|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-12-27 15:25:31 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #2 Ocena: 0 2011-12-27 15:29:29 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Nie_z_tej_bajki | Post #3 Ocena: 0 2011-12-27 15:50:19 (13 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
MANIPULACJA - Manipulacja (ze śred. łac. manipulus, od łac. „garść, garstka, naręcze” – manus, ręka, możliwy zw. z gr. μαρέ marē, ręka oraz -pulus: możliwy zw. z łac. plenus, pełny oraz plére, napełniać, por. gr. πλήρώς plērēs, pełny; πλήθειν plēthein, być pełnym; być może od łac. pellere, od pellō, „rozpędzić, wprawić w ruch, dotknąć, poruszyć”; wyr. manus pellō ma ozn. „trzymać czyjąś dłoń” lub „mieć kogoś w ręku”
![]() Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
Post #4 Ocena: 0 2011-12-27 16:10:25 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
_Dida_ | Post #5 Ocena: 0 2011-12-27 16:14:47 (13 lat temu) |
Z nami od: 23-09-2010 Skąd: Harrow |
Słowo dość często źle używane na forum :
Bynajmniej to nie przynajmniej! Słowo „bynajmniej” nie jest alternatywą dla słowa „przynajmniej„. Nigdy nie było i nie będzie. Słowo „bynajmniej” ma zupełnie inne znaczenie niż słowo „przynajmniej”. ******************************************************************* bynajmniej ‘wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nie) Głos miał donośny, ale bynajmniej nie przykry. Z miłością bynajmniej się nie taił. ******************************************************************* ******************************************************************* przynajmniej ‘partykuła wyznaczająca minimalny, możliwy do zaakceptowania przez mówiącego zakres czegoś, np. Wypij przynajmniej mleko., lub komunikująca, że ilość lub miara czegoś jest nie mniejsza od wymienionej i że może być większa, np. Wyjechała przynajmniej na rok.‘ ******************************************************************* Widzicie różnicę? PS Co do parafianina, to mniemam, iż chodziło Ci o dawną formę - człowieka nieokrzesanego, zacofanego, nieuka...itp? A nie o członka parafii.. ![]() ![]() Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie...
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-12-27 16:18:39 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
MonCherry | Post #7 Ocena: 0 2011-12-27 16:20:16 (13 lat temu) |
Z nami od: 27-12-2011 Skąd: Southend On Sea |
tą/tę książkę
Dość częsty problem. I nie chodzi mi tutaj tylko o forum, bo ostatnio zauważyłam, że większość wykładowców używa błędnej formy. No to dla wyjaśnienia teraz, w najprostszy, a zarazem mój ulubiony sposób. Mamy sobie wyraz, dajmy na to - piłka. I chcemy komuś powiedzieć, że rzucamy piłką. Konkretną zieloną ze wskazaniem, że to właśnie ta. I tu sprawa jest oczywista - rzucamy tą piłką. Na końcu mamy "ą", więc jest tą. Z tym raczej większych problemów nie ma, ale już w chwili, gdy prosimy o książkę zaczynają się schody. No bo tą czy tę? I tu znów ta sama zasada, jeno wyraz kończy się na "ę", więc prosimy o tę książkę. Proste, prawda? A niestety wielu polonistów to pomija. No i ostatnia rzecz, która wybitnie rzuciła mi się w oczy. Trafia Was szlag czy szlak? I w tym miejscu posłużę się poradnikiem PWN Cytat: Szlak i szlag w mianowniku są wymawiane jednakowo, ale w wyrażeniach niech to szlag trafi i podobnych używamy wyrazu szlag - od niemieckiego rzeczownika Schlag 'uderzenie'.
[ Ostatnio edytowany przez: MonCherry 27-12-2011 16:21 ] |
Post #8 Ocena: 0 2011-12-27 16:50:57 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #9 Ocena: 0 2011-12-27 17:10:40 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
MonCherry | Post #10 Ocena: 0 2011-12-27 17:13:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 27-12-2011 Skąd: Southend On Sea |
Cytat: 2011-12-27 17:10:40, ie2ox4 napisał(a): przyszłem do ciebie, poszłem po flaszkę, Niestety ale już tak można mówić ![]() Teraz dużo się zatwierdza bo głąbom się uczyć i poprawnie mówić nie chce ![]() Tj. Jest napisane/pisze |