Czy pobiera ktos z was ten zasilek dla niepelnosprawnych
Personal Independence Payment (PIP)lub Disability Living Allowance
ktory zostal zastopiony powyzszym?
Pytanie do osob ktore sa w temacie i maja doswiadczenie w przejsciu tych procedur
prosze o nie zasmiecanie komentarzami np. nastepny wyludzacz zasilkow lub podobne
place podatki i nie pobieram zadnych zasilkow
Przejde do rzeczy:
Mam mame w Polsce ktora jest osoba niepelnosprawna (orzeczenie)na emeryturze .MA 60 lat :
ma chory kregoslup , problem z biodrami (poruszanie sie), oraz z palcami od rak (miala chora reke lewa teraz dolaczyla prawa - czasami nie potrafi utrzymac kubka lub lyzki).
Ma bardzo duzo papierow potwierdzajacych te choroby.
Moja mama jest naprawde chora
Nie moge za bardzo wrocic do Polski bo mam kredyt na dom i prace
wiec postanowilem zeby zamieszkala ze mna.
Czy mama bedac osoba niepelnosprawna na emeryturze moze ubiegac sie o : Personal Independence Payment (PIP)?
You can get PIP whether you’re in work or not.
Your disability or health condition
You must have a long-term health condition or disability and have difficulties with activities related to ‘daily living’ and or mobility.
You must have had these difficulties for 3 months and expect them to last for at least 9 months. If you’re terminally ill (ie not expected to live more than 6 months), you don’t need to have had these difficulties for 3 months.
Daily living difficulties
You may get the daily living component of PIP if you need help with things like:
preparing or eating food
washing, bathing and using the toilet
dressing and undressing
reading and communicating
managing your medicines or treatments
making decisions about money
engaging with other people
Mobility difficulties
You may get the mobility component of PIP if you need help with going out or moving around
WIdze ze sie kwalifikuje do tego ALE
Nie widze zadnej informacji czy osoba na emeryturze ma prawo lub nie ma prawa do ubiegania sie o ten zasilek?
Czy trudno jest otrzymac ten zasilek czy tez nie ?
Jakie doswiadczenie macie ubiegajac sie o ten zasilek.
Wszelkie uwagi na ten temat bardzo beda pomocne nie tylko dla mnie
Jesli nie chcesz pisac na forum wyslij do mnie prywatna wiadomosc
Dziekuje i Pozdrawiam
[ Ostatnio edytowany przez: jacek286 22-12-2013 14:22 ]