Sprowadzilem rodzine i pracuje od wrzesnia ponad 30h/tydzien za L26000/rocznie. Moja zona obecnie szuka pracy, moj syn ma 2 i pol roku (pomimo aplikacji jeszcze nie otrzymal zadnego miejsca w przedszkolu i opiekuje sie nim zona).
Dlatego:
1. Wydaje mi sie ze tak ale chcialbym sie upewnic czy w zwiazku z taka sytuacje przysluguje mi Child Tax Credit i jezeli tak to jak bedzie wyliczany jezeli jestesmy w UK razem od pazdziernika?
2. Czy w przypadku zarobkow mniejszych niz L10000 w poprzednim roku podatkowym 07/08 ale przy obecnych L26000 (chociaz do konca tego roku podatkowego bedzie to ok. L17000) przysluguje mi Working Tax Credit?
3. W momencie jak moja zona znajdzie prace ponad 16h/tydzien bedzie nam przyslugiwal Childcare Element na opieke nad dzieckiem w przedszkolu, ewentualnie przez nianie? Co w przypadku nie przyslugiwania Working Tax Credit? Czy mozna sie ubiegac wylacznie o Childcare Element?
4. Czy aby aplikowac o ktorykolwiek z wymienionych musze rezydowac w UK przez minimalny okres (powiedzmy mozliwosc ubiegania sie dopiero po roku od przybycia) czy nie?
Ufff..

Pozdrawiam i Szczesliwego Nowego Roku

Irek