MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Koszty życia w UK dla sądu w Polsce

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

radiesteta

Post #1 Ocena: 0

2016-06-08 00:24:40 (9 lat temu)

radiesteta

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2015

Nie wiem czy to dobry dział ale innego bardziej panującego nie widzę. Szukam informacji w jaki sposób przedstawić w polskim sądzie koszty życia w UK. Wiem że rachunek lub umowę wynajmu mieszkania ale jak inne koszty typu wyżywienie wydatki na czystość itp. Ktoś wie jak to się wylicza oraz przedstawia w Polsce w sądzie?

[ Ostatnio edytowany przez: radiesteta 08-06-2016 00:25 ]

Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kruuuu

Post #2 Ocena: 0

2016-06-08 06:40:44 (9 lat temu)

kruuuu

Mężczyzna

Z nami od: 11-10-2015

Tak samo, zbierasz rachunki ze sklepow

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2016-06-08 08:06:10 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

radiesteta

Post #4 Ocena: 0

2016-06-08 08:49:44 (9 lat temu)

radiesteta

Mężczyzna

Cytat:

2016-06-08 08:06:10, mancun napisał(a):
Na wszystko musisz miec rachunki czy faktury, ew. wyciąg z konta potwierdzający płatność i sad zażąda, zeby były przetłumaczone przez tłumacza
przysięgłego.
Zeby sprawę ułatwić zrób tabelkę z zestawieniem wszystkich kosztów i przelicz je na miesiąc.
Nic tak nie wkurza sadu jak kupa luzem rzuconych świstków, nie beda sie przez to przedzierać - nasza była zona tak sie przewiozła.

Rachunków i paragonów oczywiście nie trzymam, ale najczęściej płacę kartą więc wyciąg z historii konta tak da się zrobić. Tylko na karcie jest raczej ogólna kwota np że danego dnia w Icelandzie zrobiłem zakupy za np £30. Ale na co dokładnie ta kwota poszła tego juz nie ma że np kurczak za ileś tam £ lub miód czy inne pozycje. Czy nie ma czegoś takiego jak jakieś usrednione wartości że np mężczyzna w wieku taki a takim średnio w tygodniu na utrzymanie w UK musi wydać np ok £80?

[ Ostatnio edytowany przez: radiesteta 08-06-2016 08:58 ]

Do góry stronyOffline

divca

Post #5 Ocena: 0

2016-06-08 09:10:04 (9 lat temu)

divca

Z nami od: 24-03-2006

za jaki okres te faktury? jesli to za ostatnie 3 miesiace to rob koszty aby zbudowac sobie koszty jesli chcesz byc cwany, jesli nie to chyba wejdz na forum rozwodowe na pewno takie istnieje tam ci powiedza co I jak.
Dla mnie logiczne sie wydaje ze wyciagi z karty powinny byc wystarczajace, ja maysle ze jesli masz zapytanie z sadu tam sa okreslone/opisane w jakiej formie to ma byc.

co do srednich kosztow to niewydaje mi sie zby istnialy bo to co tobie starcza na miesiac innej osobie starczy na przyslowiowe waciki.

jelsi bardzo potrzebujesz rzetelnych informacji to daj znac to zapytam znajomego, rozwiodl sie 2 lata temu, I przechodzil przez to cale podliczanie kosztow.

Cytat:

2016-06-08 08:49:44, radiesteta napisał(a):
Cytat:

2016-06-08 08:06:10, mancun napisał(a):
Na wszystko musisz miec rachunki czy faktury, ew. wyciąg z konta potwierdzający płatność i sad zażąda, zeby były przetłumaczone przez tłumacza
przysięgłego.
Zeby sprawę ułatwić zrób tabelkę z zestawieniem wszystkich kosztów i przelicz je na miesiąc.
Nic tak nie wkurza sadu jak kupa luzem rzuconych świstków, nie beda sie przez to przedzierać - nasza była zona tak sie przewiozła.

Rachunków i paragonów oczywiście nie trzymam, ale najczęściej płacę kartą więc wyciąg z historii konta tak da się zrobić. Tylko na karcie jest raczej ogólna kwota np że danego dnia w Icelandzie zrobiłem zakupy za np £30. Ale na co dokładnie ta kwota poszła tego juz nie ma że np kurczak za ileś tam £ lub miód czy inne pozycje. Czy nie ma czegoś takiego jak jakieś usrednione wartości że np mężczyzna w wieku taki a takim średnio w tygodniu na utrzymanie w UK musi wydać np ok £80?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>radiesteta</i> 08-06-2016 08:58 ]

Do góry stronyOffline

radiesteta

Post #6 Ocena: 0

2016-06-08 09:18:44 (9 lat temu)

radiesteta

Mężczyzna

Tak szukam informacji najlepiej od kogoś kto to przechodził osobiście lub zna kogoś kto to robił. Chodzi mi o ostatni okres tzn 3 miesiące a kosztów już niewiele zdołam sobie zbudować bo pod koniec miesiąca wracam do Polski. Ewentualnie mogę przy okazji najbliższej wizyty w sklepie zachować paragon jako przykładowy.

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2016-06-08 14:37:54 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

FireWire

Post #8 Ocena: 0

2016-06-08 22:19:47 (9 lat temu)

FireWire

Mężczyzna

Z nami od: 13-05-2016

Ja od siebie dodam, z własnego doświadczenia, że lepiej mieć wszystko dokładnie wyliczone, być zorientowanym i na potwierdzenie mieć paragony, faktury. Sąd sądem, ale jak mnie sędzina "w obroty wzięła" to pytania to ile kosztuje kiełbasa, którą jem, ser, a może jem krakowską suchą za 45pln a mogę jeść żywiecką po 20pln - A czy buty to codziennie kupuję, a dojeżdżać mogę rowerem by zaoszczędzić itp itd. A że mogę podjąć inną pracę mimo że na zlecenie - pomijam że wtedy studiowałem i to dziennie... Wszystko zliczałem, bilety, dojazdy, telefon, internet, mieszkanie, materiały eksploatacyjne, chemiczne. Wyciąg z banku to dla mnie i dla sądu żadne potwierdzenie - możesz wydać kasę na alko i będzie napisane art spożywcze. Im bardziej szczegółowe tym lepiej. Poza tym jak wyżej zostało napisane, jeżeli chodzi o alimenty warto zapisać sobie, bądź mieć potwierdzenie, że np zabrało się dziecko na lody, do kina, dało kieszonkowe, opłaciło dodatkowe zajęcia w szkole, po szkole itd.
Wybierasz się do UK - potrzebujesz numer UK? wyślę Ci kartę sim za darmo do PL. Kontakt PW.

Do góry stronyOffline

radiesteta

Post #9 Ocena: 0

2016-06-09 15:46:28 (9 lat temu)

radiesteta

Mężczyzna

A jak myślicie czy gdyby zrobić takie 1 lub 2 zakupy przekrojowe np kostka masła, pieczywo, jakieś mięso, wędlina, nabial, olej do smażenia itp itd tak by nie bylo stosu rachunkow tylko przyklady z angielskiego sklepu jakie ceny w moje okolicy byly? Tak wszystko po trochu?

[ Ostatnio edytowany przez: radiesteta 09-06-2016 15:47 ]

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2016-06-09 16:10:53 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie