|
|
---|---|
Dinth1906 | Post #1 Ocena: 0 2011-07-14 11:44:15 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
1. Housing benefit - aby sie upewnic - czy komukolwiek udalo sie uzyskac housing benefit bez umowy najmu? Bardzo ciezko jest znalesc jakiekolwiek mieszkanie wspoldzielone, gdzie wlasciciel bylby zainteresowany udzieleniem takiej umowy. Czy ew. jezeli landlord jest czlonkiem rodziny, mozna podzielic koszt mieszkania na podstawie umowy mojego landlorda z agencja (lecz oczywiscie bez mojego nazwiska na niej)?
2. Working tax credit - wszedzie podawana jest informacja ze working tax credit oblicza sie na podstawie poprzedniorocznych zarobkow, jednak w kalkulatorze na stronie Directgov, WTC liczy sie na podstawie obecnych zarobkow. Jak jest z tymi latami podatkowymi w koncu? Czy jezeli przyjechalem do anglii w trakcie poprzedniego roku podatkowego i przepracowalem powiedzmy 3/5 roku, to moge obliczyc na jego podstawie WTC i dostane wiecej kasy (poniewaz pelnoroczny zarobek bedzie mniejszy o 2/5)? Co jezeli moja partnerka przyjechala do UK rowniez w okolicach 3/5 poprzedniego roku podatkowego, ale przez caly rok podatkowy byla bezrobotna i szukala pracy (a znalazla ja dopiero na poczatku obecnego roku podatkowego) ? |
Kajax123 | Post #2 Ocena: 0 2011-07-14 13:17:15 (14 lat temu) |
Z nami od: 11-09-2009 Skąd: Sheffield |
a dlaczego Ty sie nie przejdziesz do CAB z takim problemem?przeciez tam udzielaja odp na takie pytania.nie ma konkretnej odp bo kazdaego sytuacja jest indywidualna.Rusz sie i idz do CABA i Ci pomoga Polacy tam pracujacy w rozwiazywaniu takich problemow!!!
|
lesgra11 | Post #3 Ocena: 0 2011-07-14 14:10:27 (14 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2010 Skąd: Lincoln |
Żadnych szans bez umowy nie masz . Od kwietnia tego roku zmieniły się przepisy dotyczące przyznawania Housing benefit .Poszukaj w internecie na temat nowych przepisów od kwietnia , jest tam bardzo szczegółowo opisane kto morze otrzymać i jakie warunki trzeba spełniać .
|
AndrzejW | Post #4 Ocena: 0 2011-07-14 15:03:18 (14 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2007 Skąd: Grays |
Cytat: 2011-07-14 13:17:15, Kajax123 napisał(a): a dlaczego Ty sie nie przejdziesz do CAB z takim problemem?przeciez tam udzielaja odp na takie pytania.nie ma konkretnej odp bo kazdaego sytuacja jest indywidualna.Rusz sie i idz do CABA i Ci pomoga Polacy tam pracujacy w rozwiazywaniu takich problemow!!! A po co się pchać do CAB zamiast po prostu zapytać u źródeł? A przy okazji - jak to jest? Czy Polacy tam pracują czy to tylko wolontariat? |
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2011-07-14 17:54:55 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2011-07-14 11:44:15, Dinth1906 napisał(a): 1. Housing benefit - aby sie upewnic - czy komukolwiek udalo sie uzyskac housing benefit bez umowy najmu? Bardzo ciezko jest znalesc jakiekolwiek mieszkanie wspoldzielone, gdzie wlasciciel bylby zainteresowany udzieleniem takiej umowy. Czy ew. jezeli landlord jest czlonkiem rodziny, mozna podzielic koszt mieszkania na podstawie umowy mojego landlorda z agencja (lecz oczywiscie bez mojego nazwiska na niej)? 2. Working tax credit - wszedzie podawana jest informacja ze working tax credit oblicza sie na podstawie poprzedniorocznych zarobkow, jednak w kalkulatorze na stronie Directgov, WTC liczy sie na podstawie obecnych zarobkow. Jak jest z tymi latami podatkowymi w koncu? Czy jezeli przyjechalem do anglii w trakcie poprzedniego roku podatkowego i przepracowalem powiedzmy 3/5 roku, to moge obliczyc na jego podstawie WTC i dostane wiecej kasy (poniewaz pelnoroczny zarobek bedzie mniejszy o 2/5)? Co jezeli moja partnerka przyjechala do UK rowniez w okolicach 3/5 poprzedniego roku podatkowego, ale przez caly rok podatkowy byla bezrobotna i szukala pracy (a znalazla ja dopiero na poczatku obecnego roku podatkowego) ? Mozesz isc i starac sie o oszacowanie wysokosci dodatku mieszkaniowego przed podpisaniem umowy, ale to jest oszacowany, a nie wplacony na konto. Nie mozesz pobierac dodatku mieszkaniowego jesli mieszkasz/wynajmujesz od rodziny. Jesli nie masz umowy, to nie masz potwierdzenia, ze wynajmujesz/placisz za wynajecie, wiec nie ma do czego dodawac dodatku mieszkaniowego.
Ada
|
|
|
Dangerous__girl | Post #6 Ocena: 0 2011-07-14 18:52:48 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
Cytat: 2011-07-14 11:44:15, Dinth1906 napisał(a): 1. Housing benefit - aby sie upewnic - czy komukolwiek udalo sie uzyskac housing benefit bez umowy najmu? Bardzo ciezko jest znalesc jakiekolwiek mieszkanie wspoldzielone, gdzie wlasciciel bylby zainteresowany udzieleniem takiej umowy. idz znajdz takie mieszkanie(pokoj) w agencji, nie wszystkie,ale sa agencje ktore zajmuja sie wynajmowanie pokoi. Wtedy na bank dostaniesz umowe. |
Dinth1906 | Post #7 Ocena: 0 2011-07-14 18:55:57 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Ok rozumiem. Problem z tym ze przez agencje jednak nawet pokoj kosztuje majatek.
A jak wyglada sprawa z Working Tax Credit? Tam tez musze podac ile place za mieszkanie, czyli tez odpada mi mozliwosc uzyskania WTC jezeli wynajmuje bez umowy? |
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2011-07-14 18:59:19 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Na ladne oczy to nie dostaniesz nic, nie masz udokumentowanych spraw, to jak moga ogliczyc odpowiednia stawke?
Ada
|
|