MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kontrola z HMRC / Child Benefit

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 2 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

astalavista

Post #1 Ocena: 0

2014-11-29 17:05:46 (10 lat temu)

astalavista

Mężczyzna

Z nami od: 25-08-2010

Też dostałem wezwanie do udowodnienia im że dzieci są w UK itp, dodatkowo zagrozili możliwoscią utraty CHB jeśli będą mieć jakieś ale.

Troche poczułem się zdyskryminowany gdy dopytałem się swoich angielskich dzieciatych friendów z pracy, oni takiego pisma na oczy nie widzieli.
Czuje że zajmę się tą sprawą dokładniej, nie po to płace im tax aby mnie traktowali inaczej...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Nie_z_tej_bajki

Post #2 Ocena: 0

2014-11-29 17:11:44 (10 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Zapoznajcie się z tym... nie musicie niczego udowadniać ( z tego, co tu jest napisane ;-) )

Obrazek

Cytat:

W ostatnim czasie urząd podatkowy HMRC wysyła do Polaków, zatrudnionych na etacie listy wzywające do udzielenia informacji potwierdzającej adres zamieszkania dzieci w UK. Taki list może wystawić szkoła lub lekarz GP, przy tym lekarze mogą pobierać opłatę 20 funtów za list. Informacje trzeba dostarczyć w ciągu 28 dni pod groźbą zawieszenia wszelkich benefitów, takich jak Working Tax Credit, czy Child Benefit.
Otrzymaliśmy interpretację prawą w tej sprawie z instytucji Unii Europejskiej, mówiące że takie zapytanie jest niezgodne z dyrektywą.Tą odpowiedź można przesłać do HRMC.
-----------------------------------------------------------------------------
Dear Sir/Madam,

Please find below the reply to your enquiry. Please note that the advice given by Your Europe Advice is an independent advice and cannot be considered to be the opinion of the European Commission, of any other EU institution or its staff nor will this advice be binding upon the European Commission, any other EU or national institution.

Thank you Mr xxxx for contacting Your Europe Advice.

EU Regulation 883/2004 applies to the coordination of social security issues.

Article 67 of this Regulation provides that when a person works he is entitled to family benefits in accordance with the social security rules of the EU country where he works and this also extends to any family members residing in another EU country, who must be treated as if they were residing in the first EU country.

Therefore, a person who works in the UK is entitled to claim child benefit for his children regardless of whether or not his children live in the UK.

We suggest that you write back to the UK authorities, ask them to reconsider their request and include a copy of our advice.

We hope this answers your query.

We remain at your disposal, should you require further information.

**Do you have questions on residence rights in the EU?**
Chat with our experts on Facebook on 24 November 2014 between 12.30-14.30 CET.
For more information or personalised advice visit: https://www.facebook.com/events/938225916206209/

To submit another enquiry, please visit Your Europe Advice, but do not reply to this e-mail.

Your original enquiry was:
Recenty I have recived a letter from HMRC residence departament demanding from me to prove that my children are in the UK or my child benefit and tax child credit will be suspended .So far I know EU free movment gives right to be employed in UK and children do not need to be in the UK.My children are indeed with me but so far I know only Polish citizen are reciving such a letters.I think David Cameron want to find a way to stop benefits for Polish citizen even it is against free movment directive.I can scan this letter for EU comission

Yours sincerely,

Your Europe Advice

Wg powyższego więc, nie musicie niczego udowadniać i w dodatku jest to niezgodne z dyrektywą EU.
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

astalavista

Post #3 Ocena: 0

2014-11-29 18:19:44 (10 lat temu)

astalavista

Mężczyzna

Z nami od: 25-08-2010

Dokładnie to pismo dostałem.

Do góry stronyOffline

biscuits

Post #4 Ocena: 0

2014-12-01 17:35:09 (10 lat temu)

biscuits

Kobieta

Z nami od: 18-08-2011

no wlasnie bo przeciez jeszcze nie wstrzymali child benefit na dzieci mieszkajace poza uk

na ten czas sa jakies projekty ustaw a HM wprowadzilo je juz w zycie jak widac

nam wstrzymali za brak odpowiedzi na list ktorego nie dostalismy, ale udalo sie to udowodnic ze go nie dostalismy, teraz przypuszczam ze ten list dotyczyl wlasnie tego watku.

[ Ostatnio edytowany przez: biscuits 01-12-2014 17:41 ]

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #5 Ocena: 0

2014-12-01 18:39:11 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Cytat:

2014-12-01 17:35:09, biscuits napisał(a):
(...)go nie dostalismy, teraz przypuszczam ze ten list dotyczyl wlasnie tego watku.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>biscuits</i> 01-12-2014 17:41 ]

A ten wątek już wtedy był?

Do góry stronyOffline

pszczola36

Post #6 Ocena: 0

2014-12-01 21:18:29 (10 lat temu)

pszczola36

Mężczyzna

Z nami od: 21-06-2008

Podobne pisemko do mnie dotarło jakieś 4 miesiące temu. Odpisałem im że dzieci chodzą do szkól/ tutaj podałem adresy/ i jak chcą potwierdzenia to niech sobie sami zadzwonia i potwierdzą. W odpowiedzi mi podziękowali i się odczepili.

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Post #7 Ocena: 0

2014-12-01 21:24:46 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Roberto480

Post #8 Ocena: 0

2014-12-01 21:44:14 (10 lat temu)

Roberto480

Mężczyzna

Z nami od: 11-07-2012

Szczerze? Anglicy maja racje.Dziecko tu,szmal tu.To jest pchanie kasy w inny kraj charytatywnie.Dziecko tu,kase wydasz tu i sie kreci.W pelni jestem za.Gro znajomych z ktorymi sie rozmawia,podziela ten poglad.Nie wiem ile wynosi rodzinne na trojke,czworke dzieci,ale przypuszczam ze to juz bedzie wyplata miesieczna w zakladzie.Moze niewielka,ale chyba ok 1000 pln bedzie.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2014-12-01 21:58:13 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jak oplacanie produkcji towaru w Polsce placa sie lepiej i przenosza fabryki do Polski, to jak edukacja i opieka medyczna tylko np dzieci Polakow pracujacych w UK bedzie tansza w UK?
Ada

Do góry stronyOffline

Roberto480

Post #10 Ocena: 0

2014-12-01 22:05:24 (10 lat temu)

Roberto480

Mężczyzna

Z nami od: 11-07-2012

Nie wiem.Ale to ich pieniadze i mysle ze maja racje,zreszta nie tylko z tym.Znam sporo osob ktorzy pilnuja limitu godzin,zeby czsami nie dostac z pare funtow mniej.Jest duzo tego do wytrzebienia/uregulowania.Jak zwal,tak zwal.Za duzo dali od poczatku i tak leci.Dzieci pierwszych co przyjechaly dorosly,i juz zaczynaja jak rodzice.Naslucham i napatrze sie w knajpie.Juz moge ksiazke lub poradnik napisac.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,