MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 4 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ZosiaS

Post #1 Ocena: 0

2019-08-20 16:01:15 (6 lat temu)

ZosiaS

Konto usunięte

Cytat:

2019-08-20 15:40:27, Zygmunt_Merytoryczny napisał(a):
Cytat:

2019-08-20 11:22:37, ZosiaS napisał(a):
Cytat:

2019-08-19 14:32:31, Zygmunt_Merytoryczny napisał(a):
W Estonii transport publiczny jest bezplatny dla wszystkich obywateli.

Z tego co wiem tylko w Tallinnie i tylko dla jego mieszkanców.
Byc moze jeszcze w Tartu, ale to musialabym sprawdzic.

z 2018:

"Estonia jest pierwszym państwem w Europie, które wprowadziło bezpłatną komunikację autobusową. W lipcu korzystali z niej mieszkańcy już 11 z 15 prowincji kraju. Jak informują władze, jednym z pożytków tego rozwiązania ma być poprawa sytuacji ludności wsi.
W przeprowadzonym przed pięciu laty publicznym sondażu za bezpłatnym transportem publicznym - autobusowym i tramwajowym - opowiedziało się 75 proc. mieszkańców stołecznego Tallinna, gdzie wprowadzono go w 2013 roku. Od 1 lipca tego roku każdy samorząd okręgowy w Estonii może wprowadzić bezpłatną komunikację dla swoich mieszkańców."

https://www.forbes.pl/gospodarka/estonia-wprowadzila-bezplatna-komunikacja-autobusowa/wxwyfcp

Dziekuje za update :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2019-08-20 16:18:23 (6 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2019-08-20 14:55:03, unreal napisał(a):
Teraz proszę o konkretną odpowiedź ludzi obeznanych w temacie:
1.Czy Angielski emeryt posiadający własnościowe mieszkanie kupione za gotówkę musi płacić council tax?
2.Ile wynosi czas oczekiwania na przyznanie mieszkania komunalnego dla biednego angielskiego emeryta?
3.Czy lekarstwa bez recepty np.Apap czy Aspirynę Angielscy emeryci też dostają w aptekach za darmo?

I teraz ważna kwestia dotycząca mieszkań komunalnych-kto dba o takie bloki? kto sprząta klatkę schodową,naprawia windę,odśnieża itp? Zarząd zasobu komunalnego? Generalnie chcę zapytać czy to wygląda tak jak w Polsce gdzie kamienicy komunalnej nikt nie sprząta,nikt nie remontuje i mieszkańcy nawet nie zgłaszają dziury w drzwiach czy odpadającego tynku bo mają to gdzieś.W mojej byłej dzielnicy od...1995 roku są urwane drzwi w kamienicy i dotąd ich nie wymieniono :-)

1. Council tax nie ma nic wspolnego ze stanem wlasnosci nieruchomosci, to jest podatek lokalny placony przez osobe zajmujaca lokal.

2. Zalezy od lokalizacji i potrzeb mieszkaniowych emeryta. Jesli ich nie ma, to nic nie dostanie. Jak go nie stac na oplate wynajmu, moze starac sie o dofinansowanie do oplat.

3. Nikt nie wystawia recept na takie leki, kupujesz je w aptece/drogerii.

Domy komunalne sa zarzadzane przez gmine lub housing accociation bezposrednio lub posrednio.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #3 Ocena: 0

2019-08-20 19:22:44 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2018

z twittera:

75 year old Nurse
75 year old Scaffolder
75 year old Floorlayer
75 year old Builder
75 year old Roofer
75 year old Bus driver
75 year old Train driver
75 year old Soldier
75 year old Policeman

Feel free to add your own an who says they’ll stop at 75.

