Str 31 z 53 |
|
---|---|
pablotrance | Post #1 Ocena: 0 2020-05-12 17:35:12 (5 lat temu) |
Z nami od: 03-03-2013 Skąd: Morley (Leeds) |
Koszt miesięczny furlough to 8bn miesięcznie.Plus słaby postęp w negocjacjach z unia pchną funta po raz kolejny mocno w dół niestety
|
kaktusak | Post #2 Ocena: 0 2020-05-12 17:37:16 (5 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2019 Skąd: Manchester |
Teraz 5.13, ciekawe czy spadnie do 5.0, dealerom walutowym puscily nerwy, pewnie tez mysla ze ten furlog to szalenstwo. Mi tam troche rybka, nie planuje wiekszych transferow, kupielm troche tych 4 letnich indeksowanych obligacji w pl w kwietniu wiec pieniadze uwiazane na 4 lata w ojczyznie, teraz licze na inflacje 5%
![]() cris82 - nie ma po co odkladac, jak masz oszczednosci to nic sie nie nalezy bo jestes burzujem ![]() ![]() |
Wielim | Post #3 Ocena: 0 2020-05-12 18:01:47 (5 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
5 to bylo w lutym jak jeszcze w Polsce byłem , nie wiem czy wcześniej nie było 4.95-4.99 także wciąż nie jest najgorzej . Kaktusak masz rację , najlepiej być biednym na papierze , bo inaczej to każdy że tak powiem Cię ru.. bez mydła . Wystarczy że przed kryzysem zarabiałeś 51k brutto rocznie self employed . To najlepszy przykład "sprawiedliwego" państwa. Udało Ci się odłożyć 20k oszczędności , powiedzmy razem z partnerką niech będzie przez okres kilku lat . To nie jest dużo . Tak jak zarobki 51k brutto w Londynie czy okolicach . To 3200 na rękę . 11k rocznie płatny podatek i NI . Teraz dochodzi do kryzysu i osoba na Self employed nie może pracować przez lockdown . To nic że przez lata płacił 11k rocznie dla rządu . Teraz nie ma nic . Nie należy mu się Universal Credit Bo ma 20k oszczędności , nie należy mu się pomoc dla self employed Bo zarabiał troszkę powyżej tego progu 50k . Ale to jego podatki idą na te pomoce i on w przyszłości będzie spłacać kredyty zaciągnięte przez rząd w postaci wyższych podatków od dochodowego do pewnie VAT i wyższych cen w zapach . Ot taka sprawiedliwość jakby ktoś chciał być uczciwy
|
cris82 | Post #4 Ocena: 0 2020-05-12 18:11:50 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
jest to niesprawiedliwe ale nie dlatego ze ktos kto zarabial dobrze i ma oszczednosci nie moze liczyc na zasilek
tylko dlatego ze caly ten kryzys zostal wywolany sztucznie ludzie zostali zmuszeni do zaprzestania pracy i jesli to wina rzadu to kazdy poszkodowany powinien moc liczyc na odszkodowanie skoro "wszyscy" beda to splacac a my stajemy sie zakladnikami bo kto dostanie miesieczny urlop zeby poleciec na 2tyg do pl kto w ogole wybralby urlop zeby spedzic czas na kwarantannie nieudolnosc rzadzacych jest tu porazajaca za chwile wszyscy beda wychodzic z tego balaganu a nasze male imperium brytyjskie bedzie w czarnej dupie [ Ostatnio edytowany przez: cris82 12-05-2020 18:15 ] |
kaktusak | Post #5 Ocena: 0 2020-05-12 18:51:05 (5 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2019 Skąd: Manchester |
Mnie firma proboje zmusic zebsmy wzieli troche urlopu bo sie naskladalo od poczatku roku i boja sie ze wszyscy potem sporobuja pojsc naraz ale ja sie jak narazie bronie, czekam chociaz na konice WFH, jak mi w koncu znowu kaza dojezdzac to chociaz cos bedzie z tego urlopu a tak to co to za urlop?, pewnie i tak bym cos programowal dla pracy w projekatch dla self-development
![]() Wielim - no to nasz typowy rant ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
galadriel | Post #6 Ocena: 0 2020-05-12 20:43:02 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: 2020-05-12 18:11:50, cris82 napisał(a): jest to niesprawiedliwe ale nie dlatego ze ktos kto zarabial dobrze i ma oszczednosci nie moze liczyc na zasilek (...) ale dlatego tez! (plus to co napisales) Cytat: kto w ogole wybralby urlop zeby spedzic czas na kwarantannie
Gdybym byla na furloug to bym poleciala do Pl i bym sobie w domu posiedziala te 14 dni chetnie. Potem kolejne 14 dni w Anglii, a co mi szkodzi, skoro i tak 80% pensji za ten miesiac sie dostaje. A jak sie nei jest na furlogh, to te 14 dni w Uk to taki urlopik bezplatny niestety. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 12-05-2020 20:43 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Wielim | Post #7 Ocena: 0 2020-05-12 21:04:42 (5 lat temu) |
W sumie też bym pojechał , wsiadłbym w taxi w połowie marca , dwa tygodnie kwarantanny w miejscu gdzie bynie skierowali na granicy a później w swoim miasteczku z kolesiami bym piwko pił , siedzę tu tylko przez żonę i dziecko , żona nie chce nigdzie się ruszać , całkowicie ją rozumiem , ale przepraszam , ja już pier.. dostaje , żona żoną ale niedługo się zabijemy , to już dwa miesiące pod jednym dachem non stop
|
SheZ91 | Post #8 Ocena: 0 2020-05-12 21:05:21 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
S wiesz że pracodawca może Cię postawić w stan gotowości w ciągu 12 godzin , lub jak u mnie wysyłać niektórych pracowników do innych firm I Twoim obowiązkiem jest się stawić I pracować, inaczej stracisz swój furlought. Ja nie wiem jak niektórzy z was mogą to traktować jako wakacje, chore podejście. Sam bym z chęcią wrócił do pracy I czekam na odzew z firmy.
|
cris82 | Post #9 Ocena: 0 2020-05-12 21:06:59 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
oj gal a czego ja bym nie zrobil gdybym byl singlem : ) moge jechac tylko w terminie ktory bedzie pasowac mi zonie i pracodawcy a nie tylko pracodawcy... tak to juz jest jak sie ma male dziecko a zona pracuje ze pewne rzeczy musza byc zaplanowane : P
poza tym nikt w pracy mi nie powie jedz krzychu i wroc kiedy masz ochote...dzwonia w kazdy piatek i mowia czy mam przyjsc w poniedzialek czy zostaje w domu - kilka osob juz pracuje moglbym sciemniac chorobe ale jestem powaznym czlowiekem : P |
Wielim | Post #10 Ocena: 0 2020-05-12 21:31:03 (5 lat temu) |
SheZ91 mi pracodawca nic nie może bo jestem self employed I to ja jestem swoim szefem a też dostanę 80% dochodów więc mógłbym sobie jechać i wrócić kiedy chce , dziś wsiadam w nawet w te LEVC , fajnie bym wyglądam na polskich drogach , a może nawet na jakimś postoju bym stanął , teraZ taki burdel że pewnie żaden urząd by się mną nie zajął
![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 12-05-2020 21:31 ] |