|
---|---|
anetka_sweet | Post #1 Ocena: 0 2009-10-26 19:15:28 (16 lat temu) |
Z nami od: 15-06-2009 Skąd: Shepton Mallet |
sluchajcie kupilam mala orchidee ale slyszalam ze ten piekny kwiat jest bardzo wymagajacy.moze mi ktos cos napisac jak dbac o niego jak przesadzac itd?
|
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2009-10-26 19:21:39 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
lubią dużą wilgotność powietrza, dość wysoką temperaturę i półcień. Należy umieścić doniczkę z rośliną w jasnym miejscu, ale nie w pełnym słońcu. Podlewamy ją obficie, ale nie za często. Między kolejnym podlaniem podłoże powinno całkowicie przeschnąć. Korzenie nigdy nie powinny stać w wodzie, gdyż mogą zgnić i doprowadzić do śmierci rośliny. Do podlewania możemy używać deszczówki lub wody z kranu. Ta druga powinna być jednak przegotowana. Najlepiej jest zanurzyć doniczkę w wodzie na około pół godziny. Mamy wtedy pewność, że podłoże dobrze nasiąkło.
W pierwszym roku orchidea nie potrzebuje nawożenia. Po tym okresie musi już być regularnie nawożona. Najlepiej stosować specjalne nawozy przeznaczone dla storczyków. Są one teraz bardzo łatwo dostępne. Nawozimy przy każdym podlewaniu, jednak stężenie nawozu powinno być czterokrotnie niższe, niż zalecane na opakowaniu. Co jakiś czas należy przepłukać podłoże samą wodą. Trzeba uważać, by nie przedobrzyć z nawozem, ponieważ to również może doprowadzić do śmierci rośliny. Nie zaleca się także używania nabłyszczaczy do liści. Przynoszą one o wiele więcej szkód niż pożytku. ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
anetka_sweet | Post #3 Ocena: 0 2009-10-26 19:30:07 (16 lat temu) |
dziekuje ci wfuniu za wyczerpujaca odpowiedz.powiedz mi jeszcze jesli wiesz co z doniczka,bo gdzies czytalam ze ma byc z dzurkami,ale ja nie wiem o co chodzi.ja kupilam dzis i jest w dwoch doniczkach.jedna porcelanowa a bezposrednio jest wsadzony kwiat w plastikowa z dziurami na dole.czy to wystarczy czy trzeba ja przesadzic
|
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2009-10-26 19:38:09 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
z tego co czytałam na różnych stronach... storczyków się nie przesadza...
bo one tego nie potrzebują... jesli mają wystające mocno korzenie poza doniczkę wtedy się należy... w 2cm większą w średnicy... przęźroczytą oczywiście... osłonka powinna być o conajmniej 1cm szersza niż główna doniczka bo korzenie muszą odaychac(dlatego rosną w korze) to widomości ze stron angielskich... ............ to znalazlam na jakims forum moze ci pomoze? ![]() [ Ostatnio edytowany przez: EFKAKONEFKA33 26-10-2009 19:38 ] Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #5 Ocena: 0 2009-10-26 19:40:51 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
czyli zdaje sie,ze powinnas tak tego kwiata zostawic ,bez przesadzania i podobno najelpiej na niego
znalazlam jeszcze to: Dziewczyny co do przesadzania to przesadza sie dopiero wtedy jak storczyk wyjdzie z doniczki czyli jego korzenie nie beda sie juz w niej miescic no i po kwitnieciu.Doniczka jest oojetna wazne zeby miala odplyw i wazniejsze jest podloze czyli specjalne dla storczykow mozna dodac kulki steropianu zeby korzenie dostawaly wiecej powietrza. ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
|
|
anetka_sweet | Post #6 Ocena: 0 2009-10-26 19:44:07 (16 lat temu) |
dziekuje ci.ja wogole nie mam pojecia o kwiatach wiec dla mnie najlepszy to kaktus ale orchidea jest piekna dlatego sobie sprawilam
![]() ![]() |
anetka_sweet | Post #7 Ocena: 0 2009-10-26 19:45:14 (16 lat temu) |
dziekuje ci.ja wogole nie mam pojecia o kwiatach wiec dla mnie najlepszy to kaktus ale orchidea jest piekna dlatego sobie sprawilam
![]() ![]() |
EFKAKONEFKA33 | Post #8 Ocena: 0 2009-10-26 19:46:46 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
powinnaś ocenić stan korzeni...
wyjmij doniczkę i oceń w jakiej są kondycji jęsli są białe i wyglądają na pomarszczone to onzanacza ze sa przesuszone doniczkę ochronna powinna zapewniać oddychanie korzeniom, bo one tego potzebuja wstaw doniczkę do miski z wodą przegotowana o pokojowej temp... i polewaj kawałko kory wodą tak aby nasiąkły... doniczka powinna tać się cięższa... storczyk powinien miec stale miejsce... i powinny być pryskane podobno najlepsza dla nich jest woda destylowana... ale ja urzywam deszczówki... wiaderko mam postawione na podwórku... i tak tanim kosztem uzyskuje miękką wodę... ................................. to juz chyba wszystkie madre rady,ktore mi sie na dzis udalo wynalezc...milej lektury Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #9 Ocena: 0 2009-10-26 19:48:49 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2009-10-26 19:44:07, anetka_sweet napisał(a): dla mnie najlepszy to kaktus to witaj w klubie u mnie nawet kaktus nie ma szans ...co najwyzej suszone kwiaty albo sztuczne by daly rade ,choc ich nie cierpie ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
anetka_sweet | Post #10 Ocena: 0 2009-10-26 20:06:11 (16 lat temu) |
hehe
![]() ![]() |