MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

COVID19: Zasilki/Grants/Chorobowe/Statutory Sick Pay

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 13 z 53 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 51 | 52 | 53 ] - Skocz do strony

Str 13 z 53

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

PannaZMokraGlow

Post #1 Ocena: 0

2020-03-28 20:28:11 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2020-03-28 19:29:00, Taternik07 napisał(a):
Cześć!
Proszę o podpowiedź lub jakiś pomysł co można byłoby zrobić w mojej sytuacji ponieważ jestem krótko w Wielkiej Brytanii czyli od końca listopada 2019 roku.
Na początku grudnia uzyskałem NIN a pierwszą pracę tymczasową rozpocząłem 05.12.19 oczywiście przez Agencje. Pracowałem w niej do 04.02.20(koniec z powodu braku zamówień). Następnie poleciałem do Polski na około 3 tygodnie.
Wróciłem do Anglii 03.03.20 i kolejnego dnia rozpocząłem pracę przez tą samą Agencje ale w innym przedsiębiorstwie. Pracowałem do środy (25.03.20) bo w wyniku COVID19 nie było zamówień i firma od czwartku jest zamknięta.
W mieście teraz nie ma ofert pracy.
Będę bardzo wdzięczny i dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Pomiedzy 05.02.20 a 02.03.20 nie pracowales, ale czy przy powrocie podpisywales nowa umowe, czy to byla kontynuacja?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Taternik07

Post #2 Ocena: 0

2020-03-28 20:41:33 (5 lat temu)

Taternik07

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2020

Cytat:

2020-03-28 20:28:11, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Cytat:

Cześć!
Proszę o podpowiedź lub jakiś pomysł co można byłoby zrobić w mojej sytuacji ponieważ jestem krótko w Wielkiej Brytanii czyli od końca listopada 2019 roku.
Na początku grudnia uzyskałem NIN a pierwszą pracę tymczasową rozpocząłem 05.12.19 oczywiście przez Agencje. Pracowałem w niej do 04.02.20(koniec z powodu braku zamówień). Następnie poleciałem do Polski na około 3 tygodnie.
Wróciłem do Anglii 03.03.20 i kolejnego dnia rozpocząłem pracę przez tą samą Agencje ale w innym przedsiębiorstwie. Pracowałem do środy (25.03.20) bo w wyniku COVID19 nie było zamówień i firma od czwartku jest zamknięta.
Pozdrawiam

Pomiedzy 05.02.20 a 02.03.20 nie pracowales, ale czy przy powrocie podpisywales nowa umowe, czy to byla kontynuacja?

Jak byłem w Polsce to dokładnie 28.02.20 dostałem e-mail z Agencji z propozycją pracy. Potwierdziłem chęć skorzystania i że wracam do UK 03.03.20. A kolejnego dnia rozpocząłem tę pracę. Nic nie podpisywałem nowego mam tylko jedną umowę z Agencją z dnia 25.11.2019.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: +1

2020-03-28 20:47:34 (5 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #4 Ocena: +1

2020-03-28 20:47:40 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2020-03-28 20:41:33, Taternik07 napisał(a):
Cytat:

2020-03-28 20:28:11, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Cytat:

Cześć!
Pozdrawiam

Jak byłem w Polsce to dokładnie 28.02.20 dostałem e-mail z Agencji z propozycją pracy. Potwierdziłem chęć skorzystania i że wracam do UK 03.03.20. A kolejnego dnia rozpocząłem tę pracę. Nic nie podpisywałem nowego mam tylko jedną umowę z Agencją z dnia 25.11.2019.

Czyli dnia 28.02.2020 byles na payrollu agencji. Zadzwon do nich w poniedzialek albo napisz email czy wystapia o dofinansowanie dla Ciebie. Srednia twoich zarobkow to byloby wszystko co zarobiles od poczatku grudnia do konca lutego, podzielic przez trzy pelne miesiace i od tego te ewentualne 80%.

Do góry stronyOffline

Taternik07

Post #5 Ocena: 0

2020-03-28 21:21:04 (5 lat temu)

Taternik07

Mężczyzna

Ostatni payslip z pierwszej pracy (rozliczenie urlopu + 2h zaległe) dostałem 20.02.20.
Z drugiej pracy pierwszy payslip 12.03.20.
Uważacie, że coś jest możliwe w takim przypadku jak mój?

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #6 Ocena: +1

2020-03-28 22:53:55 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2020-03-28 21:21:04, Taternik07 napisał(a):
Ostatni payslip z pierwszej pracy (rozliczenie urlopu + 2h zaległe) dostałem 20.02.20.

28.02 oraz 06.03 Twoj "payslip w agencji" wynosil zero, ale byles na liscie pracownikow. To dobrze. Z drugiej strony, obie strony musza sie "zgodzic" ze jestes na urlopie bezplatnym teraz ze wzgledu na koronawirusa i agencja powinna Cie poinformowac ze powziela taka decyzje. Bez tego nie wystapia o grant dla Ciebie.

Do góry stronyOffline

Taternik07

Post #7 Ocena: 0

2020-03-29 14:36:19 (5 lat temu)

Taternik07

Mężczyzna

Cytat:

2020-03-28 22:53:55, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Cytat:

2020-03-28 21:21:04, Taternik07 napisał(a):

28.02 oraz 06.03 Twoj "payslip w agencji" wynosil zero, ale byles na liscie pracownikow. To dobrze. Z drugiej strony, obie strony musza sie "zgodzic" ze jestes na urlopie bezplatnym teraz ze wzgledu na koronawirusa i agencja powinna Cie poinformowac ze powziela taka decyzje. Bez tego nie wystapia o grant dla Ciebie.

