Str 4 z 4 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2009-10-08 23:10:04 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #2 Ocena: 0 2009-10-09 09:40:46 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Gabanil02 | Post #3 Ocena: 0 2009-11-08 20:32:53 (15 lat temu) |
Z nami od: 03-01-2008 |
Podaje ci mój adres
![]() Może cos ci pomoge(poradzę) na ta "dolegliwosć" kopania przez psa. Przepraszam że nie na forum....ale jakoś mi się nie chce! ![]() |
BARTEK10 | Post #4 Ocena: 0 2010-04-18 10:22:13 (15 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2009 Skąd: LEEDS |
Chciał bym zakupić małego szczeniaka,czarnego Labradora w Anglii. Proszę o efektowne odpowiedzi lub rady. Nie potrzebuje zbędnych komentarzy.
|
Post #5 Ocena: 0 2010-04-18 10:40:05 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2010-04-18 10:53:59 (15 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Przeczytaj najpierw ten artykul, przemysl decyzje razem z rodzina:
szczeniaczek A wszystkie info, jak szukac hodowli, jak wybierac dobra, rejestrowana hodowle z prawdziwego zdarzenia, masz w watku. I wiecej o posiadaniu psa w UK: topik 1 gdzie kupic? [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 18-04-2010 10:56 ] |
karina440 | Post #7 Ocena: 0 2012-07-14 18:03:57 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2012 Skąd: A-i-M |
Bardzo zaluje, ze dopiero teraz trafilam na to forum. 3 tygodnie temu kupilismy 2-miesieczna psinke rasy West Highland White Terrier. Nie miala papierow ani szczepien. Po tygodniu sie zaczelo; goraczka, sennosc, apatia, itp. Sadzilismy jednak, ze to efekt pierwszej dawki szczepionki, do tego ja z mezem zlapalismy przeziebienie, myslelismy, ze mogla to od nas zalapac, dlatego w ciagu 2-3 dni kilkakrotnie podawalismy jej malutka czesc tabletki, ktora my sami sie kurowalismy w trakcie przeziebienia. Pomoglo, po około pol godziny od podania, Mala jakby odzyla, znow była wesola, rozbrykana i zadziorna. Po tygodniu objawy wrocily, tyle tylko, ze nasilone. Doszlo do tego, ze nie chciala jesc i pic, niby miala apetyt, ale przy otwieraniu pyszczka najwyrazniej odczuwala ogromny bol, bo skamlala i cofala się od miski. Pyszczek spuchl, podczas jego dotykania bardzo piszczala, serce sie kroilo, gdy sie na nia patrzylo – otwarty pyszczek, jezyczek na wierzchu, smutek i bol w oczach. Zaczelismy szukac w necie, wszystkie objawy pasowaly do osteopatii czaszkowo – zuchwowej. Bylam u Veta, potwierdzilo sie, niestety. Teraz jest duzo lepiej, dostala dwa zastrzyki i lek, ktory przez tydzien musimy jej podawac raz dziennie, jednak ryzyko nawrotu atakow wciaz istnieje.
Postanowilam napisac, aby przestrzec wszystkich, ktorzy maja zamiar nabyc psinke – kupujcie tylko z hodowli rejestrowanej w Kennel Club, a unikniecie takich przykrych sytuacji jak my. Nie chodzi mi o koszty wizyt u Veta i leczenia, ale o patrzenie na bol i cierpienie tego malego, kochanego i slodkiego domownika… Ponizej skopiowalam kilka informacji, ktore na temat tej choroby znalazlam w necie: „Osteopatia czaszkowo-żuchwowa jest nienowotworową, niezapalną, proliferacyjną chorobą kości młodych psów (3 - 8 miesięczne). Najczęściej dotyczy kości żuchwy, kości potylicznej i skroniowej. Najczęściej diagnozowana jest u terierów szkockich, West Highland White terierów i Cairn terierów, chociaż stwierdzana była też u innych ras psów. Leczenie: Nie jest znana żadna specyficzna metoda leczenia osteopatii czaszkowo-żuchwowej, możliwe jest jedynie leczenie wspomagające, które ma na celu zwiększenia komfortu życia zwierzęcia i zmniejszenie jego cierpienia. Wskazane jest podawanie miękkiej, dobrej jakości, smacznej karmy. Jeżeli pies nie jest w stanie sam pobierać karmy należy zastosować karmienie przez sondę żołądkową. Przy znacznej bolesności wskazane jest podawanie leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Nie jest wskazane usuwanie zmienionych fragmentów kości, ponieważ proces chorobowy nie zostaje zahamowany, a zmiany postępują. Rokowanie: Zmiany zazwyczaj wycofują się w wieku 11-13 miesięcy w miarę wzrostu kości i zakończenia procesu ich kostnienia, chociaż w wielu przypadkach, w wyniku całkowitej niemożności otwierania jamy ustnej, wskazana jest eutanazja. Rokowanie jest niepomyślne również u psów, u których stwierdzono radiograficznie zesztywnienie stawów skroniowo-żuchwowych. Rokowanie zależy od zaawansowania zmian i szybkości ich postępowania. U zwierząt, u których stwierdzono osteopatię czaszkowo-żuchwową, może pozostać zgrubienie na żuchwie, chociaż najczęściej dochodzi do całkowitego lub prawie całkowitego wycofania się zmian. Ze względu na możliwość genetycznego podłoża tego schorzenia, chore psy należy wykluczyć z rozrodu”. W życiu jestem niewidzialnym obojętnym momentem, lecz
dla Ciebie i z Tobą, jestem szczęśliwą chwilą...
|
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2012-07-14 23:55:13 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Karina, an ile kundelek bedzie w typie teriera wygladem, to sie okaze po dorosnieciu.
A co ma w sobie z charakterku i odziedziczonych cech, to nikt nie dojdzie i nie powie, czego mozecie sie spodziewac. Pozostaje dobrze dbac o nabytek, powodzenia! |
karina440 | Post #9 Ocena: 0 2012-07-15 03:24:48 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2012 Skąd: A-i-M |
Cytat: 2012-07-14 23:55:13, karjo1 napisał(a): Karina, an ile kundelek bedzie w typie teriera wygladem, to sie okaze po dorosnieciu. A co ma w sobie z charakterku i odziedziczonych cech, to nikt nie dojdzie i nie powie, czego mozecie sie spodziewac. Pozostaje dobrze dbac o nabytek, powodzenia! Dzieki Karjo ![]() Obserwujac psinke gdy wszystko z nia ok. wydaje sie, ze i z wygladu i zachowania duzo w niej terriera - choc taka mala to juz zadziorna, temperamentna i z charakterkiem ![]() Dbac jak najbardziej bedziemy, jest czlonkiem naszej rodziny i chcemy, zeby jak najdluzej i w jak najlepszej formie z nami byla, oby... ![]() Ponizej dwie fotki, gdy jest zdrowa i radosna ![]() ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: karina440 10-08-2012 22:22 ] W życiu jestem niewidzialnym obojętnym momentem, lecz
dla Ciebie i z Tobą, jestem szczęśliwą chwilą...
|