Str 4 z 6 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
janette |
Post #1 Ocena: 0 2009-05-23 18:19:12 (16 lat temu) |
Z nami od: 22-05-2009 Skąd: Merseyside |
Cytat:
2009-05-23 18:15:44, ironiqus napisał(a):
Cytat:
2009-05-23 18:04:51, janette napisał(a):
miałam na myśli Council Tax, który naprawde jest wysoki i mówcie co chcecie ale dla mnie to troche bezsensowny podatek (z punktu widzenia płatnika), dlatego jesli tylko można dostac jakąs ulgę w jego płaceniu dlaczego by nie skorzystać
Jak juz polikwiduja wszystkie podatki, to z czego wziazc pieniadze na benefity ...darmowe szkoly ... wywoz smieci i te inne pierdoly?
Przeciez nie od tych, ktorzy chcieliby tylko brac ...
a zlikwidowali jakiś podatek???
|

|
 |
|
|
|
Post #2 Ocena: 0 2009-05-23 18:23:30 (16 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
janette |
Post #3 Ocena: 0 2009-05-23 18:23:42 (16 lat temu) |
i dlaczego tych, którzy staraja się o jakiś benefit od razu bierze się pod jedną kreskę ( "tlko chcą brać"
Ja uwazam, ,że w UK maja można powiedzieć system podatkowy i benefitowy "dopracowany" tak aby wilk był syty i owca cała.
My Polacy jesteśmy chyba za bardzo przyzwyczajeni, że trzyba tylko płacić a "wymagać" to juz chyba nie konicznie. Dowodem jest na to chociażby służba zdrowia w Polsce...
|

|
 |
|
|
Post #4 Ocena: 0 2009-05-23 18:35:09 (16 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
janette |
Post #5 Ocena: 0 2009-05-23 18:43:29 (16 lat temu) |
Tak, tak wszystko to teoria... a w bajki o czarnych owieczkach nie wierzę, bo gdzie jest granica od której zaczynają sie Ci najbardziej potrzebujący i dlaczego tak cierpią przez tych troszkę mniej potrzebujacych..
A ja wiem swoje jesli ktoś się nie kwalifikuje to nie dostanie benefitu - znaczy nie jest potrzebujący i nie ma znaczenia czy bardziej czy mniej...zresztą ten bardziej potrzebujacy dostanie wiecej a ten mniej analogicznie mniej - wiec gdzie tu niesprawiedliwość?
|

|
 |
|
|
Superlover |
Post #6 Ocena: 0 2009-05-23 21:12:33 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 21-03-2009 |
Cytat:
2009-05-23 18:04:51, janette napisał(a):
Ależ oczywiście się z Tobą zgadzam...
miałam na myśli Council Tax, który naprawde jest wysoki i mówcie co chcecie ale dla mnie to troche bezsensowny podatek (z punktu widzenia płatnika), dlatego jesli tylko można dostac jakąs ulgę w jego płaceniu dlaczego by nie skorzystać
Absolutnie masz rację. Ja rozumiem wszystko kosztuje, ale 110 funtów za wywiezienie śmieci 2x w miesiącu???
Za te pieniądze mógłbym te śmieci własnoręcznie wywozić taczkami na wysypisko (jakieś 3 mile w 1 stronę  )
Ale wtedy council nie miałby za co zatrudniać tysięcy urzędników przyklejonych do swoich biurek i pobierających za to sute wypłaty i takież emeryturki.
Jedyne rzeczy których nienawidzę w Anglii to council i council tax. Ponieważ nie cierpię darmozjadów z councilu tym bardziej wkurza mnie że muszę ich finansować poprzez council tax.
Jeżeli chodzi o lekarzy i drogi to jest to finansowane z innych podatków (income tax i road tax) przeciw którym zasadniczo nic nie mam. Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią 
|

|

|
|
karjo1 |
Post #7 Ocena: 0 2009-05-23 21:32:11 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Z council tax jest po czesci finansowane szkolnictwo publiczne (nie tylko pensje nauczycielskie i utrzymanie budynkow szkolnych, rowniez pomoce szkolne, pracownie muzyczne, plastyczne, naukowe, komputerowe itp.), do tego wsparcie dzieci z pewnymi brakami (spowodowanymi roznicami kulturowymi, jezykowymi, rozwojem psychofizycznym), wycieczki szkolne, zajecia sportowe poza terenem szkoly itp. itd.).
Wywoz smieci co tydzien, do tego 2x m-c odpady recyklingowe i "zielone, ogrodkowe".
Dalej, dbalosc o parki, trawniki, drzewa na terenach miejskich.
Organizowanie i wspolorganizowanie imprez kulturalno-rozrywkowych, np. Festiwal Sztuk, Family FunDay, wspolfinansowanie bibliotek, osrodkow sportowych, muzeow ( darmowy na ogol wstep do nich).
Bezplatne wejscia dla osob starszych i dzieci na baseny miejskie.
Wspolfinansowanie transportu miejskiego - dotacje do biletow znizkowych dla dzieci, mlodziezy, osob starszych.
I tak mozna wymieniac dlugo...
O dofinansowaniach, organizacjach pomocowych, wsparciu w razie problemow nawet nie chce mi sie wspominac.
Ale oczywiscie kluje w oczy, ze te cale 100L m-cznie trzeba odprowadzic....
|

|
 |
|
Superlover |
Post #8 Ocena: 0 2009-05-23 22:17:01 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 21-03-2009 |
Tak, kłuje bo moja córka musi kupić bilet za prawie 3 funty jadąc do collegu (wbrew temu co piszesz nie ma żadnej zniżki). Z czego pytam ma to zapłacić skoro się uczy? Nie dostaje emerytury jak babcia która mimo to ma bezpłatne przejazdy fundowane z taxu.
Wbrew temu co piszesz każda atrakcja w mieście jest płatna i to słono oprócz biblioteki, a dlaczego ci którzy z niej korzystają nie mogą po prostu płacić abonamentu? Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią 
|

|

|
|
|
Post #9 Ocena: 0 2009-05-23 22:29:22 (16 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #10 Ocena: 0 2009-05-23 22:30:02 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Muzea sa bezplatne, wiekszosc imprez plenerowych podobnie.
Przejazdy, jak najbardziej bilety studenckie sa znizkowe, np.
ceny biletow
Poza tym, dzieciak w collegu bodajze dostaje cos za dalsze nauke, moze zupelnie spokojnie tez popracowac na kieszonkowe, korona z glowy nie zleci.
PS. Poza tym, bodajze rodzice sa od utrzymania dzieci i zapewnienia im edukacji, przynajmniej tej w zakresie obowiazkowym - dalej, wg priorytetow rodzicow  .
Poza tym dochodza tzw. ChB, CTC i inne formy dofinansowania, jesli dochody nie sa zbyt wysokie.
Aaaa, jeszcze, z urzedu miasta finansowane sa posilki w szkole, pokrycie (czasem czesciowych) kosztow ubran, jesli rodzina ma pryzznany ChTC - dotyczy to co najmniej primary schools. [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 23-05-2009 22:34 ]
|

|
 |
|