MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona

Strona 8 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 8 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

evasta4

Post #1 Ocena: 0

2009-01-15 16:48:37 (16 lat temu)

evasta4

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

W decyzji o nadaniu NIN jak byk napisano,ze mozna sie o niego ubiegac miedzy innymi do tego azeby uzyskac pomoc socjalna!Wiec podczas rozmowy tel z pania,ktora ma cie umowic na spotkanie o nadanie NIN mozesz powiedziec,ze potrzebujesz go do uzyskania benefitow!Wystarczy..
"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

staniczek23

Post #2 Ocena: 0

2009-01-15 17:03:05 (16 lat temu)

staniczek23

Kobieta

Z nami od: 11-12-2008

No ja tak powiedzialam, a nawet powtorzylam 3 razy...niestety odpowiedz napisalam w poprzednim poscie... czy dzwonic jeszcze raz czy odpuscic?

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2009-01-15 17:07:09 (16 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Skoro nie pracujesz i nie planujesz na siebie benefitow, to wlasciwie po co ten NIN, bo teraz juz zupelnie nie rozumiem?
Umowilam sie telefonicznie na rozmowe, bez dodatkowych pytan, po co i na co. W trakcie spotkania dookreslilam przepisanie ChB na siebie. I na tym sie skonczylo. Fakt, ze rozmowa po angielsku, ale bez przesady ze stopniem trudnosci.

Do góry stronyOffline

staniczek23

Post #4 Ocena: 0

2009-01-15 17:26:56 (16 lat temu)

staniczek23

Kobieta

Z nami od: 11-12-2008

Chyba sie nie rozumiemy...napewno nie chodzilo o stopnie trudnosci jezyka angielskiego, gdyz moj jezyk jest biegly i dziekuje z gory za takie komentarze!
NIN jest niezbedny dla mnie aby zlozyc CHild Tax Credit. Pracuje moj maz i on posiada, ja natomiast wychowuje 6 miesieczne dziecko, dlatego nie jestem w stanie podjac pracy...Jedni pisza, ze wystarczy tam zadzwonic i powiedziec ze NIN potrzebny do benefitow i sa automatycznie umawiani na spotkanie i po 3 tygodnaich maja NIN przyspieszajac sprawy z benefitami...
Czy teraz Pan/Pani rozumie, czy u Pana/Pani problemy z rozumieniem czytanego tekstu?

Do góry stronyOffline

BENVENUTI

Post #5 Ocena: 0

2009-01-15 17:59:38 (16 lat temu)

BENVENUTI

Kobieta

Z nami od: 17-09-2008

Byłam w podobnej sytuacji i NIN otrzymałam bez żadnych problemów. Nie pracowałam, byłam na utrzymaniu męża i czekaliśmy na dziecko. Moja koleżanka, Angielka przekonywała mnie, że nie warto ubiegać się o NIN, bo skoro nie pracuję, to nikt mi go nie nada. Szybko jednak życie zweryfikowało te informacje - kiedy bowiem złożyliśmy wnioski o benefity okazało się, że mój NIN jest niezbędny, a jego brak w momencie akceptacji wniosku wydłużył całą procedurę o kilka ładnych tygodni. :-o

Na infolinii wmawiano nam, że oni przesłali do Job Centre list z prośbą o umówienie mojego spotkania dotyczącego nadania NIN. Ale ponieważ nie zamierzałam cierpliwie czekać (w nieskończoność?) - sama zadzwoniłam i umówiłam się na spotkanie w sprawie nadania NIN. Wyjaśniłam, że jestem w ciąży, a poza tym jest to niezbędne przy przyznaniu świadczeń. Spotkanie miałam dwa dni później, nikt nie szczególnie nie wypytywał - szybko i sprawnie.
Tydzień potem otrzymałam informację o numerze NIN. Sama byłam zdziwiona, że mnie straszyli, że będzie tak trudno, że nie dają tak bez pracy - a to wszystko mity... ;-)

A na marginesie - do tej pory nie wiem, czy z biura CTC faktycznie wyszła do Job Centre jakakolwiek informacja w mojej sprawie...

Do góry stronyOffline

BENVENUTI

Post #6 Ocena: 0

2009-01-15 18:03:31 (16 lat temu)

BENVENUTI

Kobieta

I jeszcze jeden przykład - matka mojego kolegi przyjechała do UK na święta, a ponieważ w grę wchodziło ewentualne poszukiwanie pracy, umówili ją od razu na spotkanie w sprawie nadania NIN-u. W trakcie spotkania w Job Centre jej syn wyjaśnił, że mieszka u niego i opiekuje się jego małym dzieckiem i NIN dostała bez problemów.

Może to zależy od regionu, urzędu - czytaj: urzędników. W Manchesterze nie słyszałam, by były z tym jakiekolwiek problemy...

