MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zangielszczenie brytyjskiej Polonii;)

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

galadriel

Post #1 Ocena: 0

2012-01-31 21:46:03 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Czy sadzicie, że latami żyjąc i pracując w Anglii stajemy się mentalnie (konstrukcja psychiczna) podobni do Anglików? Mam na myśli tych z nas, którzy bez problemów się zasymilowali/ zintegrowali/ wtopili w tło angielskiego środowiska: w pracy, sąsiedztwie itd...

Czy może tak naprawdę nic nas nigdy nie różniło?

Tęskniłam za przyjaciółmi w Polsce. Dziś odebrałam mail'a od koleżanki (Angielki) z byłej pracy. I nagle mnie olśniło- ona zna, i rozumie mnie lepiej, niż większość ludzi z mojego otoczenia tu i teraz (czyli w Polsce). Lata znajomości, czy podobieństwo psychiczne bez względu na tak zwane różnice kulturowe? No właśnie chodzi o to, że tam nie ma żadnych różnic. I nigdy nie było.

Tak samo jest z zaprzyjaźnioną Polką (i Polakiem) mieszkającymi
w Anglii. Myślą podobnie jak ja. O niebo łatwiej mi się z nimi porozumieć (ogólnie na płaszczyźnie duchowej, nie tylko przez podobne doświadczenia "imigracyjne", zwłaszcza, że wcale nie były podobne).

O co chodzi? "Zangielszczyłam" się przez te pięć lat? Mając wybór, automatycznie wybieram towarzystwo brytyjskich Polaków i Anglików.

Tez odnosicie takie wrażenie w kontaktach z ludźmi?

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mala24

Post #2 Ocena: 0

2012-01-31 21:52:31 (13 lat temu)

mala24

Kobieta

Z nami od: 12-01-2009

Kiedys moj byly zabranial mi mowic do niego cokolwiek przy kasie w sklepie a jak przez telefon rozmawial to z tym ich smiesznym akcentem ohh really,ok honey itd.smiesznie to brzmialo.Znajomi na sile probuja sie stac anielskimi polakami,ale zakupy do tej pory robia w POlsce przez kuriera.I wlasnie to jest smieszne dla mnie.Jestem tu 6 lat i sorry ale jak do tej pory nie spotkalam normalnego POlaka.I nie chodzi to ,ze chce na sile byc angielska bo dla mnie to roznicy nie ma.Mam po prostu pecha chyba.Jestem w takiej sytauacji ze tam gdzie mnie zechca tam pojde:)

[ Ostatnio edytowany przez: mala24 31-01-2012 21:54 ]

Do góry stronyOffline

darmund

Post #3 Ocena: 0

2012-01-31 21:54:33 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Z nami od: 02-01-2012

Cytat:

2012-01-31 21:52:31, mala24 napisał(a):
Kiedys moj byly zabranial mi mowic do niego cokolwiek przy kasie w sklepie a jak przez telefon rozmawial to z tym ich smiesznym akcentem ohh really,ok honey itd.smiesznie to brzmialo.Znajomi na sile probuja sie stac anielskimi polakami,ale zapupy do tej pory robia w POlsce przez kuriera.I wlasnie to jest smieszne dla mnie.Jestem tu 6 lat i sorry ale jak do tej pory nie spotkalam normalnego POlaka.I nie chodzi to ,ze chce na sile byc angielska bo dla mnie to roznicy nie ma.Mam po prostu pecha chyba.

Mozliwe ze szukasz nie tam gdzie trzeba , mala ;-)

Do góry stronyOffline

mala24

Post #4 Ocena: 0

2012-01-31 21:56:39 (13 lat temu)

mala24

Kobieta

Dartmund szukalam wszedzie uwierz mi.Dalam sobie spokoj juz.

Do góry stronyOffline

darmund

Post #5 Ocena: 0

2012-01-31 22:00:05 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Jestem w takiej sytauacji ze tam gdzie mnie zechca tam pojde:)

Nie bardzo rozumiem to ostatnie zdanie .

Do góry stronyOffline

mala24

Post #6 Ocena: 0

2012-01-31 22:02:59 (13 lat temu)

mala24

Kobieta

Pytanie w poscie chyba tyczylo sie znajomych ,najogolniej Polak czy Anglik a mi chodzi ,ze ja nie mam zadnych i dlatego napisalam tak a nie inaczej:)

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #7 Ocena: 0

2012-01-31 22:03:16 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Cytat:

2012-01-31 21:52:31, mala24 napisał(a):
xxx mi mowic do niego cokolwiek przy kasie w sklepie a jak przez telefon rozmawial to z tym ich smiesznym akcentem ohh really,ok honey itd.smiesznie to brzmialo.Znajomi na sile probuja sie stac anielskimi polakami (...)

Nie mam na myśli udawania tubylców. Osobiście nie znoszę z rodakami rozmawiać po angielsku. To czysty idiotyzm.

Chodzi mi o coś innego. Sposób życia, myślenia...Trudno mi to zdefiniować. Całokształt.

;)

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 31-01-2012 22:06 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

darmund

Post #8 Ocena: 0

2012-01-31 22:08:23 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Cytat:

2012-01-31 22:02:59, mala24 napisał(a):
Pytanie w poscie chyba tyczylo sie znajomych ,najogolniej Polak czy Anglik a mi chodzi ,ze ja nie mam zadnych i dlatego napisalam tak a nie inaczej:)

Czyli , rozkladajac to zdanie na czynniki pierwsze ( meska analiza ) nie masz zadnych znajomych ( z dwoch narodowosci ktore nas interesuja ) wiec mozesz zawierac nowe znajomosci , takie ktore Cie interesuja . Takie zaczecie od nowa , mysle ze masz dosc komfortowa sytuacje - nawet troche zazdroszcze Tobie tego .

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2012-01-31 22:13:08 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Mała24, w jakim mieście mieszkasz w UK (że nie trafiłaś na nikogo fajnego wśród polskiego towarzystwa)a w jakim w PL (że nie masz do czego/ kogo wracać)?

Do góry stronyOffline

zaczarowany_pan

Post #10 Ocena: 0

2012-01-31 22:13:16 (13 lat temu)

zaczarowany_pantofelek

Kobieta

Z nami od: 07-11-2011

Ja sie tu zmienilam, czy na korzysc to nie mnie oceniac. Pewnie znajomi w Polsce mowia, ze nosa zadzieram, ze nie poplotkuje, ze jak moge nie przejmowac sie swoja figura i wrecz sie nia afiszowac, ze wkurzaja mnie sklepowe i panie w banku i ten polski urzedniczy swojski foch. ale ja po prostu tu nauczylam sie luzu i nie przejmowania pierdolami typu makijaz przy wyjsciu do sklepu po bulki, wyjscie w dresie z fryzura nie od fryzjera, spojrzenie pani w sklepie pt.jak smiem pytac o cos czego w sklepie na stanie nie ma,itp.
Tu uswiadomilam sobie, ze mam jedno zycie i mam je przezyc sama dla siebie a nie innych
Zyj i pozwol zyc innym

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,