ktokolwiek chciał mnie ubrać w ramki, mam za duży brzuch, wierzcie mi nie wpasuję ;)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,