|
---|---|
cyp3k | Post #1 Ocena: 0 2017-11-17 09:02:50 (8 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 Skąd: Rochester |
Ja mam pytanie techniczne.
Do UK przyjechalem we wrzesniu ub roku. Zlozylem wniosek o tax credit. Z uwagi na to ze pytanie we wniosku pytanie bylo o dochody od 6 kwietnia 2016 do 6 kwietnia 2017 zgodnie z prawda podalem kwote jaka zarobilem w PL. W miedzyczasie pracowalem juz od 3 miesiecy w UK. We wniosku bylo rowniez pytanie za przewidywane dochody za rok biezacy. Tutaj rowniez zgodnie z prawda podalem wszystkie dane bazujac na moim wynagrodzeniu wg umowy. Wszystko pieknie - HMRC przyslalo papiery - po tygodniu je odeslalem i przyszlo "doladowanie na konto". Tax credit przyznali bardzo duzy i w ogole. Bylem zdziwiony bo spodziewalem sie jakis groszy a dostalem ten z gornej polki. Zadzwonilem do HMRC pytam czy wszystko ok, Pani mi mowi ze zgodnie z deklaracja ktora wypelnilem wszystko sie zgadza i tak mam smialo pobierac. Mysle OK - ale krolowa goscinna ze tak kaske chetnie rozdaje rodzinom ktore probuja sie tutaj osiedlic. W miedzyczasie zmienilem pracy, moj dochod wzrosl o jakies 40%. Zglosilem ten fakt do HMRC i wczoraj znalazlem list w skrzynce informujacy mnie ze skoro moj dochod wzrosl o tyle i tyle to mam oddac cala kwote ktora do tej pory wyplacili czyli 3700F od daty 5 kwietnia 2018. Mysle co do cholery ? Prace zmienilem 3 czy 4 miesiace temu, pytanie o dochody bylo odnosnie roku podatkowego 2016/2017 gdzie jeszcze bylem w PL. Przewidywane dochody juz i tak nieco zawyzone podalem w wyliczeniach. To po cholere przyznawali ten tax credit jesli sie na niego nie lapalem od poczatku ? Nie burze sie o kwestie zwrotu tylko o to dlaczego HMRC w ogole zezwolilo na przyznanie mi tego tax creditu... ? Moge sie jakos odwolac od tego ? Nie chce pobierac wiecej taxu jesli mi nie przysluguje, ale skoro to blad HMRC to mysle ze powinni solidarnie umozyc jakas czesc kwoty do splaty. |
kasiachery | Post #2 Ocena: 0 2017-11-17 09:17:36 (8 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2013 Skąd: wypizdowek |
ale to prawda, bo jak podales pierwszym razem dochod to oni wyliczyli, ze tyle powinieneis miec taxu na te dochody, np 1200 f taxu na caly rok to wychodzi po 100f mc, jesli zmienisz prace na lepsza to wylicza ze powinieneis miec np 300f taxu rocznie, co daje 25f mc a skoro do tej pory wyplacili ci juz np 700 to przeliczajac musisz oddac te 400f nadwyzki ktora juz dostales. Nie wiem jak to bardzie logicznie wytlumaczyc.
|
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2017-11-17 09:25:11 (8 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Naliczyli za okres podatkowy, kiedy przyjechales, dopiero rozpoczales prace, a przez wiekszosc tego okresu miales dochody z Pl (wiec odpowiednio nizsze).
Dostajac wyzsze zarobki, zmienil sie dochod roczny i nie kwalifikuje do zasilku, nawet tego wyplaconego wczesniej. Sprawdz, czy oczekuja splaty zasilku za obecny rok podatkowy (tak wynika z Twojej wypowiedzi), czy za caly okres od poczatku przyznania zasilku. |
gosian | Post #4 Ocena: 0 2017-11-17 09:37:45 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Raczej nic nie umoza...jedynie co, to mogą rozłożyć ci to na raty. Będziesz spłacać tygodniowo lub miesięcznie.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
cyp3k | Post #5 Ocena: 0 2017-11-17 09:52:33 (8 lat temu) |
Na szczescie mam cos odlozone na koncie wiec splace sobie to jednorazowo. Nie ma problemu.
Czyli jak dobrze rozumiem, w momencie skladania wniosku moj dochod po uwzglednieniu kwoty z polski (jakies 19500F) + dochod za 3 miesiace pracy w UK lapal sie w prog przyznania TaxCredit ? A to ze zadeklarowalem dochod oczekiwany na poziomie 35000 a osiagnalem do teraz 42500 juz mnie dyskwalifikuje ? Smieszne to wszystko bo tak jak mowilem - dzwonilem, dopytywalem uznali ze wszystko jest ok. Mimo ze wg moich wyliczen nie jest. I na cale szczescie odlozylem sobie wiekszosc z tych pieniedzy jako na tzw. godzine "W". karjo1 - oczekuja zwrotu od poczatku pobierania tax credit. [ Ostatnio edytowany przez: cyp3k 17-11-2017 09:54 ] |
|
|
kasiachery | Post #6 Ocena: 0 2017-11-17 09:55:40 (8 lat temu) |
no jak zarabiasz 42k to nic nie dostaniesz no chyba ze masz 6 dzieci. a swoja droga to przeliczajac majac prawie 20 tys funtow w pl to ladnie ci szlo.
|
cyp3k | Post #7 Ocena: 0 2017-11-17 10:00:42 (8 lat temu) |
Dlatego raz jeszcze mowie - nie przyjechalem tutaj pasozytowac na systemie - bo zyje mi sie bardzo wygodnie i dostatnio. Po prostu ktoregos wieczoru usiadlem przy kompie i zaczalem bawic sie kalkulatorami i sprawdzac jakie sa progi na poszczegolne dodatki.
Wpisalem wszystkie swoje dochody itp i bardzo sie zdziwilem jak kalkulator poinformowal mnie ze niebawem dostane druki poczta i mam je wypelnic i odeslac. Daja to biore ![]() Ale przezorny dzwonilem i dopytywalem a Pan z HMRC szedl w zaparte ze wszystko jest w najlepszym porzadku. Pomimo ze z Polski wyjechalem w sierpniu 2016 a od polowy wrzesnia juz pracowalem tutaj. Wniosek zlozylem dopiero w grudniu lub na poczatku stycznia jesli mnie pamiec nie myli... Cytujac klasyka "ja tu widze niezly burdel" ! ![]() |
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2017-11-17 10:19:11 (8 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Tak jak wspomniales, maja niezly balagan.
Pewnie naliczyli tylko pod katem polskich zarobkow, angielskich nie wzieli pod uwage, bo do konca roku wiele sie moze zdarzyc, a jak zaczales uaktualniac, byles w systemie, to sie ockneli. Niestety, przy Twoich dochodach do zwrotu calosc zasilku. |
cyp3k | Post #9 Ocena: 0 2017-11-17 11:13:06 (8 lat temu) |
Na pewno przyda sie bardziej potrzebujacym niz mnie
![]() A juz myslalem ze Krolowa postawi wycieczke na Malediwy ![]() |
kasiachery | Post #10 Ocena: 0 2017-11-17 11:43:23 (8 lat temu) |
Cytat: 2017-11-17 11:13:06, cyp3k napisał(a): Na pewno przyda sie bardziej potrzebujacym niz mnie ![]() A juz myslalem ze Krolowa postawi wycieczke na Malediwy ![]() tak na marginesie, gdzie pracujesz ze masz ponad 40k dochodu? jestes kierowca ciezarowki? |