Str 10 z 53 |
|
---|---|
KaskaM | Post #1 Ocena: 0 2020-03-26 23:36:24 (5 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: dziura zabita dechami |
Czesc Wam,
poki co tym SE ktorzy np sa dodatkowo na UC /jak ja/ od zaraz zniesli prog minimum dochodu.Taka dostalam info z UC na poczatku tego miesiaca.Co do reszty to oni sami jeszcze nie wiedza jak to bedzie wygladac.Masa SE teraz zamyka dzialalnosc i przechodzi na UC zwlaszcza ci,ktorzy nie maja szansy na prace i na home office. |
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2020-03-27 11:44:36 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Cytat: 2020-03-26 22:32:17, Richmond napisał(a): Ale podobno będą mogli wnioskować o 80% pensji przez PAYE. Ja rozważam zostanie bezrobotnym od kwietnia. Zobaczę, ktora opcja jest bardziej skuteczna. Generalnie kontraktorzy i pracownicy agencyjni sa wyrolowani. Nie sa pracownikami, ani self employed, a podatki placili. Pracownicy agencyjni to na ogol 'zero hours' kontrakty i opcja Universal Credit teraz. Kontraktorzy z kolei chyba czesto maja ubezpieczenie w razie choroby/niemoznosci pracy, pozyczki biznesowe, moga ubiegac sie o bezrobotne, jesli zatrudnieni w ramach ltd.? Przynajmniej tyle z info z council. |
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2020-03-27 11:52:27 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ale jak nie jestes chory/a, to nie ma co zglaszac jak masz ubezpieczenie. Jak zawiesza kontrakt albo sie skonczy, a nowego nie ma, to nie podpadasz pod zadna kategorie.
Czekam na opinie od ksiegowych, ktora opcja jest najlepsza. Carpe diem.
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2020-03-27 11:56:41 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Nie ma nowego kontraktu, to lapiesz sie w ramach ograniczen epidemii?
Self-isolation na bazie objawow podpada pod ubezpieczenie chorobowe? Tak sobie gdybam. |
dominikana36 | Post #5 Ocena: 0 2020-03-27 12:36:52 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Wiele osob nie zalapie sie na universal credit z tego prostego powodu, ze partner/wspolmalzonek zarabia za duzo. Oni oczywiscie teoretycznie powinni miec z czego zyc.
|
|
|
Turefu | Post #6 Ocena: 0 2020-03-27 13:50:32 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Jestem key worker, ale obcieto godziny pracy. Maz pracuje w branzy spozywczej, czyli raczej bedzie przynajmniej jedna pensja. Oprocz swojej pracy na etat mam maly biznesik, prowadzony od dziesieciu lat. Deklarowalam dochod jak Pan Bog przykazal I to sie teraz oplacilo. Zakwalifikuje sie na grant dla SE. Wiele ludzi prowadzacych male firmy wakacyjne, typu B&B lub holiday let nie zakwalifikuje sie na grant, bo ta dzialalnosc jest uznawana jako dochod z nieruchomosci, a to jest biznes. Z kolei w Szkocji self-catering jest wykluczony z 10k grant dla firm. Dla wielu to oznacza po prostu bankructwo.
|
PannaZMokraGlow | Post #7 Ocena: 0 2020-03-27 14:20:47 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-03-27 13:50:32, Turefu napisał(a): Jestem key worker, ale obcieto godziny pracy. Maz pracuje w branzy spozywczej, czyli raczej bedzie przynajmniej jedna pensja. Oprocz swojej pracy na etat mam maly biznesik, prowadzony od dziesieciu lat. Deklarowalam dochod jak Pan Bog przykazal I to sie teraz oplacilo. Zakwalifikuje sie na grant dla SE. Wiele ludzi prowadzacych male firmy wakacyjne, typu B&B lub holiday let nie zakwalifikuje sie na grant, bo ta dzialalnosc jest uznawana jako dochod z nieruchomosci, a to jest biznes. Z kolei w Szkocji self-catering jest wykluczony z 10k grant dla firm. Dla wielu to oznacza po prostu bankructwo. Turefu, na grant dla SE zakwalifikuja sie osoby dla ktorych self employment jest glownym zrodlem utrzymania. Czyli ja sie nie kwalifikuje bo moim glownym zrodlem jest employment. U Ciebie, zalezy od Twojej sytuacji jak rozklada sie pensja z zatrudnienia w stosunku do SE. |
