Chcialbym zaczerpnac informacji na pewien temat i jestem przekonany, ze znajde tu osoby, które bylyby w stanie pomoc mi z moim problemem.
Moj tato mieszkal i pracowal przez okolo 9 lat w Anglii (Londyn). Przed wejsciem Polski do Unii Europejskiej posiadał bussines visę, później pracował legalnie na mocy prawa europejskiego. Rozliczał się z podatku, których zwroty otrzymywał rokrocznie.
Niestety w pewnym momencie zachorował i nie był zdolny do pracy. Przez około rok pobierał angielską rentę, jednak w sierpniu 2010 roku zmarł. Niestety, w Polsce, 2 dni później, również na nowotwór zmarła moja mama. Po niej otrzymuję rentę rodzinną w wysokości 800zł. Z czystej ciekawosci skladajac papiery na rente po mamie postanowilem zapytac pania w ZUSie, czy przysługiwałyby mi jakies swiadczenia z Wielkiej Brytanii z tytułu wcześniejszej pracy i zamieszkania tam mojego taty. Pani nie chciala udzielic mi tej odpowiedzi, wiec napisakem pismo do mazowieckiego ZUSu z siedzibą w Warszawie, skąd po miesiącu dostalem odpowiedz, iz jesli mój tato spelnial warunki i jesli ja rowniez je spelniam to przysluguje mi otrzymywanie zarowno renty rodzinnej z Polski po zmarlej mamie, jak i angielskiej po zmarlym tacie, jednak suma obu rent nie moze przekraczac maksymalnego swiadczenia, ktore na dzien dzisiejszy wynosi cos około 2.500zł miesięcznie.
Ja warunki renty spełniam, jestem studentem, a to jest jedyny warunek do otrzymywania renty rodzinnej po zmarłym rodzicu w Polsce. Niestety nie wiem jak to wszystko wyglada na terenie Anglii, stąd też mój post, ktory pisze z nadzieja, iz ktos jest zorientowany w sytuacji, ktora mnie spotkala.
Nie wiem od czego zaczac starania o rente rodzinna w Anglii. Mieszkajac na terenie Polski mam bardzo mala plaszczyzne mozliwosci starania sie o to swiadczenie, nie znam nikogo, kto moglby mi pomoc. Jedynymi dokumentami, potwierdzajacymi rozliczanie się z podatku przez mojego tatę są znalezione przeze mnie angielskie PITy. Czy moge otrzymac jakies dodatkowe dokumenty, ktorych bede potrzebowac, z angielskich urzedow? Czy jest moze jakies biuro, które mogloby mi pomoc w poprowadzeniu tej sprawy od poczatku do konca?
Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi, będę śledzić ten wątek regularnie, ponieważ nie chciałbym tracić czegoś, co być może mi się już od prawie 2 lat należy.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc lub nakierowanie, jak rozpocząć starania o owe świadczenie.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
If anybody wants to help me in english, because he is thinking that he can't translate something, i speak english little, so it's shouldn't be a problem.
PS. Mieszkam w Polsce, Londyn w moim profilu jest spowodowany tym, iż musiałem wpisać jakieś miasto z UK, więc użyłem miasta, z którego najpradopodobniej pomocy będę potrzebować.
[ Ostatnio edytowany przez: Mormeck 12-04-2012 11:46 ]