MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

COVID19: Zasilki/Grants/Chorobowe/Statutory Sick Pay

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 53 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 51 | 52 | 53 ] - Skocz do strony

Str 4 z 53

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

PannaZMokraGlow

Post #1 Ocena: 0

2020-03-22 16:32:38 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2020-03-21 23:07:34, slimfat napisał(a):

Mam tez konkretne pytanie - z tego co czytam, to te 80% doplat bedzie bazowalo na wyplatach z Lutego ?
Jesli moja zona do tej pory, miala kontrakt na "do 16 godzin tygodniowo" , ale w lutym np. miala 2 dni chorobowego, ktorego firma nie placi i tak naprawde byl to chyba najgorszy miesiac ( finansowo ) podczas Jej pracy od 12 miesiecy, to w jaki sposob te 80% bedzie obliczone ? Na podstawie kontraky i tych 16 kontraktowych godzin, czy faktycznej sumy, ktora dostala w Lytym ?

A gdzie to czytales? Bo ja na stronach rzadowych nie widze takich szczegolow i nie wiem czy aby juz oglosili.

Nikt nie wie chyba jeszcze.

Ona ma w umowie "do" 16 godzin? Czyli teoretycznie godziny nieregularne? Wyplate urlopowa wtedy obliczyliby jako srednia z ostatnich 12. tygodni. Ale jak zadziala nowe rozporzadzenie to chyba dopiero sie przekonamy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

slimfat

Post #2 Ocena: 0

2020-03-22 22:30:04 (5 lat temu)

slimfat

Mężczyzna

Z nami od: 17-06-2009

Cytat:

A gdzie to czytales? Bo ja na stronach rzadowych nie widze takich szczegolow i nie wiem czy aby juz oglosili.

Nikt nie wie chyba jeszcze.

Ona ma w umowie "do" 16 godzin? Czyli teoretycznie godziny nieregularne? Wyplate urlopowa wtedy obliczyliby jako srednia z ostatnich 12. tygodni. Ale jak zadziala nowe rozporzadzenie to chyba dopiero sie przekonamy.

Moze inaczej - oficjalna wiadomosc do wszystkich pracownikow od wlascicieli brzmiala, ze wstepne analizy wskazuja, ze bedzie to liczone na podstawie wynagrodzenia z Lutego. Nie mam pojecia , czy wlasciciele firm dostaja jakies dane wczesniej, ale to dostali. Dzisiaj przygotuje maila z prosba o potwierdzenie kilku spraw przez HR/szefostwo. Wydaje mi sie, ze w tym momencie ( po podpisaniu tych zmian do kontraktu) i tak sie nie da nic zrobic do czasu ogloszenia oficjalnych instruckji przez rzad. nie zaszkodzi chyba jednak wyslac maila na do HR z prosba o wyjasnienie na spokojnie, dlaczego te kontrakty na zero hours, jesli zapewniaja, ze stare warunki kontraktow obowiazuja. Nie wiem, czy to dobry pomysl, ale ja np. w mojej firmie zawsze mecze HR i szefostwo jesli mam watpliwosci nawet w smiesznych kwestiach i jeszcze nigdy nikt nie robil z tego powodu problemow - zawsze otrzymywalem odpowiedz i wyjasnienia.

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #3 Ocena: 0

2020-03-23 07:22:25 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Trudno powiedziec. Ja osobiscie bym przeczekala i pisala maile gdyby wyplate zle naliczyli.

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #4 Ocena: 0

2020-03-23 12:16:44 (5 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Temat fajny, powinien być ograniczony do konkretów.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #5 Ocena: 0

2020-03-23 12:59:19 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Czy ktos ma informacje o pracownikach agencyjnych ktorzy pracuja od ponad 12 tygodni w jednym miejscu poprzez ta sama agencje? Wedlug przepisow z 2010 czy 2011 roku, tacy pracownicy nabywaja prawo do wyplaty na rowni z pracownikami bezposrednio zatrudnionymi np do urlopu z tego co wiem. Czy to znaczy ze oni teraz rowniez dostana 80% wyplaty od rzadu w przypadku przestoju firmy z powodu wirusa?

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2020-03-24 08:54:17 (5 lat temu)

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 24-03-2020

Witam. Pracuje jako self employed. Zamkneli nam wszystkie budowy i zostalem bez pracy , a srodkow do zycia tez duzo nie zostalo bo mialem wazne wydarki ktore nie mogly czekac. Wiem ze moge ubiegac sie o universal credit i chyba o sick pay. Czy ktos moglby mi podpowiedziec jak o to sie ubiegac

Kolejne pytanie , zbliza sie koniec roku podatkowego, wiec mozna sie ubiegac o zwrot. W moim przypadku to bedzie okolo 2000-2500£ wiec te pieniazki by mnie uratowaly. Czy bedzie sie mozna normalnie w tym roku rozliczyc i dostac zwrot , czy zostalo to poki co wstrzymane, zablokowane ? Ma ktos jakies info ? Dzieki Za odpowiedzi

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #7 Ocena: 0

2020-03-24 09:44:58 (5 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Z takim nickiem szukach porady na forum? Nie łatwiej zapytać ojca?

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #8 Ocena: 0

2020-03-24 16:20:59 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2020-03-24 08:54:17, Jezuschrystus napisał(a):
Witam. Pracuje jako self employed. Zamkneli nam wszystkie budowy i zostalem bez pracy , a srodkow do zycia tez duzo nie zostalo bo mialem wazne wydarki ktore nie mogly czekac. Wiem ze moge ubiegac sie o universal credit i chyba o sick pay. Czy ktos moglby mi podpowiedziec jak

Hej. Jeszcze nie ruszyl portal rzadowy do dofinansowania zatrudnienia i tez nie wiadomo jaka bedzie Twoja procedura do SSP. O Universal Credit ubiegasz sie teraz przez internet. To nowy system. Przygotuj sobie wszystkie swoje dane. Zacznij tutaj:
https://www.universal-credit.service.gov.uk/postcode-checker

Do góry stronyOffline

berenika

Post #9 Ocena: 0

2020-03-24 19:26:12 (5 lat temu)

berenika

Kobieta

Z nami od: 30-12-2009

Cytat:

2020-03-24 09:44:58, andypolo napisał(a):
Z takim nickiem szukach porady na forum? Nie łatwiej zapytać ojca?

Poplakalam sie😂
...zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy...

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2020-03-24 20:22:27 (5 lat temu)

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 24-03-2020

Czy to prawda ze w tym roku nie bedzie mozna sie rozliczac z podatku po 5-05-2019 ? Rzad podobni to wstrzymal. Prosze o odpowiedzi

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 53 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 51 | 52 | 53 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,