Macie jakies ciekawe propozycje? :)

ja bym dodal:

strazak
"personal trainer"
pilot bardzo szybkiego pasazerskiego odrzutowca

A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #4 Ocena: 0

2019-08-20 19:50:08 (6 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

w Polsce kurierzy roznosza paczki z polamanymi nogami i nie narzekaja to jak my popracujemy kilka lat wiecej to tez nam korona z glowy nie spadnie

Do góry stronyOffline

darraj

Post #5 Ocena: 0

2019-08-20 20:02:03 (6 lat temu)

darraj

Konto usunięte

Cytat:

2019-08-20 19:50:08, cris82 napisał(a):
w Polsce kurierzy roznosza paczki z polamanymi nogami i nie narzekaja to jak my popracujemy kilka lat wiecej to tez nam korona z glowy nie spadnie

Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia-jak to mówi, stare przysłowie pszczół. Pogadalibyśmy o tym, jak przekroczysz siedemdziesiątkę ale, z przyczyn obiektywnych, wymiana opinii o tym jak to przyjemnie pracuje się w tym wieku, zwłaszcza w zawodzie spawacza, się nie odbędzie, statystyka jest nieubłagana:-]
"We're all mad here" Mad Hatter

Do góry stronyOffline

cris82

Post #6 Ocena: 0

2019-08-20 20:11:43 (6 lat temu)

cris82

Mężczyzna

hehe wlasnie dlatego wczoraj pozwolilem sobie na kubeczek lodow bez wyrzutow sumienia trzeba korzystac z zycia : P

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #7 Ocena: 0

2019-08-20 20:14:13 (6 lat temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Tak... i jeszcze trzeba bedzie do tej pracy dojechac na rowerze no bo przeciez klimat :-]
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #8 Ocena: 0

2019-08-20 20:20:39 (6 lat temu)

cris82

Mężczyzna

mijajac po drodze usmiechnietego tuska w 10litrowym bmw : P

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #9 Ocena: 0

2019-08-20 20:23:06 (6 lat temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Z drugiej strony maja 50 - paroletnich emerytow albo part time emerytow. Z mojej firmy w styczniu odszedl 55 latek (projektant CAD/PCB z zawodu), podwozil mnie do pracy przez chwile i wyjasnial mi swoj pkt widzenia. Odlozyl ponad 400k w szczodrym final salary pension (tzn skonwertowane z FS na cash pot'a), wyciagnal 25% taxfree a reszte bedzie wyciagal po trochu. Dom juz splacony, dzieci dorosle/na swoim, zona pielegniarka , na wczesniejszej kilkunastotysieczneh emeryturze z NHS, stwierdzil ze teraz sobie troche odpoczna/popodruzuja, poinwestuja oszczednosci, a za 10 lat state pension na waciki:). Wlasnie splacil ostatnia rate (PCP?) za nowy samochod, stwierdzil ze jak mu sie bedzie nudzic/bedzie potrzebowal gotowki to znajdzie sobie part time prace, ale cos poza nasza branza (electronics design eng), troche dziwny pomysl.W poprzedniej pracy podobnie, jeden z senior eng., twierdzil ze jak tylko osiagnie 55 lat to przechodzi na part time, jak firma bedzie marudzic to dostana notice:), odlozyl kilkaset k£ w funduszu na emeryture, zona w nhs pension, juz nie musi tyle zarabiac i placic wysokich podatkow, panstow niech sie wypcha:), teraz czas na hobby (remonty starych samochodow). Po prostu trzeba byc po dobrej stronie barykady (boomers generation), mi juz w obydwu firmach proponowali tylko DC pension, DB zamkniete dla nowych czlonkow:). Dlatego laduje co moge w pension, az do max. matchowanego przez pracodawce, 9%, i wszystko przez salary sacrifice:), wszystko uratowane przed NI contribution (i 9% student loan-tzw tax:) na plan 1) jest warte zlota.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #10 Ocena: 0

2019-08-20 20:28:23 (6 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Z tym "Tuskiem" w Polsce to będzie jak z problemami po Brexicie w UK... wina Unii :)

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,