Turefu | Post #8 Ocena: 0 2020-03-27 14:33:28 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Cytat: 2020-03-27 14:20:47, PannaZMokraGlowa napisał(a): Cytat: 2020-03-27 13:50:32, Turefu napisał(a): Jestem key worker, ale obcieto godziny pracy. Maz pracuje w branzy spozywczej, czyli raczej bedzie przynajmniej jedna pensja. Oprocz swojej pracy na etat mam maly biznesik, prowadzony od dziesieciu lat. Deklarowalam dochod jak Pan Bog przykazal I to sie teraz oplacilo. Zakwalifikuje sie na grant dla SE. Wiele ludzi prowadzacych male firmy wakacyjne, typu B&B lub holiday let nie zakwalifikuje sie na grant, bo ta dzialalnosc jest uznawana jako dochod z nieruchomosci, a to jest biznes. Z kolei w Szkocji self-catering jest wykluczony z 10k grant dla firm. Dla wielu to oznacza po prostu bankructwo. Turefu, na grant dla SE zakwalifikuja sie osoby dla ktorych self employment jest glownym zrodlem utrzymania. Czyli ja sie nie kwalifikuje bo moim glownym zrodlem jest employment. U Ciebie, zalezy od Twojej sytuacji jak rozklada sie pensja z zatrudnienia w stosunku do SE. Dzieki, tego nie wiedzialam, ale mysle, ze I tak sie zakwalifikuje, bo moj dochod pochodzi glownie z SE. Chcialabym wiedziec, jak wyglada sprawa u wlasciciel malych firm, ktore dzialaly wykazujac straty, np. maly sklep po duzej inwestycji. Na razie wyglada na to, ze nic nie dostana. |
PannaZMokraGlow | Post #9 Ocena: 0 2020-03-27 14:41:24 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-03-27 14:33:28, Turefu napisał(a): Cytat: 2020-03-27 14:20:47, PannaZMokraGlowa napisał(a): Cytat: 2020-03-27 13:50:32, Turefu napisał(a): Jestem key worker, ale obcieto godziny pracy. Maz pracuje w branzy spozywczej, czyli raczej bedzie przynajmniej jedna pensja. Oprocz swojej pracy na etat mam maly biznesik, prowadzony od dziesieciu lat. Deklarowalam dochod jak Pan Bog przykazal I to sie teraz oplacilo. Zakwalifikuje sie na grant dla SE. Wiele ludzi prowadzacych male firmy wakacyjne, typu B&B lub holiday let nie zakwalifikuje sie na grant, bo ta dzialalnosc jest uznawana jako dochod z nieruchomosci, a to jest biznes. Z kolei w Szkocji self-catering jest wykluczony z 10k grant dla firm. Dla wielu to oznacza po prostu bankructwo. Turefu, na grant dla SE zakwalifikuja sie osoby dla ktorych self employment jest glownym zrodlem utrzymania. Czyli ja sie nie kwalifikuje bo moim glownym zrodlem jest employment. U Ciebie, zalezy od Twojej sytuacji jak rozklada sie pensja z zatrudnienia w stosunku do SE. Dzieki, tego nie wiedzialam, ale mysle, ze I tak sie zakwalifikuje, bo moj dochod pochodzi glownie z SE. Chcialabym wiedziec, jak wyglada sprawa u wlasciciel malych firm, ktore dzialaly wykazujac straty, np. maly sklep po duzej inwestycji. Na razie wyglada na to, ze nic nie dostana. Sklep to raczej bedzie firma limited. Wszystko jedno czy mial strate, jesli sklep placil jako firma pensje w systemie PAYE, pracownicy kwalifikuja sie do grantu 80% *** Jestem dumna z naszej wspolnej burzy mozgow tutaj. Sa osoby ktore po angielsku nie mowia a sa tu samozatrudnione w UK, np troche znanych mi pan sprzatajacych albo budowlancow, to przynajmniej tu sobie moga zajrzec. Ciesze sie tez ze istnieja tu w UK nauczyciele agencyjni, to moze tez ktos o agencjach pomysli... [ Ostatnio edytowany przez: PannaZMokraGlowa 27-03-2020 14:53 ] |
cris82 | Post #10 Ocena: 0 2020-03-27 14:55:23 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
nie wiem czy sie cieszyc czy smucic czas pokaze
spawacze z mojej firmy zostali wyslani na 3tyg "urlopy" poki co a wszystko platne w 90% z czego 80% pokrywa rzad z calej ekipy zostalem tylko ja czuje sie jakbym jako jedyny przegral na loterii : P dla firmy jestem pewnie kluczowym pracownikiem dla kraju bardzoooo watpliwe mysle ze ja i z 3 inne osoby bedziemy podtrzymywac resztki zamowien ktore splywaja od klientow i odkladac wszystko na kupke do ponownego otwarcia no chyba ze beda nas jakos wymieniac wszystko wydaje sie byc top secret mam tylko nadzieje ze jak dojdzie do zwolnien to tez zostsne doceniony i zostane lub ukarany brakiem odprawy z mozliwoscia dalszej pracy ; ) [ Ostatnio edytowany przez: cris82 27-03-2020 14:56 ] |