2012-03-20 17:16:19, DarkLuki napisał(a):
Witam wszystkich serdecznie
Po przeszło 3 latach na wyspie zamierzam zjechać do polski w tym roku, dlatego tez interesuje mnie zasiłek dla bezrobotnych w Polsce wiem że należy mi się owy ale nie wiem jakie potrzebuje dokładnie dokumenty i ile taki zasiłek będzie wynosił? zarabiam minimal wage.
Z góry dziękuje za wszystkie informacje
Łukasz
Potrzebne dokumenty: P60-tki i P-45 z każdej pracy w Anglii.
W urzędach pracy (w Polsce) wypełniasz dokumenty, w których podajesz:
-adresy wszystkich firm, w których pracowałeś, i okresy zatrudnienia
-ksera rozliczeń rocznych,
-ksero NIN-u,
i z dokumentów to chyba wszystko. Urząd pracy wysyła te dokumenty (tzn. ksera) do WUP-u.
Z WUP-u dostajesz następne papiery do wypełnienia: wszystkie adresy pod którymi mieszkałeś, okresy w jakich przyjeżdżałeś do Polski.
W międzyczasie kontaktują się z UK, i sprawdzają zgodność danych (rozliczeń z pracy).
Po trzech miesiącach dostajesz decyzję odmowną, bo skoro tak długo siedziałeś w UK, a do Pl przyjeżdżałeś tylko na wakacje, to Twoje centrum interesów życiowych jest tam gdzie płaciłeś podatki

Możesz się odwoływać, ale kto by się kłócił o głupie 600 zł miesięcznie przyznawane na 3 miesiące.
Teoretycznie przepracowany okres w UK, powinien być chyba ponad 185 dni, albo 365 (tak jak ktoś napisał), jest też limit czasu do kiedy możesz te papiery składać (nie pamiętam ile dni, tygodni, miesięcy od powrotu konkretnie).
Wszystko jest opisane we wniosku.
Mimo wszystko warto się zarejestrować na bezrobociu, choćby dla kursów, czy ubezpieczenia.
edit: co do okresów zatrudnienia w moim przypadku- nie miałam żadnej przerwy, 5 lat ciągłość pracy, pracy nie straciłam tylko wypowiedziałam.
[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 20-03-2012 19:58 ]