Alez to nic innego, jak zinstytucjonalizowanie tegoz moralnego prawa. Az chcialoby sie dodac: niebo gwiazdziste nade mna...
Str 12 z 31 |
|
---|---|
galadriel | Post #1 Ocena: 0 2015-12-20 18:13:49 (9 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: Nie mieszajmy tutaj dobrowolnego dzielenia sie z biednymi o ktorym naucza kosciol do zabierania pieniedzy przez panstwo zeby je rozdac potrzebujacym i leniwym.
Alez to nic innego, jak zinstytucjonalizowanie tegoz moralnego prawa. Az chcialoby sie dodac: niebo gwiazdziste nade mna... Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Post #2 Ocena: 0 2015-12-20 18:19:23 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2015-12-20 18:20:25 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
galadriel | Post #4 Ocena: 0 2015-12-20 18:22:36 (9 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: Chodzi o lewicowe poglady gospodarcze a nie swiatopogladowe.
O, i to jest poprawna odpowiedz. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
SweetLiar | Post #5 Ocena: 0 2015-12-20 18:27:18 (9 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2015-12-20 17:54:02, medyk10 napisał(a): Ahhh i Herkules d...a kiedy ludzi kupa. Przeczytaj posc po poscie. Dla co niektorych na tym forum w momencie gdy bralas WTC bylas leniem i nierobem. W zyciu nie wyrazilem opini, ze zasilki sa dla rodzin w ktorych nikt nie pracuje i je przejada. Teraz ludzie wiedza o zasilkach wiec pytaja przed przyjazdem by moc to wszystko jakos zaplanowac. Tu niestety spotykaja sie z pogarda i zachowaniem bliskim lzeniu. [ Ostatnio edytowany przez: <i>medyk10</i> 20-12-2015 18:02 ] Ci sami ludzie bardzo często będąc w Polsce i z Polski pisząc z taką samą pogardą patrzą na pobierających zasiłki w Polsce, uważają pewną najbiedniejszą część społeczeństwa za życiowych nieudaczników i generalnie parologię. Ale jadąc za granicę nagle nie ma nic złego w byciu tym najbiedniejszym, który wyciąga rękę po pomoc. To jest naprawdę zastanawiające, potem jadą tacy do Polski, opowiadają cuda na kiju i stąd tyle tych pytań o benefity. Ja napisałam o tej rodzinie bo może nie zdajesz sobie nawet sprawy ile takich rodzin jest dookoła, zwłaszcza wsród muzułmanów, ale to już osobny temat. I takich ludzi powinno się stopniowo odcinać od zasiłków, żeby zainteresowali się pracą. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2015-12-20 18:31:56 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2015-12-20 18:38:53 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2015-12-20 18:45:43 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2015-12-20 18:01:45, galadriel napisał(a): Cytat: Bycia lewakiem, ktory potrzebuje sponsora bo zrobil wiecej dzieci niz potrafi wyzywic?
Ciekawa jest zaleznosc, ze im ktos jest bardziej leniwy i/lub nieudolny zyciowo tym bardziej sklania sie w kierunku lewicowych pogladow o solidarnosci spolecznej i o koniecznosci dzielenia sie pieniedzmi bogatych z biednymi (najlepiej 70% podatkiem dochodowym dla dobrze zarabiajacych) Nie rozumiem... Ja jestem lewakiem i nie mam dzieci ani zasilkow. Nie bylo mnie stac, to dzieci nie mam. Teraz mnie stac, troche pozno, no ale dzieki nauce (przeciez nie dzieki Bogu; ) mamy w XXI wieku IVF ![]() Natomiast to o tym dzieleniu sie z biednymi, to pamiatam z kosciola, jak jeszcze lewakiem nie bylam... Ze ta koszule oddaj ubogim, tym co nie maja, sie podziel itd... Moze zalozmy nowy temat: o co chodzi z tym lewakiem, prawakiem? Dlaczego jestem lewakiem? Pierwsze z brzegu- malzenstwa homoseksualne. Za oczywiscie, nie mam zadnych "ale" czy innych a'la MW przeciw. Chociaz to w sumei tez wynik katolickiego wychowania, jak jeszcze lewakiem nie bylam; miluj blizniego swego jak siebie samego; nie czyn obcemu co tobie niemile i inne takie. Ogolnie: tolerancyjny badz, milosierny i wyrozumialy...Ot, taki lewacki przekaz... Amen. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 20-12-2015 18:07 ] No właśnie, świat stanął trochę na głowie, i już wszuyko się pokiełbasiło, bo przecież idea kościoła jest "lewacka" socjalistyczno socjalna, a teraz twierdzą że przeszli na prawicę, co po prostu potwierdza ze kościół to biznes i nie interesuje go byt owieczek, a jedynie barany do golenia. ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Kierownik_Pocia | Post #9 Ocena: 0 2015-12-20 18:49:14 (9 lat temu) |
Z nami od: 02-10-2015 Skąd: Manchester |
Nie ,ludzie to nie barany.
Każdy ma swój rozum,jak nie chcesz to nikt cię nie będzie golić. Ludzie są jak oczy widzą innych, siebie nie.
|
Post #10 Ocena: 0 2015-12-20 19:05:19 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|