ps. pewnie dlatego jest tylko kilku dobrych komikow, a jeszcze mniej satyrykow...
Str 3 z 6 |
|
---|---|
clockwork_orang | Post #1 Ocena: 0 2011-06-26 15:07:50 (14 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
coz... nie kazdemu dane jest bbyc na tyle inteligentnym, by robic z siebie glupka
![]() ps. pewnie dlatego jest tylko kilku dobrych komikow, a jeszcze mniej satyrykow... |
Netta6 | Post #2 Ocena: 0 2011-06-26 15:33:58 (14 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2006 Skąd: Bridgwater |
Ja na ogół nie jestem osobą złośliwą. Ale jak mi się napatoczy na drodze taki jeden gość z mojego miasta to normalnie wszelkie konwenanse idą w zapomnienie. Jego podejście do rodziny, znajomych, pracy i wogóle życia wydobywają ze mnie całe pokłady złośliwości i sarkazmu. No kurcze nie wiem dlaczego, ale w stosunku do tego człowieka tak mam. A że często go widuję to na MW jestem milutka, bo nawet historie jakie tutaj mają miejsce czasem, to pikuś w stosunku do tego co wyrabia ten gość.
|
Post #3 Ocena: 0 2011-06-26 15:44:00 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
galadriel | Post #4 Ocena: 0 2011-06-26 16:01:33 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: 2011-06-26 15:44:00, Mama-Myszy napisał(a): Nie spotkalam jeszcze w zyciu nikogo, kogo moglabym nazwac uosobieniem spokoju wewnetrznego i cierpliwosci. (...) No jestem tu przeciez. ![]() Cytat: Z natury jestesmy wszyscy, jak jeden, zlosliwi, ironiczni, cyniczni, sarkastyczni, chamscy... jedni bardziej, inni mniej. Taka nasza natura (...)
Nie. To cechy charakteru, różnice osobowości, oraz oczywiście sposobu wychowania. Ada pytała, dlaczego dopiero w necie autorka zwróciła uwage na takie postawy. Odpowiedź jest prosta. W realu wybieramy sobie znajomych, ludzi z którymi chcemy przebywać, rozmawiać, kolegować się. W necie trafiamy na wpisy przypadkowych ludzi, również tych, których w realu byśmy odrzucili, nigdy nie znaleźli by się w gronie naszych znajomych. Toksyczne osobowości jednych przyciągają, innych odpychają. Generalnie nie jest zbyt zdrowe otaczać się negatywnymi emocjami. Ale też każdy ma inną psychike i inne potrzeby ![]() Ciekawe rzeczy wychodzą, jak takie mniej lub bardziej kontrowersyjne osoby poznaje się w realu. Czesto się okazuje, że faktycznie wszystko ma jakąś przyczyne. Czy można taką jadowitą postawe wytłumaczyć zaburzeniami osobowości, frustracją, jakimiś niepowodzeniami w życiu osobistym, zawodowym itp? Pewnie tak. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2011-06-26 18:06:08 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
W sumie temat nawet ciekawy, przynajmniej mnie ciekawi podejscie innych do pojecia zlosliwosci, sarkazmu i ironii. Znam osoby, ktore nie maja niestety talentu rozpoznawania sarkazmu, zeby nie bylo nieporozumien, nie uzywam tego w rozmowach z nimi. Poczucie humoru tez sprawa wzgledna.
Zastanawia mnie dlaczego autorka po zalozeniu tematu, skasowala konto/ To tak jakby zaczac rozmowe z kims i nie doczekawszy odpowiedzi, wyjsc z pokoju. Ja przynajmniej nie odebralam zagadnienia jako ataku na siebie (bo ja skromna jestem i wiem ze zlosliwosc pieknosci szkodzi, wiec stosuje tylko w wyjatkowych sytuacjach, jak mi ktos spokoju nie daje pomimo dobitnych sygnalow), ani tez ataku na MW jako calosc, bo chociaz sa ludzie i ...ludziska na MW, to jednak nie jest zle, mozna znalezc wiele interesujacych wypowiedzi. W przypadku niedogadywania sie z innymi, to nawet MW jest lepsze niz spotkanie rodzinne albo towarzyskie, na ktore niekoniecznie chcialoby sie isc, bo beda osoby ktore graja na nerwach, a siedziec jak mruk nie wypada, bo np babci/kolezance bedzie przykro, etc etc. Tutaj przynajmniej jak w towarzystwie mozna sie nie oddzywac jak towarzystwo nie odpowiada. Fakt czasem nawet jak cos nie odpowiada, to ja przynajmniej czuje potrzebe wrzucenia zdania, dla rownowagi, zeby ktos nie wszedl i nie pomyslal, ze pewne postawy/poglady sie bez zmruzenia oka preferuje. Czasem troche dystansu do zycia i siebie i wszystko inaczej wyglada.
Ada
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-06-26 18:21:46 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
galadriel | Post #7 Ocena: 0 2011-06-26 18:22:58 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: Zastanawia mnie dlaczego autorka po zalozeniu tematu, skasowala konto/ To tak jakby zaczac rozmowe z kims i nie doczekawszy odpowiedzi, wyjsc z pokoju.
No właśnie też mnie to zdziwiło. Tym bardziej, że Czas Kobiet sprawiała wrażenie osoby raczej zdystansowanej, wyważonej i neutralnej. Przynajmniej tak ją odbierałam, trafiając gdzieniegdzie na jej wpisy. Nie czytam na MW wszystkiego od deski do deski, to i nie wiem, w którym temacie się znów kto z kim użera, ani o co. A ten wątek chyba do tego nawiązywał? Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Dwunasty | Post #8 Ocena: 0 2011-06-26 18:25:09 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Autorka była(jest) kobietą na która przyszedł czas. Czas Kobiet
![]() |
Post #9 Ocena: 0 2011-06-26 18:33:56 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
audacity | Post #10 Ocena: 0 2011-06-26 18:37:38 (14 lat temu) |
Z nami od: 14-07-2009 Skąd: newmarket |
Cytat: 2011-06-26 18:25:09, Dwunasty napisał(a): Autorka była(jest) kobietą na która przyszedł czas. Czas Kobiet ![]() Sprowokowac i uciec, toz to jest zlosliwosc najwyzszych lotow ![]() What would life be if we had no courage to attempt anything?
|