Str 10 z 14 |
|
---|---|
KaskaM | Post #1 Ocena: 0 2012-09-04 23:11:52 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: dziura zabita dechami |
ja nie wiem jak niektorzy maja problem z zalatwieniem podstawowych spraw.
Kobieto znasz swoje prawa?to czego sie dajesz odeslac z kwitkiem? |
Post #2 Ocena: 0 2012-09-04 23:19:14 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
JOCEBA | Post #3 Ocena: 0 2012-09-05 16:48:17 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-05-2009 Skąd: PETERBOROUGH |
Prawdopodobnie to zalezy od przychodni. W naszej nie zadali potwierdzenia adresu. Moze szybciej bedzie jak otworzysz mamie konto w banku, list potwierdzajacy otwarcie konta bedziesz miala pewnie szybciej niz list w sprawie NIN.
|
bomba63 | Post #4 Ocena: 0 2013-05-12 17:17:17 (12 lat temu) |
Z nami od: 12-05-2013 Skąd: Southend on Sea |
Witam wszystkich mam taki problem, przebywam ( pracuję ) w raz z żoną i dziewięcioletnim dzieckiem w UK. od pięciu lat, syn chodzi tu do szkoły. Problem mój polega na tym że w PL zostawiłem samą matkę emerytkę ( obecnie 76 lat ), do tego czasu było wszystko ok. sama dawała sobie radę, obecnie nie wiem może to i depresja(samotność )chce przyjechać do mnie do UK. Mama pomimo swoich lat jest w bardzo dobrej formie.Jedyne co mnie trapi to jak wygląda pomoc medyczna dla takich osób ? mama jest pod stałą kontrolą w Pl. przez pulmologa, diabetologa i kardiologa co się wiąże z częstymi wizytami u w/w lekarzy i zażywaniem na stałe leków. Wiem że można na 6-mc załatwić w PL kartę aby mogła korzystać z opieki medycznej tu w UK, ale to nie jest wyjście na dłuższy czas. Doradżcie mi jakie jest wyjście z tej sytuacji , aby mama była tu w UK. dalej pod stałą kontrolą lekarza. Gdzie muszę się udać i co spełnić aby świadczenia lekarskie w UK były dla niej bezpłatne jak w PL.
Czy w związku z obecnymi cieciami socjalnymi w UK nic się nie zmieniło co do opieki lekarskiej dla osoby ( emeryta 67 lat )który przyjechał na stałe do syna z PL . Wyczytałem jeszcze coś takiego Cytat: "Właśnie nie , w tamtym roku jak byłam w Jobcentre , to dowiedziałam się , że jak moi rodzice są tutaj powyżej 26 tyg , to mogą się starać o dofinansowanie do Pension Credit "
czy jest to możliwe na pewno był by to miły zastrzyk do głodowej emerytury która posiada w PL po 35 latach pracy . |
bomba63 | Post #5 Ocena: 0 2013-05-14 19:42:11 (12 lat temu) |
Z nami od: 12-05-2013 Skąd: Southend on Sea |
Czyżby nikt nie chciał się wypowiedzieć w mojej kwestii?
|
|
|
clockwork_orang | Post #6 Ocena: 0 2013-05-14 19:59:08 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
mieszkasz tu piec lat i nie wiesz, ze opieka jest darmowa, przynamniej w naglych wypadkach dla kazdego?
ps. krotki przewodnik po pension credit ![]() |
anastazja5 | Post #7 Ocena: 0 2013-05-29 15:19:33 (12 lat temu) |
Z nami od: 29-05-2013 Skąd: MILTON KEYNES |
CZeśc mam na imię natalia mam pytanie bo chce ściągnąć teścia który ma 70 lat i ma zaawansowaną cukrzyce i chore nerki ,i musi być dializowany raz w tygodniu . I mam pytanie jak tu jest z dializami ?
Z GÓRY DZIĘKUJE ![]() |
paposki19 | Post #8 Ocena: 0 2013-05-29 17:07:39 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-11-2007 Skąd: SUFFOLK |
Cytat: 2013-05-29 15:19:33, anastazja5 napisał(a): CZeśc mam na imię natalia mam pytanie bo chce ściągnąć teścia który ma 70 lat i ma zaawansowaną cukrzyce i chore nerki ,i musi być dializowany raz w tygodniu . I mam pytanie jak tu jest z dializami ? Z GÓRY DZIĘKUJE ![]() Hej. Musi tesciu miec karte EHIC.Dodatkowo parametry dializ z Tescia stacji dializ.Wyniki badan na HIV,MRSA oraz watrobowe... Wszystkiego sie dowiesz na stacji dializ w PL lub UK. Bezproblemowo przechodza dializy tzw."goscinne"(na okreslony czas pobytu). Jesli chodzi o stale dializy.....nie mam wiedzy ![]() O Nadziejo...
Matka glupich Cie nazwali-ludzie glupi,ludzie mali...
|
rybkasdm | Post #9 Ocena: 0 2014-01-21 20:31:33 (11 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: Warrington |
Witam
Czytam ten wątek od poczatku, jesteśmy w podobnej sytuacjii GP , NIN itd .. Teściowa przyjechała do nas w grudniu na święta , mąż jak zobaczył w jakim jest stanie psychicznym .. decyzja zapadła i zostaje . Wynajmujemy dom 2 bed , jest 2 dzieci - dziewczynki , zrobiło się ciasno , zanim babcia dojechała ( ma problemy ze zdrowiem ,nerwica , jest po szpilalu psychatrycznym , ma stałe leki , dobrze funkcjonuje z nami ,potrzebuje opieki w sensie , że nie nadaje się do samodzielnego życia .. wiek 73 lata, po prawie 2 miesiącach pobytu w UK widzę że sie wyciszyła , ma spkój .. Jest dobrze ) złożyliśmy wniosek o mieszkanie z Councila , aplikację przyjęto .. mieliśmy warsztaty gdzie sprawdzono dokumenty itd. Problem zrobił się odnośnie mieszkania ,że jest babcia i dodatkowa osoba do gospodarstwa domowego. Wg prawa dowiaduję się ,że babcia ma aplikować na samodziene mieszkanie i nie chcą jej do gospodarstwa dopisać mimo wyjaśnień że nie jest w stanie żyć w samodzielnym mieszkaniu ... z tego powodu też zabraliśmy ja z Polski .. Może ktoś miał podobny problem i może mi coś podpowiedzieć ? Czy zawsze problemem jest to , chcemy mieszkać pod jednym dachem z rodzicem? Czy może trzeba gdzieś załatwić , że otrzymuje od nas opiekę ? Nie mam pojęcia jak to rozwiązać .. |
Craven_2 | Post #10 Ocena: 0 2014-01-21 20:37:39 (11 lat temu) |
Z nami od: 24-08-2010 Skąd: |
To moze wynajmijcie dom z trzema sypialniami jak dwojka za mala. Mysle, ze to powinno sprawe zalatwic.
|