MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zasilek dla dziecka po zmarlym ojcu

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

moniamala2

Post #1 Ocena: 0

2011-10-25 15:14:15 (14 lat temu)

moniamala2

Kobieta

Z nami od: 25-10-2011

Ja sadzę że dobrze jest każdemu radzić ,a tak naprawdę nikt nie ma o tym pojęcia.W każdym mieście jest darmowy prawnik i ja proponuję udać sie do takiego prawnika,oni naprawde pomagająw takich sprawach.Powodzenie i składam kondolencje.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Netta6

Post #2 Ocena: 0

2012-01-09 12:50:18 (13 lat temu)

Netta6

Kobieta

Z nami od: 19-01-2006

Odświeżam temat bo mam pytanko a nie chcę zakładać nowego.
Na stronie direct.gov.uk jest napisane:

Who can claim?
You may get WPA if all the following apply:
- you're bringing up a child or young person under 19 (or under 20 in some cases for whom you're getting Child Benefit
- you're under State Pension age
- your husband, wife or civil partner died
- your husband, wife or civil partner paid National Insurance contributions (NICs)

Czy w związku z powyższym tekstem zasiłek ten może pobierać matka dziecka, która żyła w związku partnerskim (bez ślubu kościelnego i cywilnego) z ojcem dziecka?

Dodam tylko, że oboje mieszkali w UK ale ojciec zginął w wypadku w Polsce.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Nie_z_tej_bajki

Post #3 Ocena: 0

2012-01-09 12:57:19 (13 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Dobre pytanie. Tez mnie to ciekawi...
Moze Ada lub Rich beda cos wiedzialy na ten temat?

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 09-01-2012 13:04 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Netta6

Post #4 Ocena: 0

2012-01-09 14:21:21 (13 lat temu)

Netta6

Kobieta

Nurtuje mnie to bo w jednej z form dodatkowych o Child Benefit jest takie zdanie:

We use partner to mean a person you are married to, a civil partner or a person you are living with as if you are married or as a civil partner.

Według tego myślę, że WPA nie należy się partnerowi bo wyraźnie jest mowa o mężu, żonie i o cywilnym partnerze. Dla mnie partner cywilny (jeśli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu) to osoba z którą mamy zawarty formalny związek. Tak jak ślub cywilny w Polsce. Gdyby było inaczej, myślę, że napisaliby to tak szczegółowo jak w formie o Child Benefit. Z drugiej strony rodzice są rodzicami i co ma do tego związek w jakim oni żyją. Istotne jest chyba pokrewieństwo z dzieckiem.

Sama już nie wiem.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

mala902100

Post #5 Ocena: 0

2012-01-09 14:45:17 (13 lat temu)

mala902100

Kobieta

Z nami od: 11-06-2009

do autorki jak Boga kocham moja siostra dostaje rente na dzieci po ojcu,ktory pracowal i mieszkal w Irlandii i Manchester przez kilka lat a zginol/umarl w UK .Rente otrzymuje w euro z Irlandii:-W a o zasilki zadne sie nie strala bo po pierwsze nie w glowie jej to bylo a po drogie wiedziala ze jej sie nic nie nalezy -pobierala tylko rodzinne w PL

[ Ostatnio edytowany przez: mala902100 09-01-2012 14:47 ]

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #6 Ocena: 0

2012-01-09 15:01:24 (13 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

MOże czasem warto załozyc polisę na życie?
oboje z mężem mamy takową polise.
Ja jestem wyceniona mało.....(kilkadziesią tysięcy)
Mąz jest ubezpieczony na 200tys funtów.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2012-01-09 15:51:19 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
We use partner to mean a person you are married to, a civil partner or a person you are living with as if you are married or as a civil partner.

W tym cytacie nie tylko potwierdzone aktem slubu, rowniez partnerem uznana jest osoba z ktora jestes w zwiazku, ktory dziala jak zwiazek malzenski (minus akt slubu).
Ada

Do góry stronyOffline

Netta6

Post #8 Ocena: 0

2012-01-09 18:12:02 (13 lat temu)

Netta6

Kobieta

Cytat:

2012-01-09 14:45:17, mala902100 napisał(a):
do autorki jak Boga kocham moja siostra dostaje rente na dzieci po ojcu,ktory pracowal i mieszkal w Irlandii i Manchester przez kilka lat a zginol/umarl w UK .Rente otrzymuje w euro z Irlandii:-W a o zasilki zadne sie nie strala bo po pierwsze nie w glowie jej to bylo a po drogie wiedziala ze jej sie nic nie nalezy -pobierala tylko rodzinne w PL

[ Ostatnio edytowany przez: <i>mala902100</i> 09-01-2012 14:47 ]

Nie byli po ślubie? Nawet cywilnym?
Po za tym w Irlandii obowiązują inne przepisy chyba, nie?

Cytat:

2012-01-09 15:01:24, ewamik napisał(a):
MOże czasem warto załozyc polisę na życie?
oboje z mężem mamy takową polise.
Ja jestem wyceniona mało.....(kilkadziesią tysięcy)
Mąz jest ubezpieczony na 200tys funtów.

Niestety w tym wypadku to ju8ż za późno.

Cytat:

2012-01-09 15:51:19, Adacymru napisał(a):
Cytat:

W tym cytacie nie tylko potwierdzone aktem slubu, rowniez partnerem uznana jest osoba z ktora jestes w zwiazku, ktory dziala jak zwiazek malzenski (minus akt slubu).

Ada całkowicie się z tobą zgadzam Tylko, że to jest cytat z formy o Child Benefit. Nie znając stanu faktycznego zaczęłam już dedukować, że jeżeli rodzice nie musieliby być po ślubie to wyjaśniliby to tak dokładnie jak zrobili to właśnie w formie o Child Benefit. Skoro napisali tylko "- your husband, wife or civil partner died" to myślę, że żeby starać się o WPA należy być w sformalizowanym związku. Niestety to są tylko moje przypuszczenia. Dlatego zadałam wam pytanie. Myślałam, że może ktoś już załatwiał taki zasiłek ewentualnie pomagał załatwiać i jest bardziej zorientowany. Jeśli nie to i lepiej. Oby nikt nie musiał starać się o tego typu zasiłki.

W takim układzie napiszę do prawnika maila. Chciałam tego uniknąć bo aktualnie jest chory a pomaga nam społecznie i miałam nadzieję, że nie będę musiała mu głowy zawracać. W każdym razie jak się już dowiem na 100% to dam znać. No chyba, że ktoś jeszcze będzie coś wiedział na ten temat to będę wdzięczna.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,