MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zabranie benefitow, zakrecona sprawa :/

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

franka69

Post #1 Ocena: 0

2012-10-29 22:02:10 (13 lat temu)

franka69

Kobieta

Z nami od: 08-06-2010

witam!
na poczatku opowiem o swojej sytuacji :-)
pracowalam od grudnia 2011 do 8 wrzesnia 2012, 10 wrzesnia zaczelam nowa prace, powiedzialam na rozmowie ze czeka mnie operacja i co za tym idzie 3 tyg chorobowego, szefowa mowila ze to nie problem, ze to nie moja wina itp, przyjela mnie, potem sie okazalo ze tydzien przed operacja zwolnila mnie (nawet nie mowiac mi to tylko prawnikowi ktory do niej dzwonil bo nie chciala mi wystawic ssp1) tak wiec zostalam ze zwolnieniem lekarskim w reku bez pracodawcy, w citizes advice poradzili mi zebym zglosila sie do job center i tam postarala sie o chorobowe, zapewniali mnie ze bedac na chorobowym nalezy mi sie child tax credit (obawialam sie ze zabiora mi dofinansowanie do zlobka) zapewniali ze nalezy sie na chorobowym jak i kiedy nie znajde jeszcze pracy ale bede miala status osoby bezrobotnej w job center( moj partner musi pracowac 40 godzin w tygodniu albo wicej) zadzwonilam do revenue, zglosilam sprawe, pani powiedziala ze nic sie nie zmieni w moich benefitach, ewentualnie tax cerdit, czekalam na list od nich i cos mi mowilo ze beda problemy... zadzwonilam do nich tydzien temu i okazalo sie ze zabrali mi child tax credit i working tax (pani powiedziala miedzy innymi ze musze byc niepelnosprawna, musieliby mi uciac noge albo musze byc w wiezieniu zeby nie wstrzymali benefitow i ze majac status osoby bezrobotnej tez nie nalezy mi sie dofinansowanie do zlobka) co za tym idzie musialam dac wypowiedzenie ze zlobka a i tak miesiac pokryc z wlasnej kieszeni, obecnie siedze na bezplatynm chorobowym (job center wyslalo mi pismo ze nie oplacalam nin w roku 2010- 2011 wiec nie nalezy mi sie chorobowe, nie placilam bo bylam na maciezynskim ktore z reszta wyplacane bylo z job center :-? ) tak na prawde nie wiem kiedy stane na wlasne nogi w przenosni i doslownie, po operacji mam problem ze stawianiem stopy prawidlowo, czekam na rehabilitacje (oczywiscie wymuszonej, oni tu nie widza w niczym problemu) dzis dostalam zwolnienie na kolejne 4 tygodnie, najbardziej mnie zasmuca fakt ze w citizen advice wprowadzili mnie w taki blad... no i tu moje pytanie, byl ktos kiedys w podobnej sytuacji albo slyszal cos o tym?? :-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Wyspiarka

Post #2 Ocena: 0

2012-10-29 22:43:17 (13 lat temu)

Wyspiarka

Kobieta

Z nami od: 02-03-2010

.... byl ktos kiedys w podobnej sytuacji albo slyszal cos o tym??

A o czym niby mielismy slyszec?*DONT_KNOW*

Co do podobnej sytuacji... to bylam. Roznica jednak polega na tym, ze ja juz tutaj place podatki od 11 lat i ciezko przez te wszystkie lata pracowalam i pracuje.

Wiecej nie bede komentowala, poniewaz moge kogos urazic *ROFL**ROFL*

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2012-10-29 22:53:15 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

lesgra11

Post #4 Ocena: 0

2012-10-29 22:54:09 (13 lat temu)

lesgra11

Mężczyzna

Z nami od: 03-10-2010

Od 1 maja zostaliśmy zrównani w prawach z Brytyjczykami. Możemy się ubiegać o wszelką pomoc ze strony państwa, czyli m.in. prawo do zasiłku dla bezrobotnych, korzystania z ulg w podatku lokalnym - „council tax”, na mieszkanie - „council tax benefit” i ułatwień w zdobywaniu mieszkania.

