Str 7 z 8 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
linda4 |
Post #1 Ocena: 0 2008-12-17 09:18:22 (16 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 |
Cytat:
2008-12-16 18:01:30, vitek napisał(a):
Super porada, zwłaszcza w kontekście tego co wcześniej napisano w tym wątku
nie chodzi mi o t o,zeby zatajac dochody czy kogokolwiek!!!!!!!!!!
sama tego nie robie i nie zrobie, a z tego co znam zycie i "tutejszych Polakow" to praktycznie wszyscy ukrywaja lokatorow...
|

|
 |
|
|
staniczek23 |
Post #2 Ocena: 0 2008-12-17 17:55:37 (16 lat temu) |
Z nami od: 11-12-2008 |
widze ze nikt nie zrozumial o co tak naprawde pytam :/
|

|
 |
|
sylwcia84 |
Post #3 Ocena: 0 2008-12-29 20:53:32 (16 lat temu) |
Z nami od: 29-12-2008 Skąd: Newry |
Mam pewien problem i licze na to, że ktoś pomoże mi go rozwiązać. A mianowicie złożyłam z mężem wniosek o HB dokładnie 15 grudnia ale nie mialam żadnych dokumentów które żądali. 17 grudnia doniosłam im NIN, HO, 1 payslip i tyle. Pani to skserowała i powiedziała że dziękuje to jej wystarczy. Jak przeczytałam na forum ile żądają dokumentów to się zdziwilam. W sumie do dzis nie mamy żadnej odpowiedzi, ale jestesmy cierpliwi.
Mało tego, nasi znajomi również chcieli złożyć wniosek o HB i poszli do Biura mniejszości Narodowych żeby jakaś kobieta pomogła wypełnić im dokumenty. A ona im powiedziała, że jak czekają na orzeczenie z tax-u i chB to i tak narazie nie dostaną HB bo Ci z HB muszą czekać na wysokość tych wszystkich benefitów i wtedy dadza im odpowiedz. Więc nie wiem jak to z tym jest tym bardziej, ze my też złożyliśmy wniosek o tax i child tax credit na poczatku listopada i czekamy na odpowiedz. Czy to znaczy, że my też musimy czekać na decyzję z Reveniu czy nie? Jeśli ktos wie to niech da znać bedę bardzo wdzięczna.
A i jeszcze jedno pytanie. Bo to jest tak, że ja tu nie pracuje a moj mąż tak - od maja. Ja zajmuje się naszym 2 letnim synkiem. W tych wszystkich papierach pytaja nas o mój NIN. Podobno Reveniu ma mnie na niego skierować? Czy to prawda i jak to dokładnie wygląda? Jak ktos wie to bardzo proszę o odpowiedz.
dziękuje
|

|

|
|
evasta4 |
Post #4 Ocena: 0 2008-12-29 21:01:01 (16 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2008 Skąd: Hampshire |
Dokumentow do h.benefit potrzebna jest masa-jak wszedzie.
Co do tego,ze musisz miec taxy i chb zeby go otrzymac to jest to nieprawda-nie musisz nic miec,jednak kiedy otrzymasz te zasilki musisz niezwlocznie im to zglosic,bo zwieksza to dochod.
Co do NIN-dlaczego czekasz az revenu sie tym zajmie?Szkoda czasu,a trwa to dlugo. "(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".
|

|
 |
|
dunia29 |
Post #5 Ocena: 0 2008-12-30 17:38:26 (16 lat temu) |
Z nami od: 14-11-2007 Skąd: Manchester |
Cytat: A i jeszcze jedno pytanie. Bo to jest tak, że ja tu nie pracuje a moj mąż tak - od maja. Ja zajmuje się naszym 2 letnim synkiem. W tych wszystkich papierach pytaja nas o mój NIN. Podobno Reveniu ma mnie na niego skierować? Czy to prawda i jak to dokładnie wygląda? Jak ktos wie to bardzo proszę o odpowiedz.
dziękuje
Ja miałam taki sam problem,ze mąz pracuje a brakowało mojego NIN.
Trzeba samemu zadzwonic do Job i umówic sie na spotkanie o NIN i z góry im mówic ,że to NIN na benefity.
Za pierwszym razem poszłam na spotkanie i po dwóch tygodniach przyszła mi odmowa,bo nie pracuje,ale odwołałam sie od tej odmowy umawiając się na kolejne spotkanie i po 3 tygodniach dostałam NIN.
Mój mąz o te benefity papiery złózył w czerwcu,mój NIN dodalismy w listopadzie i nadal czekamy co dalej.
Dzwonilismy kilka razy i za kazdym razem mówią,że mają juz wszystko co chcieli i pieniązki będą w najblizszym czasie.
Więc jak sama widzisz to trzeba czekac i uzbroic się w cierpliwosc a oni i tak wyrównają całą sumę od dnia złozenia papierów.
Pozdrawiam i powodzenia [ Ostatnio edytowany przez: dunia29 30-12-2008 17:40 ]
|

|

|
|
|
evasta4 |
Post #6 Ocena: 0 2008-12-31 17:24:40 (16 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2008 Skąd: Hampshire |
Wyrownuja sume od dnia kiedy byly kompletne dokumenty-czyli min podane oba NINY!!!Wiem,bo sama przez to przeszlam.Wyrownuja od dnia zlozenia plus ciut wstecz,tylko ew.working tax credit!(od dnia rej w HO) [ Ostatnio edytowany przez: evasta4 31-12-2008 17:30 ] "(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".
|

|
 |
|
patipati1 |
Post #7 Ocena: 0 2009-01-14 16:04:23 (16 lat temu) |
Z nami od: 14-01-2009 Skąd: Hanger Lane |
mam pytanie ,jestem wciazy i obecnie nie pracuje razem z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie czy moge starac sie o HB i na jakich zasadach powinnam dzialac?? Patisonek
|

|

|
|
staniczek23 |
Post #8 Ocena: 0 2009-01-15 15:52:54 (16 lat temu) |
Cytat:
Co do NIN-dlaczego czekasz az revenu sie tym zajmie?Szkoda czasu,a trwa to dlugo.
Ja probowalam w ten sposob i niestety poinformowano mnie ze to nie mozna ot tak samemu, skoro sie nie pracuje i nie zamierza podjac pracy.Ze wszystko odbywa sie poprzez zlozone dokumenty i automatycznie w tej sprawie dziala Revenue...
Dlaczego wszyscy mamy takie zbiezne informacje? Komu udalo sie ominac to Revenue i zalatwic NIN jako niepracujacej matce samemu?
pozdrawiam
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #9 Ocena: 0 2009-01-15 16:01:28 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Po stwierdzeniu, ze opiekuje sie dzieckiem i planuje przepisanie ChB z meza na siebie, umowilam sie na rozmowe. W trakcie rozmowy potwierdzilam, ze jestem na utrzymaniu meza, mieszkamy w UK i to wszystko. W papierach wpisano "dolaczenie do rodziny".
|

|
 |
|
staniczek23 |
Post #10 Ocena: 0 2009-01-15 16:17:35 (16 lat temu) |
No dobrze, ale ja nie chce przepisac benefitow na siebie...
A czy pan/pani w infolinii nie zadali Ci pytania dotyczacego pracy lub podjecia pracy? Mnie pani informuje, ze jesli nie pracuje i narazie nie moge szukac i podjac pracy to ona nie moze mnie umowic na spotkanie. Wtedy podaje mi numer do dzialu CHB..
|

|
 |
|