Na mój piątkowy meil do Agencji z pytaniem "czego można się teraz spodziewać itd." odpowiedzieli w skrócie, że wypłata za obecny tydzień normalnie w piątek i mam 1.5 dnia urlopu i czy chcę wypłacić (zgodziłem się). Sytuacja jest trudna i czekają na nowe decyzje Rządu w następnym tygodniu.
Muszę więc wyprosić, wymóc lub wyciągnąć od Agencji urlop bezpłatny i aby chcieli wystąpić mi o "grant".
Dziękuję pięknie za wszelkie informację i podpowiedzi.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #8 Ocena: 0

2020-03-29 16:15:10 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Przyznam, że oględnie zapoznaję się z doniesieniami rządu Wielkiej Brytanii co do pomocy biznesmenom, samozatrudnionym i wreszcie zatrudnionym, którzy z powodu pandemii znaleźli się bez pracy.
Rozumiem, że tak zwane "granty", to w rzeczywistości dotowanie przez skarb państwa wynagrodzeń, czy też części wynagrodzeń, dla osób które przez COVID 19 straciły pracę - możliwość wykonywania pracy. Oczywiście świadczenia ze skarbu państwa, to pieniądze podatników. Każdy kraj europejski pod presją pandemii chroni przede wszystkim własnych obywateli lub stałych mieszkańców - rezydentów.
Nie wiem czy już rząd Wielkiej Brytanii, oprócz deklaracji, wydał rozporządzenia wykonawcze co do przyznawania wspomnianych "grantów".
Być może się mylę, ale podstawowym kryterium, jak przy wszelkiej pomocy ze strony państwa, jest rozpoznanie statusu osoby występującej o pomoc - pracodawcy występującego o pokrycie wynagrodzenia pracownika. Przy każdym świadczeniu zawsze obowiązuje 'Habitual residence'.

Habitual residence - in factObrazek

Wobec obcokrajowców, którzy nie spełniają wymogu rezydencji, a więc na chwilę obecną staż pracy, życia i zamieszkania w Zjednoczonym Królestwie jest krótki, to raczej oczekiwałbym odmową w przyznawaniu takiego "grantu". Wspominam o tym, gdyż we wcześniejszych wpisach nie zauważono faktu, że Wielka Brytania nie jest już członkiem Unii Europejskiej, znajduje się w okresie przejściowym do końca roku 2020, co dodatkowo może komplikować sytuację osób żyjących w UK przez kilka miesięcy.
Z wiedzy, którą posiadam, to jest oczywiste, że odpowiedzialność za osoby bez statusu rezydenta w innym kraju, to odpowiedzialność ponosi kraj pochodzenia - Rzeczpospolita Polska. Nie - Wielka Brytania. Powrót do kraju i rodzin nadal jest możliwy i będzie możliwy (Protokół 4, Artykuł 3 EKPC - 'Nikt nie może być pozbawiony prawa wstępu na terytorium Państwa, którego jest obywatelem".) I tutaj ważna uwaga - żaden stan epidemii czy stan wyjątkowy nie ograniczają praw i obowiązków wynikających z Konwencji.

Europejska Konwencja Praw Człowieka / tekst polski

Osobiście jestem przeciwnikiem, aby jakiekolwiek Państwo (Rzeczpospolita, Zjednoczone Królestwo, Republika Francuska itd) wypłacały jakiekolwiek świadczenia z budżetu osobom, które poza krótkim czasem pracy na terytorium tegoż Państwa, nie miały żadnego wkładu w systemie podatkowym, nie są w żadnym stopniu związane z danym Państwem, a Ich pobyt kwalifikuje się jako tymczasowy.
Dla przejrzystości, to większość osób, użytkowników Forum mieszka, pracuje, prowadzi działalność gospodarczą w Wielkiej Brytanii przez lata. Pokonując kolejne przeszkody dochodzą do obecnej pozycji, płacą podatki, awansują, zdobywają wiedzę (studia, szkolenia), rozwijają wlasne firmy, a czasem sami tworzą miejsca pracy dla innych obywateli UK. Pomoc Państwa w tragicznym czasie pandemii jest zrozumiała - Państwa, z którym są związani, jak z nową czy z drugą Ojczyzną.
Nie rozumiem więc, dlaczego ktokolwiek pracujący w UK przez kilka miesięcy miałby otrzymywać podobną pomoc z kieszeni wszystkich podatników.

Tutaj zainteresowani muszą rozważyć, że taką opinię ma też wielu rodowitych Brytyjczyków, a postawa rządu przy 'rozdawaniu' pieniędzy będzie tym właśnie determinowana. Wielka Brytania stoi w obliczu kryzysu ekonomicznego na niespotykaną skalę, również wobec wizji 'twardego' Brexitu. Ten pieniądz, ten 'grant, będzie mocno limitowany i w stosunku do zainteresowanych, to na rządową pomoc, otrzymywaniu wypłat finansowanych przez HM Government, szczególnie bym nie liczył.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 29-03-2020 16:18 ]

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #9 Ocena: 0

2020-03-29 22:43:57 (5 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Ok. Fajnie, że ludzie dostaną dofinansowanie od państwa za siedzenie w domu. Ale czy państwo nie powinno dać też jakiegoś dofinansowania, czy też ulgi podatkowej dla tych co muszą pracować czyli pracowników NHS, " key workers"?
Co wy o tym myślucie?
Już jest przygotowywana petycja w tej sprawie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2020-03-29 23:18:40 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A kto za to zapłaci? Oni chociaż dostają pensje, a inni kompletnie nic i beda mieli problemy finansowe długo po epidemii.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 13 z 53 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 51 | 52 | 53 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,