MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Muzyka jakiej słuchamy.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 8 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

AbacusII

Post #1 Ocena: 0

2021-06-16 19:51:07 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Z nami od: 12-05-2021

Dzis wspomnę o pewnie wam nie znanym kompozytorze;Gustawie Holst.
Obrazek

Wiki o Artyscie
I przyznam, ze mi tez, bo poznałem go tylko dlatego,ze uczyl i komponowal w mojej szkole.A nieoficjalnie dodam, ze przez jego facjate jestem oskarzany przez współpracowników o rodzinne koligacje 🤣. Ale ja slepy jestem, nie widze tego 😃
Trafilem kiedyś na pokój z instrumentami, ktory okazal się byc kiedys jego mieszkaniem.Filmik"Pokoj muzyka"
Posluchajcie utworu,moze uslyszycie zaskakujacą melodyke 😃 (3:28) 😉
Teatr Wielki Opery Narodowej:"Jupiter from Planets"

Pokoj Muzyka

[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 16-06-2021 20:07 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AbacusII

Post #2 Ocena: 0

2021-06-18 01:12:13 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Przez te upały zawiało mnie do chłodnej Norwegi,a skoro tam to muzycznie wita was Edvard Grieg :)
Zanim usłyszycie orkiestrę to zobaczcie animacje o tym jak Grieg przekształcił błyskotliwy thriller najsłynniejszego norweskiego dramaturga Ibsena – z wielką niechęcią, ale z wielkim sukcesem!

a jeśli kreskówki tej za duzo , albo za mało to posłuchajcie przepięknej muzyki, ona łagodzi wszystko :)
Edvard Grieg - Peer Gynt Suite No. 1 Op. 46 Teatr Wielki Opera Narodowa

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #3 Ocena: 0

2021-06-22 01:38:38 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Tak sobie pomyślałem:co ze mnie za facet ! Samolubnie lampie sie na bajkę , no świnia nie facet..hm....a raczej świnia facet :) a skoro swinia, to poświntuszę i pokaże wam ..świnki ;) *DANCE*

Gdyby komus świntuszenia bylo za malo to sprawa robi sie powazna , wiec posłuchajcie tej muzyki w wykonaniu muzyków poważnych z krwi i kości, Madziarów :), którzy zagrają HUNGARIAN DANCE Johannesa Brahmsa *DANCE**DANCE**DANCE**DANCE*

[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 22-06-2021 01:43 ]

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #4 Ocena: 0

2021-06-26 23:07:59 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Bywają utwory w muzyce poważnej, które ponoszą nas, zachwycając swoją energią.
Dlaczego powinniście słuchać "Czterech Pór Roku" Vivaldiego?
KROTKI "WYKŁAD" :) TEDed

Kilka ciekawostek :
Niedługo po otrzymaniu święceń kapłańskich zrezygnował z odprawiania mszy. Tłumaczył się bólem w klatce piersiowej.
W 1926 r. odnaleziono tzw. „rękopisy turyńskie”, czyli wiele nieznanych do tej pory dzieł Antonia Vivaldiego.
Mieszkał przez pewien czas z dwiema kobietami – jak sam twierdził – dla zdrowia. ;)
Posłuchajcie współczesnej interpretacji Vivaldiego (Preta Rosso czyli "Rudego Księdza";).

Winter

STORM

Dziewczyna o magicznych dłoniach
Summer

Wiosna z usmiechem na ulicy Londynu :)

4 pory roku w 1 minute Animacja :)

[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 26-06-2021 23:31 ]

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #5 Ocena: 0

2021-06-28 23:08:57 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Nic mi nie mówicie ,ze nic nie wrzucam tu od jakiegoś czasu i całemu gronu fanów tej muzyki, grozi zespól odstawienia ! :-] Żeby nie było ,ze szukam klientów na terapie , dziś dawka muzyki , którą słyszeliście choćby w "Pan i władca: Na krańcu świata "(Master and Commander"autorem jest Luigi Boccherini

Warto przeczytać notke :
Luigi Boccherini pochodził z muzykalnej rodziny, jego ojciec grał na wiolonczeli oraz kontrabasie i w 1757 r. wysłał chłopca na lekcje w Rzymie. W 1769 r. Boccherini wyjechał do Hiszpanii, gdzie zatrudnił go infant Ludwik - młodszy brat Karola III. Współpraca zakończyła się, gdy królowi nie spodobał się fragment jednego z utworów, a poirytowany kompozytor podwoił dany motyw. Po tym incydencie, obrażony Boccherini udał się w góry Gredos, gdzie stworzył swoje najsłynniejsze dzieła. Do mecenasów twórczości Boccheriniego należeli też Lucjan Bonaparte i Fryderyk Wilhelm II Hohenzollern.

