Przepisy wyprobowane z ksiazki Anny L. Narazie 3 bo tyle zdazylam ugotowac
Zapiekanka z jajek i warzyw
255 kcal
SKŁADNIKI (DLA 2 OSÓ

:
4 jajka
1 szklanka baby szpinaku
40 g boczku pokrojonego w kostkę
½ drobno pokrojonej cukinii
sól morska
pieprz
kozieradka
kurkuma
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wymieszałam w miseczce (szpinak trzeba poszarpać na drobno).
Całość włożyłam do foremki o wymiarach 21 × 11 × 7 cm, wysmarowanej masłem klarowanym.
Piekłam ok. 20 minut w 180°C.
Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami
422 kcal
SKŁADNIKI (DLA 3 OSÓ

:
200 g suchej kaszy jaglanej
3 jajka
1 por (biała część)
150 g brokułów
1 cebula
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki oleju kokosowego (ja uzylam oliwy)
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną przepłukałam pod zimną bieżącą wodą i przelałam wrzątkiem. Gotowałam ok. 20 minut w posolonej wodzie, w stosunku 1:2 (jeśli woda szybko się wchłonie, trzeba dolać).
Odstawiłam pod przykrywką. Na patelni rozpuściłam olej kokosowy, dorzuciłam cebulę pokrojoną na drobno, por w talarki oraz
brokuł podzielony na różyczki. Do robota kuchennego włożyłam kaszę jaglaną, jajka i chwilę blendowałam, ale nie na najwyższych obrotach (kasza nie powinna zmienić konsystencji). Dodałam
warzywa, przyprawy i wymieszałam. Przełożyłam masę do foremki, na wierzchu ułożyłampomidorki i piekłam ok. 45 minut w 180°C. Pozostawiłam jeszcze przez chwilę w piekarniku.
Łosoś w migdałach
351kcal
SKŁADNIKI (DLA 2 OSÓ

:
2 filety z łososia
5 łyżek płatków migdałowych
szczypta soli morskiej
pieprz czarny
tymianek
sok z ½ cytryny
MIESZANKA DO SAŁATKI:
rukola/szpinak (lub inna zielenina)
pomidorki koktajlowe
ocet balsamico
oliwa
oliwki
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzałam piekarnik do 200°C. Do miseczki włożyłam łososia, nasmarowałam go oliwą z oliwek,skropiłam kilkoma kroplami cytryny, doprawiłam solą i pieprzem. Blaszkę wyłożyłam papierem
do pieczenia i na nim ułożyłam rybę, posypując tymiankiem i migdałami. Piekłam ok. 15 minut.Podawałam rybę z sałatką z pomidorkami oraz dressingiem z octu balsamicznego i oliwy