MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Warunek otrzymania Child Tax Credit

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

evasta4

Post #1 Ocena: 0

2008-10-23 20:35:25 (17 lat temu)

evasta4

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

A ja pomimo ze pieniedzy nie mam nadal z tax,wczoraj dostalam od nich karty nhs i co tu o tym myslec???
Chbenefit nei mam nadal,ale jak maz dzwoni do nich do taxow nic na ten temat nie mowia...
"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

reivilo

Post #2 Ocena: 0

2008-10-23 23:32:29 (17 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

a ja ci dam taka rade ...nawet jak masz dobry angielski ..popros oo tlumacza ....spewnasica wiele sie wyjasni.... podrugiej stronie sa tylko ludzie .....z ich .."niemoznosciamu "
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

witek28w

Post #3 Ocena: 0

2008-10-25 10:25:39 (17 lat temu)

witek28w

Mężczyzna

Z nami od: 09-12-2006

Cytat:

2008-10-23 19:50:17, vitek napisał(a):
Cytat:

2008-10-23 17:50:39, witek28w napisał(a):
Faktycznie 15 miesięcy to coś nie tak,ale co do utraty należnych pieniędzy,to nie wiem jak to jest w przypadku chtc,ale na chb liczy się data złożenia wniosku +3 miesiące wstecz,chociaż z tym równiez jest różnie,jedni mają tylko 3 miesiące wstecz,inni od daty złożenia + 3 miechy,co region to inaczej,a nalicza przecież to samo biuro

Nieprawda wszędzie jest tak samo

Otóż mylisz się bardzo vitku.
W mej(i kolegi) sytuacji wyglądało to następująco(chodzi o CHB nie o CHTC) złożyłem wniosek w połowie stycznia(kolega tydzień później),sprawa toczyła się w obu przypadkach około 5 miesięcy,załatwiona w obu przypadkach pozytywnie i teraz wyniki:
Dostałem CHB za cały okres(od momentu złożenia wniosku)+2 tygodnie wstecz ponieważ małżonka pobierała socjalne na dziecko w Polsce do grudnia.
Kolega otrzymał decyzję około 2 tygodni po mnie uzyskał CHB za okres 3 miesięcy wstecz od daty wydania decyzji o przyznaniu.
Teraz mój wniosek jest prost:
Nie wiem jaki miało wpływ na tą decyzję to,iż ja posiadam oprócz obywatelstwa polskiego jeszcze niemieckie,i czy był to strach przed odwołaniem z mojej strony,czy widzimisię urzędników którzy rozpatrywali nasze sprawy,ale różnica jest widoczna.W decyzjach też były dziwne informacje,zgoła różna od siebie,ja dostałem info, iż z racji tego iż małżonka pobierała zasiłek w Polsce do końca grudnia,dostane wyrównanie od początku styczna i to się zgadza,natomiast kolega w decyzji dostał tylko info o wyrównaniu za 3 miesiące wstecz od daty wydania decyzji o przyznani CHB,więc gdzie tu równość?
I następny przykład:
HB jako Polakowi mi się nie należał ponieważ zbyt wysokie dochody,natomiast po wzmiance o drugim obywatelstwie decyzja była zgoła odmienna i został nam przyznany.
Więc nie trujcie Mi tutaj o równości,bo traktowanie Polaków inaczej niż inne narodowości/rasy jest powszechne zarówno w pracy jak i w urzędach.Taki mój prywatny wniosek tylko z tych dwóch załatwianych spraw.
I zszedł Bóg na ziemię i zobaczył pracę moją i był zadowolony , a usłyszawszy ile zarabiam usiadł i się rozpłakał.....Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę, a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop.

Do góry stronyOffline

vitek

Post #4 Ocena: 0

2008-10-25 12:12:50 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Sam sobie odpowiedziałeś, skoro twoja żona pobierała zasiłek rodzinny w Polsce to tobie za ten okres nie należy się on w UK czy to naprawdę trudno zrozumieć??

to co ci się należy a co nie możesz sobie bez problemu sam policzyć, wszystkie dane są dostępne wystarczy zadzwonić do urzędu, wziąć ulotkę albo wejść do netu więc jeżeli ktoś robi problemy rzekomo ze wzgledu na twoje obywatelstwo możesz to zweryfikować, a od każdej decyzji można się odwołać i to niekoniecznie argumentując obywatelstwem ale konkretami

ja mam polskie obywatelstwo i jakoś nie daję sobie w kaszę nadmuchać :-)

[ Ostatnio edytowany przez: vitek 25-10-2008 12:18 ]

The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

eladudzia

Post #5 Ocena: 0

2008-10-25 12:37:18 (17 lat temu)

eladudzia

Kobieta

Z nami od: 09-06-2007

nie wiem jak to jest z Child Tax Credit ale jak my zlozylismy wnioski w maju 2007 to wyplacili nam w grudniu i co ciekawe wyplacili nam nie od daty zlozenia wniosku lecz od daty mojego meza przybycia do UK, od lutego 2007. Jezeli macie problem z benefitami skorzystajcie z pomocy prawnika. Oni biora 30 funtow za spotkanie i poprowadza sprawe do konca. Mysle ze wato.

