Cytat:
2009-06-24 23:03:12, Adacymru napisał(a):
Jak na tak mlody wiek to masz bardzo krotka pamiec, ale moze jak poczytasz swoje wypowiedzi to cos ci sie przypomni, wszak to bylo tylko 3 miesiace temu.

Moze ta wypowiedz przywroci pamiec:
Cytat:
2009-03-24 21:16:06, konto usunięte napisał(a):
Witam, otoz chce wstapic do British Army, moja sytuacja wyglada nastepujaco:
Mam 17 lat, przyjechalem tutaj pol roku temu, moja matka zas mieszka tu juz od 2 lat ( jesli to cos pomoze..).
otoz chodzi o to, ze nie mam obywatelstwa brytyjskiego, ktore moge uzyskac dopiero po 5 latach od przyjazdu do UK..
tylko w tym wlasnie sek..
slyszalem ze "da sie to zalatwic jakos szybciej" ( nie mowie o nielegalnych sposobach, tylko o tym, ze podobniez Armia jest przychylna w tych sprawach, i byc moze dadza mi wczesniej obywatelstwo, jesli zglosze chec wstapienia do armii).
no wiec pytania:
Czy zeczywiscie tak jest? tj. czy moge dostac wczesniej obywatelstwo, jesli zglosze chec przystapienia do armii brytyjskiej ( do ktorej teraz jest pobor, zwiekszaja o +30k zolniezy bodajze.)
czy (jesli nie moge dostac tym sposobem) istnieja jakies inne sposoby na szybsze dostanie obywatelstwa?
btw. nie oczekuje odpowiedzi w stylu- czemu nie wstapisz do polskiej, etc.
otoz nie wstapie do polskiej, gdyz nie chce mieszkac w polsce, nie lubie mentalnosci polakow, nie lubie wrednych spojzen na ulicy "bo ci sie powodzi lepiej", i jest jeszcze wiele powodow, ale wszyscy je znamy, wiec nie ma sensu ich przytaczac. (chodz jest ich bardzo wiele..)
aha, no i jeszcze jedno pytanie..
czy gdy chce zmienic imie, i nazwisko ( zgoda matki jest) to musze to zrobic w polsce, czy moge to zrobic tu, na miejscu w UK ?
Pozdrawiam, i z gory dzieki za odpowiedzi. Chris.
Albo to:
Cytat:
2009-03-24 21:24:38, konto usunięte napisał(a):
chce zmienic nazwisko, gdyz jest dosyc trudno wymawialne ( ze juz nie wspomne o pisaniu) przez anglikow.. ( i nie tylko..)
pozatym nie chce byc dyskryminowany w wojsku tylko dlatego ze mam polskie nazwisko.. (a teraz coraz wiecej anglikow ma "cos" do polakow.., i nie chce oberwac idac sobie miastem wieczorkiem kosy tylko dlatego, ze mam pl nazwisko)
to jak, ktos pomoze ?
btw. majac na mysli armie, mowilem najpierw o szkole..
a by do tej pojsc, musze posiadac tak samo brytyjskie obywatelstwo..
Albo to
Cytat:
2009-03-30 18:39:58, konto usunięte napisał(a):
noo, malzenstwo z angielka moze byc dobra sprawa..
ale mam raczej wygorowane wymagania co do dziewczyn, wiec wole poczekac..
tymbardziej, ze to nie ameryka.. wiekszosc angielek to w sumie tzw. "pasztety"
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
juz postanowilem, narazie pojde na "praktyki" (platne) do Policji, poducze sie konkretnie jezyka, poznam "terminologie", poznam wiecej anglikow, zobacze jak "wyglada miasto od strony policjanta", i zdecyduje co z soba zrobic..
bo nie wykluczam rowniez, ze opuszcze uk, i wyjade do Canady

I byc moze wlasnie w kanadzie podejme sluzbe.. tudziez pojde na policjanta, albo strazaka (te opcje rowniez sa brane pod uwage, podobne zarobki, warunki pracy podobne, chociaz zdecydowanie bezpieczniejsza jest praca strazaka

no nic, mam jeszcze czas, poczekam :D
btw. czy jesli moja matka mieszkala tutaj 2 lata, zanim ja tu przyjechalem to te 2 lata jakby "doliczaja" sie do mojego pobytu, i moge skladac o obywatelstwo juz po 3 latach, czy tez musze pobyc tu 5 lat, i dopiero obywatelstwo?
no, i czy jesli ukoncze 18 lat, moze wtedy mozna jakos "przyspieszyc" to obywatelstwo ?
Pytam, bo jednak 5 lat to dosyc sporo czasu, a zycie krotkie

Albo wiele innych wypowiedzi pod
tym tematem

widac, ze ktos tu odrabia prace domowa
gratuluje