MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

COVID19: Zasilki/Grants/Chorobowe/Statutory Sick Pay

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 43 z 53 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 42 | 43 | 44 ... 51 | 52 | 53 ] - Skocz do strony

Str 43 z 53

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Wielim

Post #1 Ocena: 0

2020-06-03 22:38:14 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Dadam nie bardzo rozumiem Twoja wypowiedź "Ale i tak biedota zarzuca jak to się doi system.." , możesz jaśniej? Bo system jest dojony w tym momencie jak mało co , lepiej boby żadnych zakazów, żadnych kwarantan i tak dalej. Minęło ponad 2 miesiące od wprowadzenia full lockdownu a w UK i tak jest pierwsze miejsce wg zakażeń i zgonów , na drugim miejscu Białoruś gdzie nie bo nic wprowadzone , liga piłkarska grała i się śmieli a zakażeń jest o połowę mniej . Szwecji wcale nie ma na podium . A przez ten je.. lockdown ludzie tracą kasę i będą tracić , co komu z wypłaty za trzymiesisce SE w wysokości tygodniówki

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kaktusak

Post #2 Ocena: 0

2020-06-04 08:28:21 (5 lat temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

W tym momencie pewnie nic nie sparawdzaja ale jeszcze 3 miesiace temu podobno "gnebili" ludzi pobierajacych UC/JSA kazac im 8h dziennie szukac pracy - domagali sie jakis dowodow/uzupelniania jakiegos dzienniczka online itp.
Co do wysokosci JSA niestety w takim mieszkamy kraju, podobno to system anglosaski (w odroznieniu od kontynetalnego) - male podatki ale tez male swiadczenia panstwowe
jak JSA, pension, maternity czy sick pay (nieuzaleznione od skladek) czy platne studia lub bardzo drogie childcare. Osoboscie bylbym za systemem skandynawskim/niemieckim (wieksze podatki, ale dla wszystkich tez uwzgedniajac wszelkie ltd,SE,BtL czy dywidendy) i moglbym placic wyzsze podatki jesli oznaczaloby to normalna emeryture (uzalezniona od skladek), tani zlobek czy studia. Niestety jesli podatki wzrosna to pewnie i system wyplat pozostanie taki jak jest, zbyt duzo ludzi nie wplaca kompletnie nic do systemu i im by sie nic nie nalezalo a takie rozwiazanie nie przejdzie. Jedyne rozwiazanie to zmienic kraj..

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #3 Ocena: 0

2020-06-06 20:09:14 (5 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Cytat:

2020-06-03 17:20:31, Richmond napisał(a):
A jak udowodnisz, ze ktos aktywnie szuka lub nie szuka pracy? Moze przeglada ogloszenia, ale nie wysyla CV, bo nie ma na co. Wziawszy pod uwage ile poszlo skladek do systemu, nie mam zadnych skrupułów. To co nam zaplaca, to bedzie kropla w morzu.

Perla, jak ktos nie pracuje, to niewatpliwie nie przekracza 16h.

No nie wiem jak można nie pracować przy możliwśoci z pracy z domu, a jechać na zagraniczną wycieczkę do pracy? ale to mnie serio mało obchodzi :-8
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2020-06-06 20:41:23 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

JSA jest męża, ktory nie pracuję. Jak mu dasz pracę, to moze zacząć bez problemu. Mial zacząć od czerwca, ale ta instytucja odrzuciła wszystkie projekty, teraz mowia, ze moze od sierpnia. To ja jestem na wyjeździe.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

MOjaGlowaRadio

Post #5 Ocena: 0

2020-06-06 22:22:14 (5 lat temu)

MOjaGlowaRadio

Mężczyzna

Z nami od: 18-07-2019

Nie pracowałem przez 2 miesiące, samozatrudniony na budowie, złożyłem o Universal credit i JSA. Dostawałem co miesiąc około 360 funtów z UC i 140 funtów co dwa tygodnie z JSA. Jeśli chodzi o zwrot podatku to otrzymałem migiem po trzech dniach od złożenia. Chyba nie można dostawać JSA i UC ale to pokazuje, że dla nich liczy się czas żeby ludzie mieli pieniądze. Najwyżej zrobię refund. Dlatego tak szybko bez większego sprawdzania to szło. Pewnie później zaczną i wrócą do tego z powrotem, także tych które już dali. Moim zdaniem jest to logiczne podejście. Pierwszy raz składałem o jakiś benefit, a jestem już tutaj około 9 lat. Bardziej niż potrzebą z powodu niedoboru pieniędzy, mam duże oszczędności, byłem zaciekawiony jak to będzie teraz działać.No działa...:)
Jestem.

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #6 Ocena: 0

2020-06-06 23:13:31 (5 lat temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Jak masz duze oszczednosci to jak mogles dostac uc?,bo jsa to rozumiem new style jsa. No chyba ze duze oszczednosci to 3k£?

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #7 Ocena: 0

2020-06-07 08:08:02 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Możesz mieć do 16k oszczędności biorąc UC

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #8 Ocena: 0

2020-06-07 10:31:59 (5 lat temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Jak dla mnie ten system przyznawania pomocy to jest jeden wielki żart w momencie gdy zaczął się ten cały cyrk z wirusem moja żona straciła pracę w wcześniej przez 8 lat płaciła uczciwie podatki i to nie małe bo minimalnie wchodziła na najwyższy próg podatkowy, więc aplikowala o UC ale decyzja była odmowna bo ja ciągle pracuję i "dobrze" zarabiam i nic nam się nie należy, ale co mnie to obchodzi, że ja dobrze zarabiam jak moja żona nie pracuje wcześniej przez 8 lat uczciwie płaciła podatki, a teraz nie ma możliwość pracować, a nasz budżet domowy na tym mocno ucierpiał. Owszem mamy oszczędności i mogli byśmy obydwoje nie pracować nawet dwa lata do tego stałe dochody pasywne z inwestycji w innych krajach, a najlepsze, że rozdawnictwo, które się teraz odbywa w przyszłości najbardziej odbije się na tych, którzy płacą najwyższe podatki.
Uprzedzam wypowiedzi typu, że skoro mamy oszczędności powyżej 16k to dlatego nic nam się nie należy. One są tak ulokowane, że HMRC o nich nie wie. Jak dla mnie jest to bardzo niesprawiedliwe, ale już tyle lat chodzę po świecie, że się przyzwyczaiłem do zasady "licz na siebie":-)

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2020-06-07 11:21:07 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Świat nie jest sprawiedliwy. Z tych zasiłków i tak nie da sie przeżyć. 308 funtów JSA miesięcznie, na co to wystarczy? Twoja zona powinna załapać sie na to.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #10 Ocena: 0

2020-06-07 11:57:05 (5 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Ale są to jakieś zawsze pieniądze - np. na piwo, na kartkę zdrapkę, na lotto :-p i "oni" na to je wydają, a potem płaczą, że dalej kasy nie ma ...
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Strona 43 z 53 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 42 | 43 | 44 ... 51 | 52 | 53 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,