Cytat:
2009-02-24 13:35:48, vitek napisał(a):
Odmówili ci contrubution-based JSA (należy się po 2 latach opłacania składek national insurance) ale ciągle możesz kwalifikować się na income-based JSA którego przyznanie i wysokość zależy od dochodów w rodzinie
i to powinno być w piśmie które dostałaś
Dzieki za szybka i tresciwa odpowiedz!
Sek w tym, ze o income-based JSA nic nie jest w tym liscie wspomniane; a jako ze we wniosku o JSA nic nie pisalem o dochodach malzonki, to czy oni sami do nich dotarli i uznali ze sa zbyt wysokie, bym sie kwalifikowal na JSA, czy tez musze ich sam ponownie spytac, czy sie kwalifikuje na income-based JSA.
W liscie zamiescili tylko informacje, ze jesli bede meldowal sie w urzedzie, to w oryginale "we may still credit you with Class 1 NI contributions"; zakladam ze po pol roku czasu kwalifikowalbym sie juz do JSA (jako, ze 1,5 roku juz przepracowalem). Napisano tez, ze moge ubiegac sie o Housing Benefit i Council Tax Benefit, ale to juz inna historia.
Jest tez druga sprawa - jakis czas temu otrzymalem inny list mowiacy, ze jesli zaplace pewna sume podatku za rok podatkowy 2006-2007 (w tym czasie pracowalem w UK tylko przez ok. 3 miesiace), to zalicza mi tamten rok podatkowy w calosci do basic State Pension.
Czy zaliczy mi sie wowczas rowniez do czasu pracy w UK i zarazem uprawni mnie do otrzymania contribution-based JSA?
A gdzie moge cos poczytac o prawie do emerytury w UK, np. po jakim okresie pracy nabywa sie prawo do pobierania emerytury w UK w przyszlosci?
Dzieki za pomoc, pozdrawiam
[ Ostatnio edytowany przez: siouxiee 25-02-2009 11:22 ]