Str 22 z 53 |
|
---|---|
Wielim | Post #1 Ocena: 0 2020-04-22 16:16:41 (5 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Nie dostałem żadnego listu ani nowego rachunku z councilu ale widzę po zalogowaniu na konto council tax że zaszły zmiany w płatnościach. Pierwszy council tax mam zaplacic w lipcu 159 funtów i tak do marca czyli 9 rat po 159 . Podwyższyli kwotę raty o kilkanaście funtów ale zmniejszyli ich ilość z 10 na 9 . Thurrock council
|
malinowka | Post #2 Ocena: 0 2020-04-22 17:59:00 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Taka sytuacja...
https://inews-co-uk.cdn.ampproject.org/v/s/inews.co.uk/news/politics/brexit/settled-status-scheme-loophole-eu-nationals-blocked-universal-credit-coronavirus-pandemic-explained-2544680?amp_js_v=a3&_gsa=1&&usqp=mq331AQFKAGwASA%3D#referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&_tf=From%20%251%24s&share=https%3A%2F%2Finews.co.uk%2Fnews%2Fpolitics%2Fbrexit%2Fsettled-status-scheme-loophole-eu-nationals-blocked-universal-credit-coronavirus-pandemic-explained-2544680 " Płakać trzeba w spokoju. Tylko wtedy ma się z tego radość."
|
Wielim | Post #3 Ocena: 0 2020-04-22 20:48:54 (5 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Co za bajki, nie trzeba mieć SS by aplikować o UC. Na różnych grupach na FB widzę posty osób które nie mają SS a normalnie dostały decyzję pozytywną . Tylko bardziej musza się natrudzić by udowodnić swoje racje co do pobierania zasiłku . Jeżeli ktoś pracuje, lub stracił pracę przez obecną sytuację albo jest zarejestrowany jako SE i PLACIL PODATKIi jest w systemie normalnie dostaje decyzję pozytywne . Problem mają ludzie którzy ukrywali dochody bo są jakieś restrykcje co do najniższych dochodów .
Poza tym te historie są jakieś naciągane. Przyjeżdża cała rodzina z Polski , dziecko plus kobieta w zaawansowanej ciąży , facet odrazu zakłada self employed I pracuje , odrazu wynajmują cały dom (co można łatwo wywnioskować bo niby płacą cały Council tax) , wszyscy razem przyjechali ledwo co przed świętami , odrazu udało im się dom wynająć i tak dalej , cała historia wygląda na wymyśloną. Dziś była autentyczna historia na pewnej grupie polonijnej na FB . Kobieta przyjechała z dwójką dzieci i partnerem do UK . W Polsce zostawiła 3 dzieci z poprzedniego związku , jeden pełnoletni ale uczący sie. W Polsce pobiera alimenty z funduszu na tą trójkę , 500 plus na wszystkich plus rodzinnie , dziś pyta się co jej się należy w UK bo dopiero przyjechali z dwójką dzieci i partner pracuje part time i żeby nie podawać zasiłków z Polski ... [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 22-04-2020 21:01 ] |
cris82 | Post #4 Ocena: 0 2020-04-23 13:42:56 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
heja
znajomy pracuje przez agencje pracy od okolo 2miesiecy ktora ostatnio nie ma pracy -nie wysyla tez nikogo na te wsparcie rzadowe80% tylko informuje ich ze nie ma dla nich pracy chyba wola miec pod reka pracownikow na potrzebe chwili doslownie gosc pracowal w anglii nieprzerwanie przez 10lat nie zarabial w obecnej pracy wiecej jak 1200netto powoli wychodzi z zalozenia ze jesli ma to potrwac jeszcze to woli isc na bezrobotne i dostawac jakas kase co tydzien w jego przypadku lepiej jest sie starac o uc czy jsa? na uc pewnie sie czeka dluzej? ile dzisiaj przysluguje jsa? a ile uc w jego sytuacji? [ Ostatnio edytowany przez: cris82 23-04-2020 13:45 ] |
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2020-04-23 14:22:18 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Universal Credit, ale moze lepiej bedzie pojsc i poszukac innej pracy? Zwlaszcza jak i tak malo zarabial w standardzie, wiec chyba nie trudno bedzie znalezc cos innego za podobne pieniadze?
