MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Severance_

Post #1 Ocena: 0

2013-11-18 12:08:45 (12 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Jak w temacie: który najlepszy? Od razu zaznaczę, nie chodzi o pobicie przeciwnika, a raczej w moim przypadku: skuteczne powstrzymanie, przytrzymanie, obezwładnienie (bez strzelania w zęby) i danie mi szansy na wezwanie pomocy.
Specyfika mojej pracy jasno określa co mi wolno, a czego nie wolno mi robić. Poodopiecznego nie wolno mi dotknąć nawet palcem, sytuacja się jednak nieco zmienia kiedy jesteśmy tylko we dwoje, w miejscu publicznym i podopieczny zaczyna stanowić zagrożenie dla otoczenia, dla siebie samego i dla mnie.
Wypadek/sytuacja w ktorej znalazłam się kilka dni temu, uswiadomiła mi, że gdyby nie zupełnie przypadkowa pomoc (jakie są szanse, że jakiś Superman pojawi się ponownie? ), to nie miałabym nawet szansy krzyknąć do przechodni, żeby zadzwonili na Policję (ja sama nie miałam żadnych szans na wykonanie połączenia).

Aha, pracy na razie nie zamierzam zmieniać ; ), ale w razie ataku nie zamierzam też uciekać, co wydawałoby się najprostszym rozwiazaniem, ale tylko w wypadku kiedy zdrowie i życie innych nie byłoby narażone na niebezpieczeństwo.

Z góry dziękuję za podpowiedzi. :)
Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Eddmund

Post #2 Ocena: 0

2013-11-18 12:22:46 (12 lat temu)

Eddmund

Mężczyzna

Z nami od: 28-09-2010

Judo byłoby dobre w takich przypadkach. Nauczysz się jak chwycić przeciwnika, jak wykorzystać jego ubiór, jak go sprowadzić do parteru i co potem zrobić gdy oboje tarzacie się w błocie. Spektakularne rzuty jak na olimpiadzie to pewnie zobaczysz/zastosujesz tylko na treningu. Dodatkowy jest to dosyć popularny sport, więc nie powinno być problemu ze znalezienim jakiegoś kursu.

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #3 Ocena: 0

2013-11-18 12:57:46 (12 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Brazilian Jiu Jitsu - trzeba tylko sprowadzic do parteru, a tam juz mozna duzo zrobic.

Jeszcze jest Krav Maga, ale nie interesowalam sie tym zbytnio, z tego co wiem jest to bardzo brutalne.

Co do uciekania - mnie w tego typu pracy zawsze uczono, ze moje wlasne zycie jest najwazniejsze I w razie zagrozenia mam najpierw myslec o sobie, a dopiero pozniej o innych...

Podziwiam Cie! Ja po kilku sytuacjach zagrozenia mojego zycia z pracy zrezygnowalam.
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #4 Ocena: 0

2013-11-18 13:15:54 (12 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2013-11-18 12:57:46, espe-7 napisał(a):
Co do uciekania - mnie w tego typu pracy zawsze uczono, ze moje wlasne zycie jest najwazniejsze I w razie zagrozenia mam najpierw myslec o sobie, a dopiero pozniej o innych...

I myślałabym tylko o sobie gdyby nie to, że nie powstrzymanie tej osoby mogło spowodować straszliwy w skutkach wypadek drogowy. Chodzi o to, że mogli zginąć inni ludzie.
Takie sytuacje nie zdarzają mi się często, była to pierwsza tak niebezpieczna odkąd zaczęłam. Pracę bardzo lubię, ale i potrzebuję doświadczenia i czasu żeby zdecydować co chcę robić dalej. Czegokolwiek bym nie wybrała, to i tak z duzym prawdopodobieństwem zostanę przy "challenging behaviour", więc dobrym kursem połączę przyjemne (zdrowie i sprawność fizyczna), z pożytecznym! ; )

PS: dzięki Wam za podpowiedzi, oferty na moim rynku sprawdzę dopiero jutro, zaraz do pracy, do głebokiej nocy, a jutro od bladego świtu.
Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

inka144

Post #5 Ocena: 0

2013-11-18 14:13:29 (12 lat temu)

inka144

Kobieta

Z nami od: 09-02-2011

Severance, powiedz swojej manager, ze bylabys zainteresowana szkoleniem break away technique, owszem sama tez mozesz zapisac sie na kurs, niemniej jednak uwazam, ze firma tez powinna o tym pomyslec.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,