Był dwukrotnie żonaty i miał dwie córki. Zmarł w zupełnej biedzie w Madrycie. Jego współcześni spadkobiercy żyją w Hiszpanii. Po śmierci został zupełnie zapomniany, a renesans popularności jego twórczości rozpoczął się w drugiej połowie XX wieku, kiedy jego prace zostały szczegółowo zbadane przez francuskiego muzykologa Yvesa Gérarda w 1969 roku. Powstał wtedy tzw. Boccherini Quintet, który wykonuje muzykę Boccheriniego. Początkowo grał w Paryżu, później odbył światowe tournée.

Luigi Boccherini skomponował około 600 utworów, w tym m.in. 20 symfonii, liczne koncerty wiolonczelowe, setki utworów kameralnych, oratoria, kantaty, operę. Z ogromnego dorobku Boccheriniego największą popularność zdobył menuet z Kwintetu smyczkowego nr 13, zwłaszcza kiedy wykorzystany został w brytyjskiej komedii Jak zabić starszą panią; w Polsce śpiewany przez Wojciecha Młynarskiego z jego własnym tekstem jako Obiad rodzinny.
Na wesoło słuchajcie Wojciecha Młynarskiego :)

No az tak sie podoba ? *DONT_KNOW* :-] no to w pigułce 12 minut wyjątkowego koncertu .Poświećcie sie i zobaczcie cały ;)

Night Music of the Streets of Madrid
Luigi Boccherini (1743 – 1805)

1. The Ave Maria Bell : calling the faithful to prayer
2. The soldiers’ drum
3 . Minuet of the blind beggars
4. In the church – the Rosary and prayers of the faithful
5. Passa calle of the street singers, known as Los Manolos (lower-class loudmouths)
6. The soldiers’ drum
6. The retreat of the Madrid Military Nightwatch – announces the curfew and closing the streets for the night

Filmed at a concert given by the Buskaid Soweto String Ensemble in Johannesburg, September 2015
Boccherini zagrany ale jak ! z Czarnego lądu :)

Pozdrawiam Luigi ;)
Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 28-06-2021 23:18 ]

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #6 Ocena: 0

2021-07-05 15:44:21 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Dziś zajawka muzyczna posta poświęconego Jacques Offenbach, ktorego wszyscy znają z "Piekielnego Galopu, czyli Kankana 😃

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #7 Ocena: 0

2021-07-08 20:46:57 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Miałem umieścić tu zapowiadany niezwykły utwór ,ale zanim to nastąpi zrobię pewien dubel ;) Ten sam utwor z animacją możecie zobaczyć /usłyszeć w Wideotece.Tu zostawiam wyjątkową wersję dla tych, którzy kochają czuć muzykę...

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #8 Ocena: 0

2021-07-08 21:17:33 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

A teraz cos wyjątkowego *THUMBS UP**THUMBS UP**THUMBS UP*
Nie odbiorę wam moim opisem niespodzianki, kto chce przeczyta komentarz po obejrzeniu wideo :)
Proszę usiądźcie wygodnie ,wpuście w siebie te 7 minut niezwykłej muzyki

Zobaczyliście nowy zwiastun do Sabat Mater Vivaldiego z udziałem kontratenora Jakuba Józefa Orlińskiego.
Uwielbiam głos Orlińskiego, wnika tak szlachetnie w dusze...
Myślę,ze wideo było trochę szokujące. Trzymało mnie na krawędzi przez cały czas...ale śpiew i obecność Jakuba dała anielskie... niezwykłe uczucie dobra...
Nie tylko ja będę czekał z niecierpliwością na pełną produkcję , juz za rok :)
Czy ktos ma odwagę zinterpretować teledysk , hm ?
:)

[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 08-07-2021 21:19 ]

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #9 Ocena: 0

2021-07-23 22:01:59 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Po przerwie wraca Mozart ,ale dlatego,ze chce wam pokazać pewnego dzieciaka. Sięga na stojąco do klawiszy,praktycznie stołek mu zbędny i choć jest małym chłopcem, przerasta geniuszem całą orkiestrę :)
Jest nim Elisey Mysin, student Centralnej Szkoły Muzycznej w Moskiewskim Konserwatorium im. Piotra Czajkowskiego
Posłuchajcie Elizeusza w ramach festiwalu Junior Music Tour
*THUMBS UP*

Podobało sie wam ? to jako ciekawostkę dodam,ze utwór ten został ostro zjechany przez krytyków muzycznych; za cos tam, cos tam i cos tam :-] Dla mnie to znaczenia nie ma, bo albo czuje muzę,albo nie . Tyle :)

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #10 Ocena: 0

2021-12-04 19:34:44 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Tak słucham, słucham i nie dowierzam. Sprawdziłem czy polskie wykonania, ktore mi sie same nasuwają, wpominaja o autorstwie. Niestety żadnej wzmianki nawet. Chyba, że ja już głuchy jestem. Czy tylko mnie to tak sie wydaje?

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 04-12-2021 19:39 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,