MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zasiłek dla bezrobotnych w Polsce po pobycie na wyspie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

galadriel

Post #1 Ocena: 0

2012-03-20 19:53:52 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2012-03-20 17:16:19, DarkLuki napisał(a):
Witam wszystkich serdecznie

Po przeszło 3 latach na wyspie zamierzam zjechać do polski w tym roku, dlatego tez interesuje mnie zasiłek dla bezrobotnych w Polsce wiem że należy mi się owy ale nie wiem jakie potrzebuje dokładnie dokumenty i ile taki zasiłek będzie wynosił? zarabiam minimal wage.
Z góry dziękuje za wszystkie informacje
Łukasz

Potrzebne dokumenty: P60-tki i P-45 z każdej pracy w Anglii.

W urzędach pracy (w Polsce) wypełniasz dokumenty, w których podajesz:
-adresy wszystkich firm, w których pracowałeś, i okresy zatrudnienia
-ksera rozliczeń rocznych,
-ksero NIN-u,
i z dokumentów to chyba wszystko. Urząd pracy wysyła te dokumenty (tzn. ksera) do WUP-u.

Z WUP-u dostajesz następne papiery do wypełnienia: wszystkie adresy pod którymi mieszkałeś, okresy w jakich przyjeżdżałeś do Polski.

W międzyczasie kontaktują się z UK, i sprawdzają zgodność danych (rozliczeń z pracy).

Po trzech miesiącach dostajesz decyzję odmowną, bo skoro tak długo siedziałeś w UK, a do Pl przyjeżdżałeś tylko na wakacje, to Twoje centrum interesów życiowych jest tam gdzie płaciłeś podatki;)

Możesz się odwoływać, ale kto by się kłócił o głupie 600 zł miesięcznie przyznawane na 3 miesiące.

Teoretycznie przepracowany okres w UK, powinien być chyba ponad 185 dni, albo 365 (tak jak ktoś napisał), jest też limit czasu do kiedy możesz te papiery składać (nie pamiętam ile dni, tygodni, miesięcy od powrotu konkretnie).
Wszystko jest opisane we wniosku.

Mimo wszystko warto się zarejestrować na bezrobociu, choćby dla kursów, czy ubezpieczenia.

edit: co do okresów zatrudnienia w moim przypadku- nie miałam żadnej przerwy, 5 lat ciągłość pracy, pracy nie straciłam tylko wypowiedziałam.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 20-03-2012 19:58 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2012-03-20 20:01:18 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Wspolczuje że sytuacja zmusza cie do siegania po zapomogi.

To nie takie proste i nie takie oczywiste, najpierw trzeba spełnić wymagania by dostać status bezrobotnego, bezrobotny to nie ten co zrezygnował z pracy, tylko gdy został zwolniony.

Bo by każdy leń zamiast urlopu brał zasiłek dla mających problem ze znalezieniem zatrudnienia.

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

galadriel

Post #3 Ocena: 0

2012-03-20 20:10:07 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Cytat:

2012-03-20 20:01:18, krakn napisał(a):
Wspolczuje że sytuacja zmusza cie do siegania po zapomogi.

To nie takie proste i nie takie oczywiste, najpierw trzeba spełnić wymagania by dostać status bezrobotnego, bezrobotny to nie ten co zrezygnował z pracy, tylko gdy został zwolniony.

Bo by każdy leń zamiast urlopu brał zasiłek dla mających problem ze znalezieniem zatrudnienia.

Krakn, mowa tu o ludziach powracających do Polski!
Nie każdy wyjeżdża z kraju z założeniem: ach będę imigrantem, fajowo.
Dla wielu Polaków, te wyjazdy to tylko jeden z etapów.
Potem wracają. Tak jak ja na przykład.

I dowiadują się, że mają wracać do UK- przynajmniej ja tak to odebrałam, jak przeczytałam, że centrum moich interesów życiowych jest w UK:/

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 20-03-2012 20:12 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

brookaciki12

Post #4 Ocena: 0

2012-03-20 20:44:54 (13 lat temu)

brookaciki12

Kobieta

Z nami od: 26-07-2011

wlasnie dzwonilam do siostry i sie dowiedzialam wszystkiego

potrzebne dokumenty:
P60, pejslipy (z tego co mowila 3 ostatnie), adresy firm w ktorych pracowales, NIN, (moze cos pominelam)

z tym ze tutaj w jej przypadku zabraklo jej chyba 2 miesiecy i pani w urzedzie poinformowala ja ze skoro nie minely 3 miesiace od momentu w ktorym byla zwolniona musi dopracowac te 2mies i moze dopracowac to w polsce w miedzy czasie oni sprawdza ja w UK, dali jej wniosek do wypelnienia, ktory potem mieli wyslac tutaj a stad odeslac spowrotem do polski,,, finalu niestety nie jestem wstanie opisac bo siostra zrezygnowala z zasilku poniewaz nie mogla znalesc pracy w polsce w okresie w ktorym nie przekroczylaby okresu kwalifikacji do zasilku .... ufff

