MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 4 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

anna69

Post #1 Ocena: 0

2009-04-01 13:14:45 (16 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Cytat:

2009-04-01 11:14:41, Superlover napisał(a):
Cytat:

2009-04-01 09:07:19, anna69 napisał(a):
Cytat:

2009-04-01 08:06:19, niucha007 napisał(a):

Do autorki watku, zeby dostac working musisz przekroczyc prog 16h, tzn pracowac wiecej niz 16h.

bzdura...

znajoma dostal pzrykaz z Job Center ze nie moze przekroczyc 16h tyg a bedzi dostwac WTC i CHTC i HB i CTC w takiej wyskosci jaka dostaje...dostal wyliczna i wydrukowana kartke z tymi danymi....i nie wolno jej pracowac powyzej 16h...

Zanim napiszesz "bzdura" to zapoznaj się może z odpowiednimi przepisami, to bardziej wiarygodne źródło niż opowieści znajomej.
Working credit przysługuje pracując ponad 16 godzin.
Natomiast biorąc JSA można pracować DO 16 godz. bez jego utraty.
Dla housing/council tax benefit nie ma znaczenia ile godzin pracujesz tylko jakie masz dochody na rodzinę.

to ty poczytaj, ona pracuje juz prawie rok i kazda najdrobniejsza zmiane zglasza, i chyba 5razy sie pytala ile ma godz pracowac:

BELOW 16......

i na pewno nie lamie prawa, bo ma to na pismie z JOb Center ile ma pracowac zeby utrzymac taki i taki dochod itp...zanim przyznali jej taxy wyslala do nich listy i kontrakt w ktorym ma trsazie okreslone prze pracuje 16h/tydz...i jakos ma WTC i ChTC....ale nie jest self emloyed ale pracuje w restauracji...ma 3 dzieci i jest sama....

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2009-04-01 13:38:47 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2009-04-01 13:48:13 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

moniunia

Post #4 Ocena: 0

2009-04-01 14:12:39 (16 lat temu)

moniunia

Kobieta

Z nami od: 16-02-2008

Cytat:

2009-04-01 13:38:47, marciniak napisał(a):
Cytat:

2009-04-01 13:05:01, goldenka1983 napisał(a):
ojjj tak czytając ten wątek troche sie zmartwiłam. wygląda na to że ja nie mam prawa przebywać w uk ponieważ nie pracuje i nie mam srodkow na utrzymanie sie. jestem w 7 miesiacu ciazy. miesiac temu zostalam zwolniona a teraz czekam na decyzje w sprawie income support, maternity allowance oraz house benefit. i chyba nie dostane niczego skoro nie moge tu przebywac ;(

Masz prawo tu przebywac i nie musisz pracowac, co do tego to nie ma nakazu. Masz tez prawo do pomocy panstwa, skoro to panstwo wpuscilo Cie na swoje terytorium i przyznalo ci wszystkie prawa nalezne obywatelom. Wiec walcz o te zasilki, bo nie moga Cie zmusic do opuszczenia kraju, musza ci pomagac.

To nie tak. Jeżeli jest z z partnerem to owszem, należy się pomoc od państwa, natomiast jeśli jest samotna, to niestety już nie. Wiem, głupie to, bo przecież samotna, bezrobotna mama bardziej potrzebuje pomocy niż ta która ma partnera, ale tak jest.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2009-04-01 14:26:08 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2009-04-01 13:38:47, marciniak napisał(a):
Masz prawo tu przebywac i nie musisz pracowac, co do tego to nie ma nakazu. Masz tez prawo do pomocy panstwa, skoro to panstwo wpuscilo Cie na swoje terytorium i przyznalo ci wszystkie prawa nalezne obywatelom. Wiec walcz o te zasilki, bo nie moga Cie zmusic do opuszczenia kraju, musza ci pomagac.

Pracowac nie musi, ale panstwo jej nie bedzie utrzymywac jesli nie ma wlasnych srodkow. Gdyby tak bylo, to wszyscy chcieliby tu mieszkac i tylko pobierac benefity.

Obywatele EU moga mieszkac w UK pod warunkiem utrzymywania sie z pracy lub srodkow wlasnych. Srodki publiczne nie naleza sie. Nie wiem ile razy bylo to juz walkowane tutaj. Nawet bylo pare watkow o tym, ze ktos nie dostal Income Support, bo nie nalezy sie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

goldenka1983

Post #6 Ocena: 0

2009-04-01 14:50:28 (16 lat temu)

goldenka1983

Kobieta

Z nami od: 25-02-2009

problem polega na tym że chocbym chciała iść do pracy to nigdzie mnie nie przyjmą. ja nie przyjechałam tutaj aby pobierać zasiłki. chciałam pracować i nadal chcę ale nie mogę bo mam za wysokie ciśnienie i położna nakazała siedzenie w domu. po porodzie chce iść do pracy i znaleźć opiekę dla dziecka a teraz moja sytuacja jest bardzo ciężka. jesli tylko znalazłabym pracę odmówiłabym wszystkich benefitów. staram się o nie tylko na ten okres przejściowy do momentu aż dojde do siebie po porodzie. nie moja wina że zwolnili mnie 2 dni po tym jak dałam im moje oświadczenie kiedy chce przejść na urlop macierzyński. zasłonili sie tym że wszyscy tymczasowi pracownicy zostali zwolnieni w tym samym momencie i nie jest to dyskryminacja dlatego nie mam prawa się sądzić z pracodawcą. :-[ zastanawia mnie tylko że kiedy byłam w CAB powiedzieli mi że samotna matka bez dochodu ma prawo do zasiłków ale słyszałam też o tym biurze że tam nie pracują zbyt doinformowane osoby.

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2009-04-01 15:22:57 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2009-04-01 15:31:10 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nie musza jej pomoc. Wiem, ze to nie jest odpowiedz, ktora Goldenka chcialaby uslyszec, ale chyba nie musze nikomu pisac jacy sa urzednicy, nie spelniasz kryteriow i koniec. Urzednika nie obchodzi to czy juz glodujesz czy nie.

Goldenka, nie tlumacz sie nam, to nie my przyznajemy benefity. Owszem dla samotnej matki jest Income Support, ale poniewaz jestes obywatelem UE to moga Ci go nie przyznac z powodu tego co pisalam wyzej.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

goldenka1983

Post #9 Ocena: 0

2009-04-01 15:33:35 (16 lat temu)

goldenka1983

Kobieta

Z nami od: 25-02-2009

marciniak masz rację. Cyganie nie pracują pobierają benefity na lewe papiery i mają wszystko gdzieś a jak ktoś naprawde jest w kiepskiej sytuacji to nic nie dostanie. ja nie mam po co do polski wracać. tam mam wszystkie sprawy zamknięte. nie chce sie tu żalić nie mam takiego zamiaru.ale boli takie coś jak ktoś na lewe papiery wszystko zalatwi i siedzi na tyłku w domu

Do góry stronyOffline

Awa

Post #10 Ocena: 0

2009-04-01 15:35:43 (16 lat temu)

Awa

Z nami od: 02-08-2006

Cytat:

2009-04-01 15:22:57, marciniak napisał(a):
Cytat:

musza jej pomoc, skoro ja wpuscili na terytorium tego panstwa, to znaczy ze wzieli za siebie odpowiedzialnosc za nia..

Mam prosbe, poinformuj wszystkie rzady swiata, ze wpuszczenie na terytorium panstwa jest jednoznaczne z 'wzieciem odpowiedzialnosci' za kogos, wszystkim bedzie sie zylo ciekawiej.

Awa

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,