MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 10 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Nie_z_tej_bajki

Post #1 Ocena: 0

2014-12-26 20:43:59 (10 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Posty: 7186

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-)

No dobra, mam zakwas 6dniowy już. I teraz poproszę o dobry, sprawdzony przepis na chleb - mam mąkę żytnią razową ( typową do chleba ) i pszenną.
Jeśli ktoś zna składniki gramowe, to poproszę ;-).
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

keramczak

Post #2 Ocena: 0

2014-12-26 21:16:28 (10 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Sprawdź tutaj :

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/71/48304/Amatorskie-wypieki-chleba-na-zakwasie
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

tadek1217

Post #3 Ocena: 0

2014-12-26 21:17:28 (10 lat temu)

tadek1217

Posty: 203

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2008

Skąd: Altrincham

Ok NZTB , napiszę Ci tutaj jak ja robię swój chlebek.
Wieczorem robię zaczyn;
50-70g zakwasu żytniego.
200g mąki. ja mieszam, daję 100g zwykłej mąki z aldika i 100g mąki 3 zboża.
100ml. ciepłej wody tak o temperaturze około 30-40 stopni.
To wszystko mieszam. wychodzi gęste ciasto ,Odstawiam na 12 godzin.
Następnego dnia;
400g mąki pszennej z aldika :)
300ml ciepłj wody
2 łyzeczki soli.
Zaczyn.
Resztę masz w przepisie.
Nie rób z samej żytniej mąki , bo Ci wyjdzie bardzo ciężki.
"Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

keramczak

Post #4 Ocena: 0

2014-12-26 21:23:55 (10 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Tutaj bym polemizowł, ponieważ robię tylko z żytniej i mi smakuje.
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

tadek1217

Post #5 Ocena: 0

2014-12-26 21:33:03 (10 lat temu)

tadek1217

Posty: 203

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2008

Skąd: Altrincham

Cytat:

2014-12-26 21:23:55, keramczak napisał(a):
Tutaj bym polemizowł, ponieważ robię tylko z żytniej i mi smakuje.

Wiesz może na innym przepisie. Ja zrobiłem na tym co wyżej podałem, chleb wyszedł ale mi zabardzo nie smakował, by ciężki, zbity taki.
No i wiesz każdy ma inny smak, jednemu Smirnof smakuje a inny woli Żubrówkę :) Pozdrawiam
"Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

wielbicielka

Post #6 Ocena: 0

2014-12-26 22:03:06 (10 lat temu)

wielbicielka

Posty: 12625

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Skąd: Londyn

Cytat:

2014-12-26 21:23:55, keramczak napisał(a):
Tutaj bym polemizowł, ponieważ robię tylko z żytniej i mi smakuje.


Ty robiles zapewne na mace zytniej typu 720, a Tadek (jak wnioskuje po opisie) z maki zytniej typ 2000. Mimo, ze obie maki maja w nazwie "zytnia",........ ale jesli chodzi o chleb, wyglad, smak,ciezar, konsytstencja/struktura chleba, oraz chlonnosc wody obu mak jest zupelnie inna.

Dlatego kazdy z panow jadl zupelnie co innego :-] i o zupelnie czym innym pisze :-]

Nie z tej bajki, ile piekarzy tyle bedzie przepisow na chleb. Napisz jaki chleb Cie interesuje.....wtedy bedzie mozna pokierowac jaki przepis by Cie w miare zadowolil.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tadek1217

Post #7 Ocena: 0

2014-12-26 22:11:01 (10 lat temu)

tadek1217

Posty: 203

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2008

Skąd: Altrincham

Cytat:

2014-12-26 22:03:06, wielbicielka napisał(a):
Cytat:

2014-12-26 21:23:55, keramczak napisał(a):
Tutaj bym polemizowł, ponieważ robię tylko z żytniej i mi smakuje.


Ty robiles zapewne na mace zytniej typu 720, a Tadek (jak wnioskuje po opisie) z maki zytniej typ 2000. Mimo, ze obie maki maja w nazwie "zytnia",........ ale jesli chodzi o chleb, wyglad, smak,ciezar, konsytstencja/struktura chleba, oraz chlonnosc wody obu mak jest zupelnie inna.

Dlatego kazdy z panow jadl zupelnie co innego :-] i o zupelnie czym innym pisze :-]

Nie z tej bajki, ile piekarzy tyle bedzie przepisow na chleb. Napisz jaki chleb Cie interesuje.....wtedy bedzie mozna pokierowac jaki przepis by Cie w miare zadowolil.

Wielbicielka nic dodać nic ująć :) Masz rację , mój błąd , ja zrobiłem raz z żytniej typ 2000 .
A co do reszty też się zgadzam w stu procentach.
"Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Nie_z_tej_bajki

Post #8 Ocena: 0

2014-12-26 22:51:54 (10 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Posty: 7186

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-)

Dziękuję wszystkim za przepisy... wszystkie zmiksowałam do zaczynu, resztę 'zmiksuję' jutro :-].
Żeby nie było - wrzucę zdjęcie... choćby zakalca :-]

P.S. Pszenną mam 600, a żytnią 2000.
Na mące trochę się jednak znam... i teraz się śmiejcie - na dyplomie technik technologii żywności o specjalności piekarstwo *ROFL*
Tyle że zamiast piekarstwa, 'rzucali' nas w technikum wszędzie, a najczęściej na cukiernię... ale żeby nie było - piec potrafię... odpalić :-8 *ROFL*

A serio - chleb piekę, ale taki 'mój', bez zakwasu. Ciasta rosną jak szalone... więc chyba nie jest tak źle, po tej NIE/zupełnie 'chcianej' szkole ;-).

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 26-12-2014 22:56 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

tadek1217

Post #9 Ocena: 0

2014-12-26 23:23:57 (10 lat temu)

tadek1217

Posty: 203

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2008

Skąd: Altrincham

Cytat:

2014-12-26 22:51:54, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
Dziękuję wszystkim za przepisy... wszystkie zmiksowałam do zaczynu, resztę 'zmiksuję' jutro :-].
Żeby nie było - wrzucę zdjęcie... choćby zakalca :-]

P.S. Pszenną mam 600, a żytnią 2000.
Na mące trochę się jednak znam... i teraz się śmiejcie - na dyplomie technik technologii żywności o specjalności piekarstwo *ROFL*
Tyle że zamiast piekarstwa, 'rzucali' nas w technikum wszędzie, a najczęściej na cukiernię... ale żeby nie było - piec potrafię... odpalić :-8 *ROFL*

A serio - chleb piekę, ale taki 'mój', bez zakwasu. Ciasta rosną jak szalone... więc chyba nie jest tak źle, po tej NIE/zupełnie 'chcianej' szkole ;-).

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Nie_z_tej_bajki</i> 26-12-2014 22:56 ]



Powodzenia i czekamy na zdjęcia pięknego chlebka:)
"Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

wielbicielka

Post #10 Ocena: 0

2014-12-26 23:36:45 (10 lat temu)

wielbicielka

Posty: 12625

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Skąd: Londyn

Cytat:

2014-12-26 22:51:54, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
na dyplomie technik technologii żywności o specjalności piekarstwo *ROFL*



:-D to nas zaskoczylas :-]


Czekam na zdjecie wypieku :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 10 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,