|
---|---|
sikir1 | Post #1 Ocena: 0 2011-10-24 03:08:03 (14 lat temu) |
Z nami od: 24-10-2011 Skąd: cheltenham |
witam
moja siostra (31lat) wraz z mezem(32lata) pracowali w uk ponad 5 lat. 2 miesiace temu podczas wakacji w polsce mieli wypadek w ktorym moj szwagier zginal. maja ze soba 11 miesieczne dziecko. moje pytanie brzmi: czy moja siostra moze starac sie o rente dla swojej corki tutaj w anglii mieszkajac w polsce? dodam ze ona tutaj(do uk) przyleci na chwile zeby pozalatwiac sprawy z tym zwiazane ale nie ma zamiaru na stale zostac w uk. chcialbym sie tez dowiedziec jak to jest czy to sa urzedy powiazane angielskie z polskimi, czy mozna np tutaj (uk) starac sie o rente zeby wplywala na angielskie konto a w polsce zlozyc drugi wniosek do zusu jako ze szwagier mial 5 lat przepracowanych w polsce tez, wiec teoretycznie renta nalezy sie w obu krajach. z gory dzieki za odpowiedz pozdrawiam |
kik1976 | Post #2 Ocena: 0 2011-10-24 07:48:27 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
tu info na ten temat. obawiam sie, ze w uk nei ma czegos takiego , jak renta po zmarlym rodzicu. jesli chce zostac w pl, moz eneich tam sie ubiega o to.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
Nie_z_tej_bajki | Post #3 Ocena: 0 2011-10-24 08:18:09 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
O rente moze sie starac jedynie w Polsce. Oczywiscie ZUS przy obliczaniu renty, wezmie pod uwage rowniez zarobki z UK. Trzeba sie tylko dokladnie dowiedziec jaki potrzebuja formularz o zarobkach stad. Ode mnie ( 5 lat temu )chcieli wyliczenie za caly okres pracy z Revenue.
A tutaj przydaloby sie jeszcze zadzwonic do Job Centre, przedstawic sytuacje i zapytac czy cos jeszcze mogloby przyslugiwac. Czasem pracodawcy wyplacaja jakies kwoty - jest to zawarte w ubezpieczniu grupowym, ktore wykupuja dla swoich pracownikow. Mi pracodwaca pokryl ( niestety po klotniach ), koszty przewiezienia ciala do PL. Pozniej okazalo sie, ze nie tylko mogli, ale musieli wyplacic wlasnie ta kwote ( tak ojciec mojego synka mial w umowie przy ubezpieczeniu ). Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
sikir1 | Post #4 Ocena: 0 2011-10-25 01:36:34 (14 lat temu) |
Z nami od: 24-10-2011 Skąd: cheltenham |
hmmm
a co sadzicie jezeli np moja siostra bedzie przylatywac tutaj do anglii np co miesiac badz co dwa miesiace, czy orientuje sie ktos ile czasu w roku bedzie ona musiala przebywac na terenie uk zeby w ogole jakies benefity mogla pobierac, bo przeciez na wakcje do polski nikt jej nie zabroni latac i jak to jest jezeli cos takiego by dalo sie zalatwic czy moze tez sie starac o cos podobnego w polsce? jaki urzad angielski jest w stanie pomoc przy zalatwieniu tych benefitow ktory z gory nie zalozy zeby "jak najmniej dac i pieniedzy wyplacic i ze sie nic nie nalezy" tak jak to w polsce czesto ma miejsce... dzieki |
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2011-10-25 01:50:26 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Jesli szukasz odpowiedzi jak naciagnac na zasilki, to wybrales/las nieodpowienie forum. Jak oczywiscie sytuacja rodziny jest nie do pozazdroszczenia, to jesli zmarly nie mial wykupionego (albo nie mial tego uwzglednionego w jego ubezpieczeniu z pracy czy funduszu emerytalnego) ubezpieczenia, ktore gwarantowaloby wyplate dla rodziny w przypadku jego smierci, niestety ale podroze co dwa miesiace do UK nie dadza nic.
Ada
|
|
|
znowu-ciupek | Post #6 Ocena: 0 2011-10-25 02:12:34 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Niestety jest tak jak Ada napisała...
Jeżeli zmarły nie posiadał polisy na życie to raczej nic nie przysługuje. Temat daje trochę do myślenia... Nasz kolega sprzedaje ubezpieczenia i nakłania mnie przy byle okazji (taki biznes) żebyśmy się ubezpieczyli na wszelki wypadek.Zawsze to jakoś olewałem,ale teraz zaczynam inaczej na to patrzeć...Wiecznie przecież żyć nie będe i może faktycznie warto by było w razie mojego wcześniejszego zejścia zabezpieczyć żone i dzieciaki na kilkadziesiąt tysiaków na przeżycie najgorszego? |
Post #7 Ocena: 0 2011-10-25 07:23:50 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
elizaglasgow | Post #8 Ocena: 0 2011-10-25 14:50:10 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 05-09-2009 Skąd: glasgow |
Moze warto zapytac sie o zasilki, ktore przysluguja wdowie, po smierci meza?Sa takowe, jakby dziewczyna zdecydowala sie na pozostanie w UK.Takie zasilki mozna tez transferowac do Polski.Mozna je pobierac w krajach Unijnych przez okres 3 miesiecy.Przysluguja, jesli zmarly placil skaladki ubezpieczeniowe.Mysle, ze warto sie tym zainteresowac.Informacje
|
elizaglasgow | Post #9 Ocena: 0 2011-10-25 14:56:21 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 05-09-2009 Skąd: glasgow |
I to tez jest interesujace, na temat transferu:
Transfer |
Post #10 Ocena: 0 2011-10-25 15:00:30 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|