2012-08-12 08:50:06, myszka102 napisał(a):
2012-08-11 23:12:44, rozwazna napisał(a):
Myszka102
Jezeli przeszlabym na wczesniejszy macierzynski np pod konie 6 miesiaca bedac w ciazy to po urodzeniu dziecka musze wczesniej wrocic do pracy?
To mysle ze 3 mies wczesniej trzeba wrocic do pracy? ,macierzynski w Uk jest platny tylko 6 miesiecy?
nie wprowadzajcie w blad prosze. juz 4 lata temu prawo sie zmienilo, macierzynski wydluzyli do platnych 39 tygodni i potem 13 nieplatnych tygodni co daje nam razem 52. moje dziecko urodzilio sie prawie 3 lata temu i mialam platne 39 tygoni-9miesiecy. pierwsze 6 tygodni 90% wyplaty. a moj macierzynski po zawieszeniu rozpoczelam 6 tygodni przed porodem. skonczylam zawieszenie, i mialam placone maternity. co do zmian to pamietam jak dostalam po zawieszeniu list z Hr ze maternity ma 26 tygodni ale w tym roku sie pozmienialo i wrocilam do zakladu z listem i pytalam sie czemu jest 26 skoro sie prawo zmienilo i 39 powinno byc. ona posprawdzala i dostalam drugi list ze faktycznie pomylili sie bo jest 39 tygodni.+13 nieplatne.
Dokładnie tak jest. W przyszłym tygodniu zaczynam macierzyński i chcę być na nim max. 9 miesięcy i wrócić do pracy zanim przestaną mi płacić.