|
---|---|
aayyaa | Post #1 Ocena: 0 2012-10-06 14:36:03 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-10-2012 Skąd: londyn |
hej, jestem w anglii od 4 miesiecy, od ponad 2 pracuje. jednak czuje nosem zwolnienie... bylam w job center dowiedziec sie czy w razie czego moge liczyc na jakas pomoc zanim znajde nowa prace ( juz zaczelam szukac ) i powiedziala ze jsa mi dadza na podstawie dochodow niezaleznie od tego jak dlugo pracuje w uk. czy jest to prawda czy po prostu babeczka byla niekompetentna ?
|
PaniDomu | Post #2 Ocena: 0 2012-10-06 16:10:29 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 11-09-2011 Skąd: London |
Jedyne co znalazlam to wiek powyzej 18 lat, nic nie pisze o przepracowanym czasie.
Sa dwa rodzaje tego zasilku: " Contribution based Jobseekers Allowance You can receive this for up to 182 days. It is based on how much National Insurance you have paid in the last two tax years. The tax year starts on the 6th April and finishes on the 5th of April (12 months). Income based Jobseekers Allowance This is based on your Income and Savings. You may get this if you have not paid enough National Insurance contributions (known as NICs), or you have only paid contributions for self-employment, and you're on a low income." Zasilek ten nie jest wysoki i na pewno nie utrzymasz sie tylko z niego. To 56 funtow tygodniowo,jezeli masz mniej niz 25 lat lub 71 jezeli masz powyzej 25 lat. No i na decyzje i pierwsza wplate zasilku mozesz czekac nawet kilka tygodni. Jezeli myslalas, ze ten zasilek jest wyzszy to polecam szukac juz pracy. Pracujac mniej niz 16 godz/tydz. tez mozesz aplikowac o jsa. Czytaj Oszczedna Pani Domu w Londynie
|
aayyaa | Post #3 Ocena: 0 2012-10-06 17:19:06 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-10-2012 Skąd: londyn |
zaczelam juz szukac nowej pracy ale nie wiem kiedy cos znajde, oby szybko bo widze ze faktycznie niewiele mnie ten zasilek poratuje nawet gdyby :/ dziekuje za odpowiedz
![]() |
Post #4 Ocena: 0 2012-10-06 17:48:38 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #5 Ocena: 0 2012-10-06 17:49:43 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
karina440 | Post #6 Ocena: 0 2016-04-14 20:29:21 (9 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2012 Skąd: A-i-M |
Odkad jestem w UK, pracowalam nieprzerwanie 9 lat w jednej firmie, która niespodziewanie dla wszystkich zatrudnionych, zostala postawiona w stan likwidacji. Z dnia na dzien, bez ostrzeżenia, zostaliśmy bez pracy. Zarejestrowalam się w Jobcentre; przysługiwać mi będzie contributions based JSA. W ciagu dwoch tygodni nakazali mi założyć konto Universal Jobmatch, i spędzić minimum godzine dziennie na poszukiwanie pracy, wysylanie CV, itd. Troche poczytalam w necie na temat tego konta, i sama już nie wiem, czy jest obowiązek rejestrowania się na nim, ewentualnie - rejestrując się, ale nie zaznaczając poniższych opcji, wciąż będę miala prawo do otrzymywania zasilku?
□ I authorise DWP work coaches to view my account including job search activity feedback and notes □ I would like to receive DWP email messages Nie jestem osoba, która siedzi na 4-ech literach, nie robi nic, i liczy na rzadowe wsparcie (dotychczas nigdy nie korzystalam). Szkołę skończyłam 20 lat temu, i od 20-tu lat pracuje/pracowalam. Już poszukuje, i nadal będę szukac pracy, jednak jeśli nie musze nakladac na siebie takiego zobowiązania, to nie chce tego robic [m.in. chodzi mi o weekend’owe wyjazdy (gdzie nie zawsze możliwy jest dostep do Internetu), bądź tez odwiedziny u znajomych (gdzie po prostu po dlugim okresie niewidzenia, chcialabym spedzic czas z nimi)]. Jeszcze kilka dni temu nie spodziewalam się, ze w jednej chwili zostane bez pracy, ze przede mna pierwsza wizyta w Jobcentre, pierwsze CV. Zycie potrafi zaskoczyc, i przerozne scenariusze pisze… ![]() W życiu jestem niewidzialnym obojętnym momentem, lecz
dla Ciebie i z Tobą, jestem szczęśliwą chwilą...
|
myfreedom | Post #7 Ocena: 0 2016-04-14 21:07:28 (9 lat temu) |
Z nami od: 21-12-2008 Skąd: Kent |
Nie wiem, nigdy nie bylem w takiej sytuacji ale to masz pierwsza, dobra strone na temat
Wyglada na to, ze moga gdy maja powod i chyba maja w twoim przypadku. Wyglada na to tez, ze nie musisz zaznaczac tej opcji jesli nie chcesz. Mam nadzieje, ze ktos bardziej obeznany z tematem pomoze ci wiecej. tu [ Ostatnio edytowany przez: myfreedom 14-04-2016 21:11 ] |
zealot | Post #8 Ocena: 0 2016-04-14 21:36:58 (9 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
Cytat: 2016-04-14 20:29:21, karina440 napisał(a): ale nie zaznaczając poniższych opcji, wciąż będę miala prawo do otrzymywania zasilku? □ I authorise DWP work coaches to view my account including job search activity feedback and notes □ I would like to receive DWP email messages Dlaczego nie chcesz tych opcji zaznaczasz? nie chcesz żeby job centre pomogło ci w znalezieniu nowej pracy? W ogóle szukasz nowej pracy? czy na zasiłku chcesz sobie trochę posiedzieć? Nie wiem czy wiesz ale nie ma żadnego obowiązku rejestrowania się w job centre. A pracę bez problemu jakąś nową znajdziesz w ciągu kilku dni, oczywiście jeśli chcesz |
ie2ox4-b | Post #9 Ocena: 0 2016-04-14 21:43:00 (9 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
karina440 - jakaś odprawa? Jakiś HB?
|
karina440 | Post #10 Ocena: 0 2016-04-14 21:46:04 (9 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2012 Skąd: A-i-M |
zealot - proszę przeczytaj z uwaga CALY mój post, a znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania.
W życiu jestem niewidzialnym obojętnym momentem, lecz
dla Ciebie i z Tobą, jestem szczęśliwą chwilą...
|