MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

COVID19: Zasilki/Grants/Chorobowe/Statutory Sick Pay

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 38 z 53 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 37 | 38 | 39 ... 51 | 52 | 53 ] - Skocz do strony

Str 38 z 53

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ZlotaPerla1

Post #1 Ocena: 0

2020-05-18 16:02:06 (5 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Nie można za 3 - jeden claim, jedno PAYE/ payslip
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

camilius

Post #2 Ocena: 0

2020-05-18 16:08:51 (5 lat temu)

camilius

Mężczyzna

Z nami od: 23-08-2015

Cytat:

2020-05-17 23:26:30, fugazi napisał(a):

Moi synowie aplikowali o SEISS Grant w piątek. Obydwu wyliczono po 7500. Pieniądze mają wpłynąć w przeciągu 6 dni. Sam nie aplikowałem.
Młodzi zadowoleni, a ja mam pewne obawy co do zasadności przydzielonej sumy. Rozumiem sposób naliczania i rozumiem, że grant ma pomóc SE poszkodowanym w jakikolwiek sposób przez COVID-19.
Nie rozumiem jednak dlaczego w aplikacji zabrakło miejsca na wyjaśnienie, w jaki sposób konkretnie firma X czy Y ucierpiała i szacunkowo ile przez pandemię straciła.
Dla przykładu, ktoś SE nie pracował przez dwa tygodnie i parę pojedynczych dni. Ot i całe negative effects. Nie ma szansy uwzględnić tego w formularzu, więc na podstawie trzyletnich tax return, zostaje mu przydzielona maksymalna kwota trzymiesięcznej zapomogi, pomimo że wrócił już do pracy.
W tym samym czasie, przy tej samej absencji, pracownik kontraktowy np. w hurtowni, wysłany na dwutygodniowe furlough leave, dostanie 80% czy nawet 100% dwutygodniowej pensji. Sumy są porażająco różne. Coś tu chyba nie gra.
Może trzeba będzie kiedyś zwrócić część tych pieniędzy. Nie chciałbym, żeby wynikła z tego jakaś afera, a żeby było uczciwie i według prawa.

Coś musi być na rzeczy...Kolega jest SE w branż budowlanej.Świadczy usługi bieżącego utrzymania nieruchomości m.in.dla jednej małej agencji ( ok.80 domów i mieszkań oraz pokoi na wynajem). Jego księgowy złożył aplikację i ma dostać coś ok.5k gbp. Pytał się właściciela tejże agencji,czy on składał.Landlord oświadczył,że jego księgowy ( poważna brytyjska firma księgowa) mu odradził jeżeli nie miał zastoju albo strat.Powiedział mu,że kiedyś i tak będzie to musiał oddać...
Kolega Marcin i ja nie wiemy co tym sądzić ? Może księgowy wie więcej...???

Do góry stronyOffline

VingaSandemo

Post #3 Ocena: 0

2020-05-18 16:51:04 (5 lat temu)

VingaSandemo

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Cytat:

2020-05-18 16:02:06, ZlotaPerla1 napisał(a):
Nie można za 3 - jeden claim, jedno PAYE/ payslip

SEISS Grant jest dla self-employed,system PAYE/payslip dla zatrudnionych(employee)
Blis­kość jest w dzi­siej­szych cza­sach tak rzad­ka, że aż magiczna.

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #4 Ocena: 0

2020-05-18 17:24:10 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2020-05-18 16:08:51, camilius napisał(a):
Cytat:

Moi synowie aplikowali o SEISS Grant w piątek. Obydwu wyliczono po 7500. Pieniądze mają wpłynąć w przeciągu 6 dni. Sam nie aplikowałem.
Młodzi zadowoleni, a ja mam pewne obawy co do zasadności przydzielonej sumy. Rozumiem sposób naliczania i rozumiem, że grant ma pomóc SE poszkodowanym w jakikolwiek sposób przez COVID-19.
Nie rozumiem jednak dlaczego w aplikacji zabrakło miejsca na wyjaśnienie, w jaki sposób konkretnie firma X czy Y ucierpiała i szacunkowo ile przez pandemię straciła.
Dla przykładu, ktoś SE nie pracował przez dwa tygodnie i parę pojedynczych dni. Ot i całe negative effects. Nie ma szansy uwzględnić tego w formularzu, więc na podstawie trzyletnich tax return, zostaje mu przydzielona maksymalna kwota trzymiesięcznej zapomogi, pomimo że wrócił już do pracy.
W tym samym czasie, przy tej samej absencji, pracownik kontraktowy np. w hurtowni, wysłany na dwutygodniowe furlough leave, dostanie 80% czy nawet 100% dwutygodniowej pensji. Sumy są porażająco różne. Coś tu chyba nie gra.
Może trzeba będzie kiedyś zwrócić część tych pieniędzy. Nie chciałbym, żeby wynikła z tego jakaś afera, a żeby było uczciwie i według prawa.