Do góry stronyOffline

witek28w

Post #6 Ocena: 0

2008-10-25 18:14:40 (17 lat temu)

witek28w

Mężczyzna

Cytat:

2008-10-25 12:12:50, vitek napisał(a):
Sam sobie odpowiedziałeś, skoro twoja żona pobierała zasiłek rodzinny w Polsce to tobie za ten okres nie należy się on w UK czy to naprawdę trudno zrozumieć??

to co ci się należy a co nie możesz sobie bez problemu sam policzyć, wszystkie dane są dostępne wystarczy zadzwonić do urzędu, wziąć ulotkę albo wejść do netu więc jeżeli ktoś robi problemy rzekomo ze wzgledu na twoje obywatelstwo możesz to zweryfikować, a od każdej decyzji można się odwołać i to niekoniecznie argumentując obywatelstwem ale konkretami

ja mam polskie obywatelstwo i jakoś nie daję sobie w kaszę nadmuchać :-)

[ Ostatnio edytowany przez: <i>vitek</i> 25-10-2008 12:18 ]

Czytaj,że człowiecze ze zrozumieniem.
Pisałem jak byk,że wiem że należy mi się wyrównanie tylko za 2 tygodnie,bo był zasiłek w Polsce,podałem Ci różnicę w decyzjach jakie dostaliśmy z kolegą na wnioski złożone praktycznie w tym samym czasie.
Twierdzisz,że zawsze jest tak samo,ja twierdze,że nie jest i nie chodziło mi o to ,że mam dwa obywatelstwa,tylko w sposobie podejścia do sprawy.
I też nie daje sobie w kaszę dmuchać(niezależnie od tego czy podaje dane polskie czy niemieckie).
Pozdrawiam.
I zszedł Bóg na ziemię i zobaczył pracę moją i był zadowolony , a usłyszawszy ile zarabiam usiadł i się rozpłakał.....Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę, a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop.

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #7 Ocena: 0

2008-10-25 19:09:04 (17 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

witek28w nie wazne czy zlozyliscie w tym samym czasie, czy nie. wazne co bylo we wnioskach i o waszej sytuacji, kazdy rozpatrywany jest osobno, bo kazdy ma inna sytuacje, jednak zasady sa te same. jest jeszcze wiele innych powodow , z ktorych moga wynikac roznice. co do obywatelstwa , to niemcy nie naleza do nowych czlonkow uni przyjetych po 2004 i nie jestem pewna czy obowiazuje ich home office czy nie, ale powiedzmy, ze to jest glowna roznica. to chyba tyle.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

witek28w

Post #8 Ocena: 0

2008-10-25 19:56:51 (17 lat temu)

witek28w

Mężczyzna

Cytat:

2008-10-25 19:09:04, kik1976 napisał(a):
witek28w nie wazne czy zlozyliscie w tym samym czasie, czy nie. wazne co bylo we wnioskach i o waszej sytuacji, kazdy rozpatrywany jest osobno, bo kazdy ma inna sytuacje, jednak zasady sa te same. jest jeszcze wiele innych powodow , z ktorych moga wynikac roznice. co do obywatelstwa , to niemcy nie naleza do nowych czlonkow uni przyjetych po 2004 i nie jestem pewna czy obowiazuje ich home office czy nie, ale powiedzmy, ze to jest glowna roznica. to chyba tyle.

We wnioskach było dokładnie to samo,z ta różnicą,że kolega ma 2 dzieci,wiem,sam wypełniałem,pracowaliśmy w tym samym miejscu(choć zarobki nie mają wpływu do jakiejś tam kolosalnej kwoty,nie pamiętam szczegółów ale chyba coś ponad 50k)i wiem ,że Niemcy należą do państw starej unii,tylko jak to się ma do tej okrzyczanej równości w prawach socjalnych.Mam zrozumieć z twej wypowiedzi ,iż państwa starej unii mają inaczej naliczane prawo od CHB(czy innej dopłaty),a nowej inaczej?Przecież to już jest jawna dyskryminacja.
Tylko nie traktujcie tego jako ataku na kogokolwiek,staram sie tylko dojść skąd są takie różnice.
Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,