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #7 Ocena: 0

2009-01-15 18:14:42 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2009-01-15 16:17:35, staniczek23 napisał(a):
No dobrze, ale ja nie chce przepisac benefitow na siebie...
A czy pan/pani w infolinii nie zadali Ci pytania dotyczacego pracy lub podjecia pracy? Mnie pani informuje, ze jesli nie pracuje i narazie nie moge szukac i podjac pracy to ona nie moze mnie umowic na spotkanie. Wtedy podaje mi numer do dzialu CHB..

przepisz CHB na siebie - popierwse liczy ci sie okres opieki nad dzieckiem do emerytury, po drugie - sami cie skieruja do JC po NIN....moze dlatego cie zwracac sie do dizlu CHB?

mozesz tez zalozyc wlasana firme i tez dostaniesz NIN bez problemow
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #8 Ocena: 0

2009-01-15 18:20:26 (16 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2009-01-15 17:59:38, BENVENUTI napisał(a):

Byłam w podobnej sytuacji i NIN otrzymałam bez żadnych problemów. Nie pracowałam, byłam na utrzymaniu męża i czekaliśmy na dziecko. Moja koleżanka, Angielka przekonywała mnie, że nie warto ubiegać się o NIN, bo skoro nie pracuję, to nikt mi go nie nada. Szybko jednak życie zweryfikowało te informacje - kiedy bowiem złożyliśmy wnioski o benefity okazało się, że mój NIN jest niezbędny, a jego brak w momencie akceptacji wniosku wydłużył całą procedurę o kilka ładnych tygodni. :-o

Na infolinii wmawiano nam, że oni przesłali do Job Centre list z prośbą o umówienie mojego spotkania dotyczącego nadania NIN. Ale ponieważ nie zamierzałam cierpliwie czekać (w nieskończoność?) - sama zadzwoniłam i umówiłam się na spotkanie w sprawie nadania NIN. Wyjaśniłam, że jestem w ciąży, a poza tym jest to niezbędne przy przyznaniu świadczeń. Spotkanie miałam dwa dni później, nikt nie szczególnie nie wypytywał - szybko i sprawnie.
Tydzień potem otrzymałam informację o numerze NIN. Sama byłam zdziwiona, że mnie straszyli, że będzie tak trudno, że nie dają tak bez pracy - a to wszystko mity... ;-)

A na marginesie - do tej pory nie wiem, czy z biura CTC faktycznie wyszła do Job Centre jakakolwiek informacja w mojej sprawie...

Nie wierze, ze cokolwiek wyslali. Oni tutaj klamia, jaki najeci.
A co do umowienia sie, jest prosta metoda. Ja daje ludziom list, ze ich zatrudnie w mojej firmie - ktora wlasnie zaczela istniec na potrzeby tej operacji. Wzglednie ktokolwiek inny, kto ma jakakolwiek dzialalnosc, podpisuje taki list.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2009-01-15 18:21:13 (16 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Staniczek, ochlon troszke, bo cos nerwy nosza..
ChTC nie wymaga Twojego NIN. NIN jest potrzebny tylko jesli sie staracie o WTC.
A wtedy to juz maz stara sie o benefity na Ciebie i to wlasnie mowisz na rozmowie.
PS. Stanislawski, latwo sie rzuca takie oskarzenia :-]? Zlozyles skarge na klamliwosc urzedu?
A tak na serio, faktycznie HMR&C umawia na rozmowe o nadanie NIN, tylko to trwa wieki. Znacznie latwiej i szybciej samemu dopilnowac wlasnych interesow.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 15-01-2009 18:27 ]

Do góry stronyOffline

BENVENUTI

Post #10 Ocena: 0

2009-01-15 18:23:04 (16 lat temu)

BENVENUTI

Kobieta

Cytat:

2009-01-15 18:14:42, reivilo napisał(a):
Cytat:

2009-01-15 16:17:35, staniczek23 napisał(a):
No dobrze, ale ja nie chce przepisac benefitow na siebie...
A czy pan/pani w infolinii nie zadali Ci pytania dotyczacego pracy lub podjecia pracy? Mnie pani informuje, ze jesli nie pracuje i narazie nie moge szukac i podjac pracy to ona nie moze mnie umowic na spotkanie. Wtedy podaje mi numer do dzialu CHB..

przepisz CHB na siebie - popierwse liczy ci sie okres opieki nad dzieckiem do emerytury, po drugie - sami cie skieruja do JC po NIN....moze dlatego cie zwracac sie do dizlu CHB?

mozesz tez zalozyc wlasana firme i tez dostaniesz NIN bez problemow

Zgadza się - to też jest jakaś droga - tyle że zajmie to dużo więcej czasu, a to z kolei przedłuuuży oczekiwanie na benefity...
Może lepiej, żebyś spróbowała jeszcze raz zadzwonić na infolinię, a pytana o zajęcie powiedz, że opiekujesz się swoim maleńkim dzieckiem.
Myślę, że to dobra droga. Powodzonka! :-)

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,