odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Denon1 |
Post #1 Ocena: 0 2016-06-27 19:11:27 (9 lat temu) |
Z nami od: 27-06-2016 Skąd: Leeds |
Witam,
W Anglii (z mężem) jesteśmy od grudnia 2015, pracujemy oboje w agencjach (razem 2000funtów na miesiąc). Chcielibyśmy się starać o dziecko, pytanie będzie o benefity. Nie bardzo jesteśmy przekonaniu do tego by rodzić i wychowywać dziecko w Anglii, więc sprawa się komplikuje bo myślimy o powrocie do Polski.
Pytanie: Czy jeśli pracujemy tak jak przedstawiłam, i ja zaszłabym szczęśliwie w ciążę (teraz) popracowalibyśmy z 6 moze 8 miesięcy, i zdecydowalibyśmy się na powrót do PL, czy w tym przypadku mogę za 7 mięsięcy "wskoczyc" na zasiłek maternity leave na miesiąc i z tym zasiłkiem wyjechać do PL?
PS: Pytałam w pracy 1 osoba powiedziała, że tak bo są to pieniądze wypracowane przeze mnie i że mi się "to należy", druga osoba z kolei powiedziała że w żadnym wypadku i że muszę być w UK.
Pytanie jest HIPOTETYCZNE, ale może być pomocne innym osobom, liczę na pomoc
PS2: nie chodzi o to że chce okraść Anglię czy coś tylko o to że po powrocie do Polski nie będziemy mieć żadnego świadczenia, a i z pracą dla męża nie wiadomo jak będzie.
|

|
 |
|
|
Adacymru |
Post #2 Ocena: 0 2016-06-27 19:25:41 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Ja przepracujesz ustalona liczbe tygodni w miesiacach przed porodem (na forum jest ten temat wielokrotnie przerabiany), to mozesz mieszkac w Polsce i zasilek (maternity) pobierac dalej. Tak nawiasem mowiac to dziwny plan macie: pozbawiacie sie oboje zrodla dochodu, zwiekszacie rodzine i do tego zmieniacie kraj. W Polsce czystym powietrzem zyc bedziecie skoro pracy moze zadne z was nie bedzie miec?
Ada
|

|
 |
|
predatorstopa |
Post #3 Ocena: 0 2016-06-27 20:58:24 (9 lat temu) |
Z nami od: 05-03-2013 Skąd: leicester |
Jeżeli mąż pójdzie do Jobcentre i powie że chce wrócić do Polski to pomogą mu załatwić zasiłek dla bezrobotnych żeby pobierał w Pl.Tak wyczytałam ale nie jestem pewna czy to prawda sprawdź
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #4 Ocena: 0 2016-06-27 21:44:49 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Najpierw musi sie na JSA kwalifikowac tutaj (w UK) a pozniej ten zasilek przetransferowac do Polski. Jak sie zwolni sam z pracy to zasilku nie dostanie.
Ada
|

|
 |
|
Person_One |
Post #5 Ocena: 0 2016-06-27 21:54:41 (9 lat temu) |
Z nami od: 18-03-2013 Skąd: londyn |
Moja znajoma tak wlasnie zrobila i wykorzystala maternity leave na start w polsce. zawsze to pare miesiecy pewnych dochodow. udalo im sie, nie zaluja i dorobili sie drugiego dziecka.
|

|
 |
|
|
karinkas88 |
Post #6 Ocena: 0 2016-06-28 03:01:09 (9 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: swindon |
hej, macie tutaj wszyscy na mysli maternity leave czy tak zwany maternity allowance? nie weim czy stosuje się te dwa pojecia naprzemiennie,czy mowa o dwoch roznych rzeczach. cos mi sie o uszy obilo , ze pracownicy agencyjni nie dostaja maternity leave jedynie contraktowi) ale przysluguje im maternity allowance platny chyba przez 39 tygodni , a jesli kobieta dopracuje do odpowiedniego czasu to przez pierwsze 6 tygodni dostaje statutory maternity wynoszca 90 proc srednich zarobków
|

|
 |
|
jotkadakotka |
Post #7 Ocena: 0 2016-06-28 10:23:08 (9 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
Cytat:
2016-06-28 03:01:09, karinkas88 napisał(a):
hej, macie tutaj wszyscy na mysli maternity leave czy tak zwany maternity allowance? nie weim czy stosuje się te dwa pojecia naprzemiennie,czy mowa o dwoch roznych rzeczach. cos mi sie o uszy obilo , ze pracownicy agencyjni nie dostaja maternity leave jedynie contraktowi) ale przysluguje im maternity allowance platny chyba przez 39 tygodni , a jesli kobieta dopracuje do odpowiedniego czasu to przez pierwsze 6 tygodni dostaje statutory maternity wynoszca 90 proc srednich zarobków
Maternity Leave
Poczytaj sobie.
|

|
 |
|
Denon1 |
Post #8 Ocena: 0 2016-06-28 15:47:27 (9 lat temu) |
Witam, dziękuję za liczne odpowiedzi  Wydaje mi się że faktycznie pomyliłam zasiłki, i tak jak ktoś napisał chodzi mi o "Statutory Maternity Pay" (czyli należne pieniądze za przepracowany okres- płatny urlop macierzynski-39 tygodni)
Pytanie też kto wypłaca ten zasiłek? Czy Agencja czy Job Center?
Chemy zajść w ciążę, pracować w Anglii tak jak napisałam do 6-8 miesiąca, a później już wyjechać na stałe do Polski. Nie będziemy płacić Council tax, nie będziemy po prostu tu mieszkać.
Nie chcielibyśmy w żaden sposób nagiąć prawa swoją decyzją, i narobić sobie problemów. Chcemy by to było w 99% legalne
|

|
 |
|
jotkadakotka |
Post #9 Ocena: 0 2016-06-29 15:30:59 (9 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
Denon, pracujac dla agencji szanse nie sa wielkie, ze bedziesz pracowac do 6-8 miesiaca. Niestety notoryczne jest, ze agencja nie chce dawac pracy kobietom w ciazy. Nie mowie, ze tak musi byc w twoim przypadku, ale jest ryzyko. Plus, mozesz miec problem z ciaza I nie moc pracowac. Bralas to pod uwage?
|

|
 |
|
Denon1 |
Post #10 Ocena: 0 2016-06-29 16:09:42 (9 lat temu) |
Tak, brałam pod uwagę wszystkie opcje  Dlatego pytania są hipotetyczne. Załóżmy że nie będzie problemów z ciążą, chodzi tylko o legalność opuszczenia UK i pobierania zasiłku/pieniędzy które (jak niektórzy twierdzą) należy mi się gdyż go sobie wypracowuje (?)
|

|
 |
|