UC bedzie duzo nizszy i bedzie trudno za niego przezyc. Po rozpatrzeniu wniosku, wyplaty trwaja 5 tygodni. Mozna prosic o wyplate wczesniej w razie kiepskiej sytuacji. Carpe diem.
|
|
|
cris82 | Post #6 Ocena: 0 2020-04-23 14:36:38 (5 lat temu) |
wlasnie z ta praca to jest teraz roznie z tego co mowil a do pracy... jezeli ta praca w ogolejest chodza ludzie 1-2 dni w tygoniu mam na mysli agencyjnych pracownikow wiem to z roznych zrodel
najgorsze ze mu obiecuja ze "za tydzien" a po tygodniu slyszy znowu to samo ma oszczednosci i sobie poradzi chodzi tylko o przeczekanie tego lockdownu |
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2020-04-23 14:40:00 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Mozna zlozyc aplikacje o UC, jednoczesnie szukajac pracy.
Amazon caly czas ma nabor ludzi w wielu miejscach, moze? |
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2020-04-23 14:40:13 (5 lat temu) |
To niech zlozy z data wstecz od kiedy stracil prace. Jak mu odrzuca, to nic nie straci. Tylko niech nie spodziewa sie kokosow.
Carpe diem.
|
cris82 | Post #9 Ocena: 0 2020-04-23 15:04:34 (5 lat temu) |
mowi ze wybieral jeszcze urlopy( 3 dni) tydzien temu i 3 dni 2tygonie temu a ten tydzien jest bez wyplaty
dzwonilem do niego wlasnie i mowie ze moge mu pomoc wypelnic wniosek ze to dziala jak ten tax credit ktorego juz nie ma ze jak malo zarabia to zawsze cos mu sie tam nalezy a on ze niby ma byc praca od przyszlego tygodnia : ) jeszcze poczeka i podejmie decyzje wtedy... przeciez to sie nalezy jak psu miska : P powiedzialem mu ze w razie w jak ma jakies obawy o zwrot moze odkladac na kupke i oddac jak zazadaja zwrotu ale zarabiajac w granicach minimalnej chyba nie ma takiej opcji? : ) dobre rady mile widziane bo ja nie mam pojecia zadnego na temat benkow a on sie zaraz boi ze bedzie musial pozniej zwracac ; )) sam tez wlasnie odebralem tel od ksiegowej z firmy kolejny tydzien w domu i mozliwy powrot do pracy 4go maja ale to nic pewnego jeszcze szybko leci ten czas na "emeryturze" to juz bedzie miesiac za chwile : P hihi p.s gosc nie jest w ogole mobilny zawsze go ktos zabiera do pracy... ciezko bedzie mu znalezc robote na juz ma tez 55lat wiec jakies home care sie nie nadaja bo u niego to roznie ze zdrowiem z jezykiem dogada sie ale bez rewelacji [ Ostatnio edytowany przez: cris82 23-04-2020 15:07 ] |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2020-04-23 15:12:14 (5 lat temu) |
Jak poda prawde, to nie bedzie nic oddawal. Musi tylko zglosic jak pojdzie do pracy. Ale jak boi sie, to jego wybor.
Ja niedlugo skladam wniosek dla meza. Wedlug niektorych stron nalezy mu sie tygodniowo cale 94 funty JSA i okolo 45 funtow council tax benefit. Nie pogardze doplata do council taxu. Trzeba jakos odebrac te podatki. Ksiegowa przetestowala juz opcje Retention Scheme i jak skonczy sie moje zawieszenie, to wystapi dla mnie o zwrot 80% pensji. Nie bedzie to wiele, ale piechota nie chodzi. Nie mam zadnych skrupolow, bo panstwo ich nie ma jak ustala podatki. Carpe diem.
|