|
---|---|
Izka2302 | Post #1 Ocena: 0 2010-11-20 19:19:01 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-11-2010 Skąd: Hull |
Witam wszystkich czytelników! Jestem samotną matka z 2dzieci(2 i 6lat) ,mam prace z którą mam teraz duży problem a mianowicie chodzi o to że odkąd jestem samotną matką zrezygnowałam w pracy z 1 dnia(niedziela) i manager nie miał żadnego problemu gdyż nie ma kto mi sie zająć dziećmi w tym czasie, natomiast ostatnio w pracy dowiedziałam się że musze pracować w niedziele bo jak nie to znajdą sobie inną osobe na moje miejsce,cały czas szukam pracy na part time w godzinach szkolnych ale bardzo trudno teraz taka znaleźć
![]() ![]() ![]() |
Post #2 Ocena: 0 2010-11-20 19:24:56 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
donkichot | Post #3 Ocena: 0 2010-11-20 19:42:33 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-08-2010 Skąd: Londyn |
Izka,po pierwsze nie myśl ze straciszprace.Porozmawiaj powaznie z menadzerem i powiedz jaka jest Twoja sytuacja.A jezeli juz stracisz prace to jezeli pracowałaś ponad rok to jak najszybciej się zarejestruj w Jobcentre Plus jako osoba poszukująca pracy.Zrób to od razu.Otrzymasz Jobseeker Allowance.Mozesz rowniez otrzymać Housing Benefit i być zwolniona z płacenia Council Tax.Jezeli zostaniesz zwolniona niesłusznie zawsze mozesz założyc sprawe pracodawcy.Zajmuje sie tym Employment Tribunal.
Zycze Ci powodzenia.Pozdrawiam. |
elizaglasgow | Post #4 Ocena: 0 2010-11-20 19:46:37 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 05-09-2009 Skąd: glasgow |
Masz prawo do flexible working hours.Masz takie prawo, po przepracowaniu 26 tyg. u jednego pracodawcy.Mozesz o to prosic raz, na 12 miesiecy.
Certain employees have a statutory right to ask for flexible working hours. Any employee with over 26 weeks service who has not made a flexible working hours request within the last 12 months, who has parental responsibility for a child aged 16 or under or a disabled child under 18 who receives Disability Living Allowance. Any employee with over 26 weeks service who has not made a flexible working hours request within the last 12 months, who is a carer for an adult who is a spouse, partner, civil partner or relative or who, although not related to you, lives at the same address as you. Under the law you must seriously consider any application you receive, and only reject it if there are good business reasons for doing so. Types of flexible working Part time: working fewer than the normal hours, usually by working shorter days or fewer days per week. Flexi time: choosing when to work within a range of hours. Job sharing: sharing a job designed for one person with someone else. Homeworking: working from home. Request procedure Within 28 of receiving the application: you must arrange a meeting with the employee who has made the request to discuss the application. Within 14 days of the meeting, you must write to the employee to either agree a flexible working hours arrangement and start date, or to give clear business reasons why the request cannot be accommodated. If you cannot accommodate the request, your letter must contain details of the appeals procedure available to the employee. Within 14 days of receiving a letter stating their request cannot be accommodated, the employee can appeal, stating their reason for the appeal. Within 14 days of the appeal, you must arrange a meeting with the employee to discuss their appeal. Within 14 days of the meeting you must either agree a flexible working hours arrangement and start date, or to give clear business reasons why the request cannot be accommodated. If you reject an employee’s appeal it amounts to your final decision and ends the formal right-to-request procedure. |
Izka2302 | Post #5 Ocena: 0 2010-11-20 19:47:17 (15 lat temu) |
Chciałam dodać że od poniedziałku do czwartku pracuje na nocki i wtedy zostaje z dziećmi moja mama lub babcia, ale gdy zostaje moja mama to musze zwalniać się wcześniej z pracy gdyż moja mama pracuje na 6rano a ja pracuje od 23do7 i z tym teraz też jest problem bo dzieci samych w domu nie zostawie na1.5godz , widze po mojej mamie że jest strasznie zmęczona po nocach u mnie, do tego pracuje ponad rok czasu i to przez agencje
[ Ostatnio edytowany przez: Izka2302 20-11-2010 19:53 ] |
|
|
Izka2302 | Post #6 Ocena: 0 2010-11-20 19:56:20 (15 lat temu) |
dziękuje bardzo za informacje, ale gdy rozmawiałam w agencjii że chce prace na part time to mi powiedzieli że nie maja i będą musieli mnie wykreślić z listy
![]() |
Nie_z_tej_bajki | Post #7 Ocena: 0 2010-11-20 19:59:42 (15 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
Ile czasu juz pracujesz dla tej firmy i czy masz HO?
Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2010-11-20 20:01:49 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Masz prawo do flexible working hours.Masz takie prawo, po przepracowaniu 26 tyg. u jednego pracodawcy.Prawo zapytac chyba, i tyle.
Pracodawca nie musi sie wcale zgodzic, musi jedynie podac przyczyne z powodu ktorej nie moze zmienic godzin pracy.
Ada
|
Izka2302 | Post #9 Ocena: 0 2010-11-20 20:07:55 (15 lat temu) |
pracuje przeszło rok czasu i posiadam HO,NIN
|
elizaglasgow | Post #10 Ocena: 0 2010-11-20 20:16:24 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 05-09-2009 Skąd: glasgow |
To aplikuj, wraz z pomoca Cas, lub Social services o flexible working hours.Idz tez do opieki spolecznej, bo ta organizuje czesto, jesli ma taka mozliwosc opiekunow-wolontariuszy.Jak masz tax credit to znajdz sobie zarejestrowanego opiekuna.Na pewno nie rezygnuj z pracy, bo masz wieksze korzysci w tej chwili , niz jakbys nie pracowala.Jak nie bedziesz pracowac to bedziesz dostawac chb 34f, chtc okolo 95 i JSA 65f.Razem okolo 200f tygodniowo, panstwo zaplaci ci czynsz i Council tax, ale rachunkow juz nie.Bedziesz musiala przezyc za 800f miesiecznie.Mnie tez to proponowala opieka spleczna, Jobcentre, odmowilam.Nie ma nic gorszego dla matki niz zycie na zasilkach, dla matki, ktora chce pracowac, moze, bo ma taka mozliwosc-problemem jest tylko opieka dla dzieci.Ta opieke mozna zorganizowac-szukaj childmindera w swojej okolicy, zarejestrowanego, to otrzymasz pomoc od panstwa.Idz do social services, Cab w sprawie Flex.work.hours.
|