MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zwolnienie lekarskie-potrzebne

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kanonier30

Post #1 Ocena: 0

2015-12-12 13:36:01 (9 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

W Wielkiej Brytanii nie wyobrażam sobie, aby jakikolwiek GP wystawił od razu zwolnienie na 2 miesiące, a więc 8 tygodni. Tym bardziej lekarz w szpitalu, gdzie musi być w ogóle leczenie szpitalne...za takie rzeczy traci się pracę. Zwolnienie z polskiej przychodni prywatnej i owszem, ale nie wystawią na druku Med 3 przede wszystkim, a więc dla pracodawcy w UK jest to niewiążący świstek papieru.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2015-12-12 17:17:21 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #3 Ocena: 0

2015-12-12 19:23:16 (9 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Witaj. Rzecz nie w tym, aby się przepychać w dyskutowanie o zaświadczeniach z ptywatnych przychodni. Jeśli uważasz, że musi honorować, to sprawdź czy na pewno nie wprowadzasz ludzi w błąd. Zwłaszcza przy zwolnieniu, które po 4 tygodniach kwalifikuje się już jako długoterminowa niezdolność do pracy. Grafiki z Google mnie nie interesują, ale polecam: https://www.gov.uk/government/collections/fit-note

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #4 Ocena: 0

2015-12-12 19:28:00 (9 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Nie wiem jak prywatne przychodnie ale GP wystawi zwolnienie na 3 miesiące bez problemu. Oczywiście jeśli ma do tego podstawy.

Zupełnie inny temat to lekarz który "da" zwolnienie ot tak sobie na życzenie. Chociaż i tu niektórzy lekarze rodzinni bardzo ugodowi są.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #5 Ocena: 0

2015-12-12 19:32:36 (9 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Także, jeśli uważasz (mancun), że informacje na stronach rządowych są niepełnie i można "samemu druk wymyślić", to niestety jesteś ignorantem w temacie i dzięki Tobie ktoś może się ostro przejechać w pracy.
A co do GP (Dwunasty), to nie spotkałem się z przypadkiem, aby od razu GP dał zwolnienie na 2 czy 3 miesiące przy pierwszej wizycie pacjenta(prawo określa, że przez pierwsze 6 miesięcy choroby w ogóle zwolnienie - dawne sick note - nie może być jednorazowo dłuższe niż 12 tygodni.) Oczywiście może ktoś takie otrzymał :). Z moich obserwacji żaden działający w granicach prawa GP nie wystawi od razu takiego zwolnienia. Jest bowiem coś takiego w UK, jak HM Revenue and Customs (HMRC)Medical Services, gdzie pracodawca może otrzymać informacje.
Podsumowując zwolnienie lekarskie (Druk Med 3 jest rejestrowany i posiada unikalny kod - sprawdzalny przez pracodawcę), to nie jest świstek papieru (zwłaszcza przy długoterminowym - ponad 4 tygodnie) i naprawdę nie dziwi mnie, że potem część Polaków w UK biega po różnych tzw. "biurach porad" z płaczem, jeśli naczytają się głupot, bo w tym wypadku trzeba nazywać rzeczy po imieniu. Pozdrawiam.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 12-12-2015 20:01 ]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2015-12-12 20:05:54 (9 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Ile to jest 12 tygodni jak nie okolo 3 miesiace? Wiec nawet z tego co ty piszesz lekarz moze wystawic w pierwszych 6 miesiacach zwolnienie na okres do 3 miesiecy (12 tygodni).

Wszystko zalezy od rodzaju choroby i szans powrotu do zdrowia, czy perspektyw zdolnosci do pracy. Jak szanse sa znikome albo zadne (nie biorac pod uwage cudow natury) to lekarz nie bawi sie w 2 tygodniowe zaswiadczenia o niezdolnosci do pracy.
Ada

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #7 Ocena: 0

2015-12-12 20:11:44 (9 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Fakt, z tego co pamiętam to na początku dostałem na dwa tygodnie ale później już przez kilka lat trzymiesięczne zwolnienia dostawałem. Czasami wypisane od dnia do dnia a czasami 3 miesiące. W zależności który lekarz wypisywał.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: +1

2015-12-12 20:15:59 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #9 Ocena: 0

2015-12-12 20:25:20 (9 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Dwunasty, tak. Też miałem najpierw na 2 tygodnie. Potem ewentualnie dłuższe, to już sprawa GP, który musi opisać chorobę, uraz cokolwiek i to jest sprawdzalne i kontrolowane.
Adacymru...ech, oczywiście, że 12 tygodni to 3 miesiące i lekarz może to zrobić od razu. Niestety, takie przypadki są dość rzadkie, bo lekarz też ma odpowiedzialność zawodową - HMRC Medical Services i lokalne CCG (Clinical Commissioning Group).
Zwolnienia z prywatnych przychodni natomiast nie muszą być uznane przez pracodawcę i to bez względu co powie Wam Pani w recepcji/rejestracji polskiej prywatnej przychodni. Spotkałem kilka osób, które miały z tego powodu problemy w pracy (HR bardzo często odrzucają tego typu certyfikaty) i podawanie przez mancun grafik z Google jest niepoważne. Proszę, powinniśmy dzielić się wiedzą.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #10 Ocena: 0

2015-12-12 20:39:43 (9 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Akurat jestem na zwolnieniu długoterminowym (zamieściłem wpisy w innym wątku). Po bardzo poważnej operacji ortopedycznej, sam zabieg trwał 5 godzin, otrzymałem przy wypisaniu ze szpitala po 3 dniach, od dyżurnego lekarza na oddziale (Ward)zwolnienie szpitalne na 2 tygodnie, bo nie mogą wystawić na dłużej. Potem szpital przedłuża. W tej chwili przy zmianie gipsu już sick note na 8 tygodni, gdzie szpital i tak wie, że po 8 tygodniach też nie wrócę do pracy (rozmawiałem z ortopedami, że mogę być niepełnosprawny czasowo do roku, jeśli nie będzie komplikacji). Po prostu unikają wypisywania zwolnień długoterminowych i nie dadzą nikomu od razu zwolnienia na pół roku :) Tutaj oczywiście pozwalam sobie na drobny żart. PS. Oczywiście szpital wystawia zwolnienie również na drukach Med 3, jedyna różnica, że w szpitalu wypisywane są ręcznie. Niemniej wszystko jest sprawdzalne dla pracodawcy, CCG, DWP czy HMRC Medical Services.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 12-12-2015 20:42 ]

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,