Do góry stronyOffline

staryznajomy

Post #5 Ocena: 0

2012-03-20 20:48:34 (13 lat temu)

staryznajomy

Konto usunięte

Cytat:

2012-03-20 20:44:54, brookaciki12 napisał(a):

potrzebne dokumenty:
P60, pejslipy (z tego co mowila 3 ostatnie), adresy firm w ktorych pracowales, NIN, (moze cos pominelam)

z tym ze tutaj w jej przypadku zabraklo jej chyba 2 miesiecy i pani w urzedzie poinformowala ja ze skoro nie minely 3 miesiace od momentu w ktorym byla zwolniona musi dopracowac te 2mies i moze dopracowac to w polsce w miedzy czasie oni sprawdza ja w UK, dali jej wniosek do wypelnienia, ktory potem mieli wyslac tutaj a stad odeslac spowrotem do polski,,, finalu niestety nie jestem wstanie opisac bo siostra zrezygnowala z zasilku poniewaz nie mogla znalesc pracy w polsce w okresie w ktorym nie przekroczylaby okresu kwalifikacji do zasilku .... ufff
czyli z tego co piszesz i mówi Gal -lepiej przenieść zasiłek załatwiony tutaj:-?:-?:-?
przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2012-03-20 20:50:30 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Tak, odcinki z wypłaty. Pierwszy i ostatni z każdej pracy. Wiedziałam, że o czymś zapomniałam napisać;)

Jestem zła. Wszystkim zabrakło czasu pracy, a u mnie ten czas był za długi:/

Cytat:
czyli z tego co piszesz i mówi Gal -lepiej przenieść zasiłek załatwiony tutaj

Jeśli ktoś zakłada, że wróci (do UK). Ja bym się czuła jak oszust. Do Polski wracałam z założeniem, że już nie wrócę do Anglii.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 20-03-2012 20:53 ]

Do góry stronyOffline

brookaciki12

Post #7 Ocena: 0

2012-03-20 20:59:13 (13 lat temu)

brookaciki12

Kobieta

Z nami od: 26-07-2011

Cytat:

2012-03-20 20:48:34, staryznajomy napisał(a):
Cytat:

potrzebne dokumenty:

czyli z tego co piszesz i mówi Gal -lepiej przenieść zasiłek załatwiony tutaj:-?:-?:-?

lepiej robic wszystko zeby nie musiec starac sie o zasilek :-] ani tu ani w polsce bo droga to zawila i skomplikowana, czego zycze sobie i wszystkim tu "zgromadzonym"

[ Ostatnio edytowany przez: brookaciki12 20-03-2012 21:00 ]

Do góry stronyOffline

staryznajomy

Post #8 Ocena: 0

2012-03-20 21:10:24 (13 lat temu)

staryznajomy

Konto usunięte

Cytat:

2012-03-20 20:59:13, brookaciki12 napisał(a):
Cytat:

2012-03-20 20:48:34, staryznajomy napisał(a):
Cytat:

potrzebne dokumenty:

lepiej robic wszystko zeby nie musiec starac sie o zasilek :-] ani tu ani w polsce bo droga to zawila i skomplikowana, czego zycze sobie i wszystkim tu "zgromadzonym"

[ Ostatnio edytowany przez: <i>brookaciki12</i> 20-03-2012 21:00 ]

oby się spełniło.
jednak na wszelki wypadek warto posłuchać innych.
przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2012-03-20 21:16:01 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Cytat:

Jest na tym forum parę osób, które myślą nad powrotem. O ile dobrze pamiętam Sniper, Grubasson, ktoś tam jeszcze. Na razie tylko się nad tym zastanawiają, ale kiedyś wrócą. I niezależnie od tego, ile siana udało im się gdzieś ulokować, odłożyli żeby w coś zainwestować, albo na "czarną godzinę", jak już tu będą- każde, choćby niewielkie "extra" im się przyda.

Całe życie w Polsce, kilka lat w Anglii a potem słyszysz- wracaj se do UK...

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 20-03-2012 21:17 ]

Do góry stronyOffline

keramczak

Post #10 Ocena: 0

2012-03-20 21:47:53 (13 lat temu)

keramczak

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Wiesz po prostu musisz sie przestawic to Ty jestes dla nich(urzedasow) nie oni dla Ciebie.Mimo wszystko i tak Ci zazdroszcze,pozdrow koziolki ode mnie:-)
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,