Coś musi być na rzeczy...Kolega jest SE w branż budowlanej.Świadczy usługi bieżącego utrzymania nieruchomości m.in.dla jednej małej agencji ( ok.80 domów i mieszkań oraz pokoi na wynajem). Jego księgowy złożył aplikację i ma dostać coś ok.5k gbp. Pytał się właściciela tejże agencji,czy on składał.Landlord oświadczył,że jego księgowy ( poważna brytyjska firma księgowa) mu odradził jeżeli nie miał zastoju albo strat.Powiedział mu,że kiedyś i tak będzie to musiał oddać...

Ksiegowy pewnie sugerowal sie instrukcja ze dodatek nalezy sie podmiotom ktore poniosly straty w wyniku covid-19. Were affected by covid-19.

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #5 Ocena: 0

2020-05-18 20:15:22 (5 lat temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Cytat:

2020-05-18 16:08:51, camilius napisał(a):
Cytat:

Moze ksiegowy jest patriota Brytyjczykiem, starej daty :) owszem jest zalecenie, zeby nie ubiegaly sie osoby, kt nie poniosly strat ale to uprzejma prosba :) tak jak z uzywaniem maseczek w metrze- moga cie poprosic i zalecic zebys nosil, a ty sie mozesz nie zastosowac. A oni ci moga nakukac :).
A moze mial na mysli, ze wszyscy za to bedziemy placic przez lata..
Chojny rzad brytyjski jest- zlozylam do kupy rozliczenie kolegi meza I jego wnioski i dostanie £7500 zapomogi dla SE, £20000 Bounce Back Loan i £8600 zwrotu CIS :). A zarabia jak zawsze a nawet wiecej. Zreszta construction to bardzo specyficzny sektor w UK.

[ Ostatnio edytowany przez: dominikana36 18-05-2020 20:16 ]

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #6 Ocena: 0

2020-05-18 20:18:00 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Tak z ciekawości to po co mu ta pozyczka bounce loan?

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #7 Ocena: 0

2020-05-18 20:35:06 (5 lat temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Cytat:

2020-05-18 20:18:00, Wielim napisał(a):
Tak z ciekawości to po co mu ta pozyczka bounce loan?

Wielim ta pozyczka jest tak korzystna, ze to praktycznie kasa za darmo- jak ktos ma troche pojecia to tak ja wpusci w koszta dzialalnosci, ze nie odda z tej kasy nic. Zreszta juz ci to chyba Dadam probowal tlumaczyc.
To jest do tej pory jedyny sensowny produkt pomocowy zaproponowany przez rzad (oprocz tego, ze moim zdaniem powinny wynosic do 40 procent obrotu, nie 25- no ale to juz by bylo Eldorado)

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #8 Ocena: 0

2020-05-18 21:00:10 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Słyszałem o tym , myślę i myślę i nie wiem jakbym miał ją to wrzucić w swoje koszty

Do góry stronyOffline

violettaphotogr

Post #9 Ocena: 0

2020-05-18 21:10:58 (5 lat temu)

violettaphotography

Kobieta

Cytat:

2020-05-18 13:17:05, ZlotaPerla1 napisał(a):
Jak to 7500?

You can claim for 80% of your employees’ wages (even for employees on National Minimum Wage) - up to a maximum of £2,500 per month.

Nie mowa tu o systemie paye i wyplatach dla furlough.
Mowa tu o self-employed income support grant...
#Violujemy

Do góry stronyOffline

violettaphotogr

Post #10 Ocena: 0

2020-05-18 21:21:07 (5 lat temu)

violettaphotography

Kobieta

Cytat:

2020-05-18 21:00:10, Wielim napisał(a):
Słyszałem o tym , myślę i myślę i nie wiem jakbym miał ją to wrzucić w swoje koszty

Wrzucic w koszty nie problem.
Pytanie jak wykorzystasz BBLS w przypadku Twojej dzialalnosci?
Pytam bo nawet jesli zostalam zmuszona do pozyczki na dzialalnosc, byly to pieniadze, ktore na siebie zarabialy. I na mnie :-]
#Violujemy

Do góry stronyOffline

Strona 38 z 53 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 37 | 38 | 39 ... 51 | 52 | 53 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,