Nie znaczy to, że do tej pory polscy imigranci nie mogli korzystać z dobrodziejstw brytyjskiego systemu opieki socjalnej. Owszem mogli, ale najpierw musieli przepracować co najmniej 12 miesięcy i płacić podatki oraz składki ubezpieczenia socjalnego. Teraz wystarczy przepracować więcej niż jeden miesiąc. Brytyjskie tabloidy widzą w tym poważne zagrożenie, kreśląc ponurą wizję, według której Wyspom grozi inwazja milionów imigrantów z biedniejszych państw UE, w tym - rzecz jasna - głównie z Polski. „Daily Mail” na ten przykład, skrupulatnie wyliczył, że „zasiłkowy turysta” może zgarnąć nawet 250 funtów tygodniowo, co mogłoby mieć katastrofalne skutki dla budżetu. Powołując się na opinie ekspertów, przeciwnicy zrównania zatrudnionych twierdzą, że w niedługim czasie łatwość uzyskania zasiłku może przyciągnąć nawet i 100 tysięcy „benefitowych turystów”.

Do góry stronyOffline

mala24

Post #5 Ocena: 0

2012-10-29 22:58:40 (13 lat temu)

mala24

Kobieta

Z nami od: 12-01-2009

Jest takie fajne powiedzenie:Ludzie ktorzy tylko nasmiewaja sie z innych najczesciej nie potrafia wymienic choc jednej dobrej rzeczy o samym sobie.

Do góry stronyOffline

franka69

Post #6 Ocena: 0

2012-10-29 22:58:44 (13 lat temu)

franka69

Kobieta

Z nami od: 08-06-2010

wyspiarka o czym mielibyscie slyszec? o osobie na chorobowym ktorej zabrali dofinansowanie do zlobak, zastanawiam sie jak to na prawde jest, skoro w citizen advice zapewnialimnie ze nic sie nie zmieni a zmienilo sie wszystko,
gratuluje 11 lat, ja jestem ponad 4 lata dopiero,(nie czuje sie przez to gorsza) od pierwszego dnia mojego pobytu zaczelam prace, pracowalam do 6 miesiaca ciazy, wrocilam do pracy jak moje dziecko mialo ponad rok, uwierz mi ze chcialabym dalej pracowac ale stan zdrowia mi nie pozwala, niestety
wiec mozesz komentowac, doradzac, po to zalozylam temat

[ Ostatnio edytowany przez: franka69 29-10-2012 23:01 ]

Do góry stronyOffline

MrMaverick1971

Post #7 Ocena: 0

2012-10-29 23:03:25 (13 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

Cytat:

2012-10-29 22:58:40, mala24 napisał(a):
Jest takie fajne powiedzenie:Ludzie ktorzy tylko nasmiewaja sie z innych najczesciej nie potrafia wymienic choc jednej dobrej rzeczy o samym sobie.

..a ludzie, ktorzy robia z siebie ofiary, sa oszustami.

Takie fajne powiedzenie tez gdzies slyszalem.

Do góry stronyOffline

mala24

Post #8 Ocena: 0

2012-10-29 23:25:01 (13 lat temu)

mala24

Kobieta

Z nami od: 12-01-2009

Nie wnikam Maverick co inni robia,swiata nie zbawisz.A zakladanie osobnego watku tylko po to aby ponasmiewac sie z innych glupich i pazernych swiadczy chyba o nas samych nie sadzisz?

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #9 Ocena: 0

2012-10-29 23:28:57 (13 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2012-10-29 22:43:17, Wyspiarka napisał(a):
.... byl ktos kiedys w podobnej sytuacji albo slyszal cos o tym??

A o czym niby mielismy slyszec?*DONT_KNOW*

Co do podobnej sytuacji... to bylam. Roznica jednak polega na tym, ze ja juz tutaj place podatki od 11 lat i ciezko przez te wszystkie lata pracowalam i pracuje.

Wiecej nie bede komentowala, poniewaz moge kogos urazic *ROFL**ROFL*

Wiem że jest wiele bulwersujących nas tematów, do wielu pytań mamy zastrzeżenia, niektóre wątki to zdecydowanie trolowanie, ale dobra rada :

WYLUZUJ...

Do góry stronyOffline

autor65

Post #10 Ocena: 0

2012-10-30 00:24:50 (13 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

a nie ma możliwości przepisać wszystko na partnera?
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,