Cytat:
2008-12-26 22:24:22, aniaplaszczyk napisał(a):
Witam. A jak to jest w sytuacji gdy w 2007-2008 roku podatkowym nie przysługiwał mi WTC a teraz jest juz grudzien i wychodzi mi na to że nawet szacując swoje zarobki łapie sie na WTC - czy to znaczy że mam teraz do nich zadzwonic i im to powiedzieć czy juz czekać na nowe naliczanie od kwietnia i wtedy będą mi wypłacać dopiero WTC. Mam dość dużą różnice w zarobkach miedzy 2007/2008 a 2008/2009 rokiem - dzwonię do nich w sprawie każdej zmiany np. gdy przestałam pracować i zawsze w kwocie wypłacanej na CTC jest jakas róznica więc nie kumam tego dlaczego biorą pod uwagę zarobki z poprzedniego roku skoro są pewne zmiany - według mnie w kwietniu powinno sie zgłosić swoje zarobki z p60 i przez cały rok mieć ich juz z głowy a w następnym kwietniu znowu zadzwonic i podac nowy dochód . To że dochód sie zmiania według mnie nie powinno miec wpływu na wypłacane obecnie WTC i CTC . czy sie ze mną zgadzacie ????
W trakcie roku nie musisz zgłaszać zmian w zarobkach.
Możesz to robić (wtedy prowizyjne wypłaty zostaną przeliczone zgodnie z tym co podałaś) ale nie musisz. Jedyne co musisz zrobić to wypełnić i odesłać roczną deklarację na podst. której następuje tzw. finalizacja czyli ostateczne wyliczenie świadczeń za miniony rok (podatkowy oczywiście).
Niezgłaszanie zwłaszcza znacznych zmian w ciągu roku może mieć ten skutek że wypłaty prowizyjne będą zbyt wysokie (nadpłata zostanie potrącona z wypłat w nast. roku) lub zbyt niskie (wtedy otrzymasz jednorazową wypłatę wyrównującą). W każdym wypadku ostatecznie otrzymana kwota będzie jednakowa i zależy wyłącznie od tego co podasz w rocznej deklaracji.
Zmian w dochodach nie trzeba zgłaszać na bieżaco, ale niektóre inne zmiany tak, dotyczy to zwłaszcza zmian w strukturze rodziny np. zejście lub rozejście się z partnerem, powiększenie lub zmniejszenie rodziny (np. usamodzielnienie się dziecka).
Jest to dokładnie opisane w zielonej książeczce którą każdy posiada
The Mythbuster