Str 7 z 31 |
|
---|---|
medyk10 | Post #1 Ocena: 0 2015-12-20 11:08:41 (9 lat temu) |
Z nami od: 23-05-2013 Skąd: Exmouth |
W polsce gdzie zasilki nie imponuja rowniez jest rzesza ludzi ktorzy z tego zyja i prawdopodobnie zyc beda. I nawet brak jakiegokolwiek dochodu nie zmusi ich do podjecia pracy, a czyjs wywod na temat pasozytniczego trybu zycia nie zrobi na nich wrazenia. Mysle, ze calkowita likwidacja zasilkow, moze spowodowac odwrotna reakcje do zamierzonej. Ludzie pracujacy przykladowo na dwoch eteatach czy tez po 15 godzin dziennie szesc razy w tygodniu, utraca kontrole nad swoimi dziecmi. Mowie tu teraz glownie o nastolatkach. Tak zwani chlopcy z dobrych domow wielokrotnie popadaja w konflikty z prawem.
|
kruuuu | Post #2 Ocena: +1 2015-12-20 11:13:43 (9 lat temu) |
Z nami od: 11-10-2015 Skąd: Newcastle |
Tak jest, uczmy ludzi niezaradnosci, jak mnie nie stac na nowe audi a4 to go nie mam. Jakby mnie nie bylo stac na utrzymanie dzieci to takze bym nie mial. Co jesli bym mial, powiedzmy wpadka, robilbym wszystko zeby mnie bylo stac.
|
medyk10 | Post #3 Ocena: 0 2015-12-20 11:24:09 (9 lat temu) |
Serio z zasilku mozna jezdzic nowa a A4 i mieszkac w apartamencie ??? Kalkulowanie tego czy stac mnie na dziecko czy nie spowodowalo ujemny przyrost naturalny, co wiaze sie z tym, ze w przyszlosci i tak wieksza czesc spoleczenstwa bedzie korzystac z zasilkow bo ludzi zdolnych do pracy i wieku produkcyjnym bedzie coraz mniej.
|
kruuuu | Post #4 Ocena: 0 2015-12-20 11:30:04 (9 lat temu) |
Z nami od: 11-10-2015 Skąd: Newcastle |
Nie wiem nigdy nie bralem zasilkow, tak jak juz w jakims watku wspominalem, czulbym sie tak samo jak zebrzac w centrum miasta. Bylo by mi wstyd. Co za roznica ile bedzie ludzi w wieku produkcyjnym jak powstanie pokolenie nierobow
|
medyk10 | Post #5 Ocena: 0 2015-12-20 12:03:23 (9 lat temu) |
Gorszy od socjalizmu jest kapitalizm ktory kieruje sie polityka wyzysku i stawianie jednostki ponad wspolnote. Jesli nie chcesz by okradano Cie z podatkow, sprobuj byc w zupelnosci samowystarczalny. Powtorze raz jeszcze, osoby mlode nie parajace sie praca jak najbardziej postrzegam negatywnie ale forma pomocowa jakim sa benefity dla najubozszych ktorzy maja aktywny wklad w gospodarke nie powinna byc likwidowana z powodu tego, ze ktos moze na niej zerowac. Znam tez takie osoby ktorym dzieki benefitom udalo sie wyrwac z beznadziejnosci i pozwolily na to by sie rozwinely.
Kazdy z was wybierajac sie do Anglii wiedzial, ze jest kraj o wysoce rozbudowanym systemie socjalnym. Nie podoba sie to wam, wiec zycze szerokiej drogi i udanej podrozy do Rosji, tam kazdy sobie rzepke skrobie. [ Ostatnio edytowany przez: medyk10 20-12-2015 12:06 ] |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2015-12-20 12:11:35 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Adacymru | Post #7 Ocena: +1 2015-12-20 12:27:48 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Kazdy z was wybierajac sie do Anglii wiedzial, ze jest kraj o wysoce rozbudowanym systemie socjalnym.
Wbrew pozorom, dla wiekszosci nie bylo to priorytetem i nie istnialo nawet na horyzoncie zagadnien decydujacych o wyjezdzie. Jak kogos nie stac mieszkac w okolicy, to niestety ale sa dwa wyjscia, szukac okolicy gdzie cie stac, albo pracowac az cie stac bedzie. ZAsilki sa dla osob ktorym wypadek losowy i choroba nie pozwala na zgromadzenia dochodu na zycie. "Nalezy" to sie czlowiek w trumnie, jest takie powiedzenie i cala nadzieja w ludzkosci ze przez wielu jeszcze nie akceptowana jest postawa "nalezy mi sie" jako alternatywa do odpowiedzialnosci za swoje utrzymanie. Nalezy to sie zdrowym ludziom uczyc zeby iec dobra prace, albo nie uczyc i zaakceptowac ze pewnego stylu zycia nie osiagna. To tak jakby dzieci bez ogladania sie na rodzicow wydawaly ich zarobione pieniadze na zasadzie ktory pierwszy, bo "sie nalezy", bo sa we wspolnym gospodarstwie. Nalezy to sie zastanowic ile wiecej pomocy mogliby dostac niepelnosprawni i chorzy, gdyby posiadanie honoru zarobic na swoje utrzymanie byl sprawa podstawowa w decyzjach jakie ludzie podejmuja. Czym sie konczy praca na "pol" etatu? Tym ze pozniej w razie zmiany sytuacji ludzie nagle rozpaczaja, ze nie oplacili wystarczajaco skladek, zeby dostac zasilek chorobowy, miec na utrzymanie jak dziecko sie pojawi, oczywiscie wtedy to tez innych wina... bo pozwolili brac zasilki, bo odpowiedzialnosc i myslenie to teraz jest modne jako opcja w zyciu a nie warunek.
Ada
|
Post #8 Ocena: 0 2015-12-20 12:38:39 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #9 Ocena: 0 2015-12-20 12:48:39 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2015-12-20 12:27:48, Adacymru napisał(a): Cytat: Kazdy z was wybierajac sie do Anglii wiedzial, ze jest kraj o wysoce rozbudowanym systemie socjalnym.
Wbrew pozorom, dla wiekszosci nie bylo to priorytetem Może wyjdę na idiotę, ale nawet nie zdawałem sobie sprawy że coś takiego istnieje. Niezależnie od kraju gdzie mieszkałem nie brałem żadnych zasiłków. Po prostu nie brałem tego pod uwagę, ani gdy byłem sam, ani gdy z rodziną. Zanim przyjechałem do UK, to moje pytania jakie kierowałem do UK to była kwestia możliwości pracy. Jedynie co może tłumaczy moją głupotę to to że ja jestem emigrantem od czasów gdy moi rodzice musieli sobie radzić bez nich. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #10 Ocena: 0 2015-12-20 12:58:10 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|