Jeśli ktoś zna składniki gramowe, to poproszę


Str 10 z 66 |
|
---|---|
Nie_z_tej_bajki | Post #1 Ocena: 0 2014-12-26 20:43:59 (10 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
No dobra, mam zakwas 6dniowy już. I teraz poproszę o dobry, sprawdzony przepis na chleb - mam mąkę żytnią razową ( typową do chleba ) i pszenną.
Jeśli ktoś zna składniki gramowe, to poproszę ![]() Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
keramczak | Post #2 Ocena: 0 2014-12-26 21:16:28 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Sprawdź tutaj :
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/71/48304/Amatorskie-wypieki-chleba-na-zakwasie #MajsterNaStulecie
|
tadek1217 | Post #3 Ocena: 0 2014-12-26 21:17:28 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-01-2008 Skąd: Altrincham |
Ok NZTB , napiszę Ci tutaj jak ja robię swój chlebek.
Wieczorem robię zaczyn; 50-70g zakwasu żytniego. 200g mąki. ja mieszam, daję 100g zwykłej mąki z aldika i 100g mąki 3 zboża. 100ml. ciepłej wody tak o temperaturze około 30-40 stopni. To wszystko mieszam. wychodzi gęste ciasto ,Odstawiam na 12 godzin. Następnego dnia; 400g mąki pszennej z aldika ![]() 300ml ciepłj wody 2 łyzeczki soli. Zaczyn. Resztę masz w przepisie. Nie rób z samej żytniej mąki , bo Ci wyjdzie bardzo ciężki. "Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."
|
keramczak | Post #4 Ocena: 0 2014-12-26 21:23:55 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Tutaj bym polemizowł, ponieważ robię tylko z żytniej i mi smakuje.
#MajsterNaStulecie
|
tadek1217 | Post #5 Ocena: 0 2014-12-26 21:33:03 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-01-2008 Skąd: Altrincham |
Cytat: 2014-12-26 21:23:55, keramczak napisał(a): Tutaj bym polemizowł, ponieważ robię tylko z żytniej i mi smakuje. Wiesz może na innym przepisie. Ja zrobiłem na tym co wyżej podałem, chleb wyszedł ale mi zabardzo nie smakował, by ciężki, zbity taki. No i wiesz każdy ma inny smak, jednemu Smirnof smakuje a inny woli Żubrówkę ![]() "Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."
|
|
|
wielbicielka | Post #6 Ocena: 0 2014-12-26 22:03:06 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Cytat: 2014-12-26 21:23:55, keramczak napisał(a): Tutaj bym polemizowł, ponieważ robię tylko z żytniej i mi smakuje. Ty robiles zapewne na mace zytniej typu 720, a Tadek (jak wnioskuje po opisie) z maki zytniej typ 2000. Mimo, ze obie maki maja w nazwie "zytnia",........ ale jesli chodzi o chleb, wyglad, smak,ciezar, konsytstencja/struktura chleba, oraz chlonnosc wody obu mak jest zupelnie inna. Dlatego kazdy z panow jadl zupelnie co innego ![]() ![]() Nie z tej bajki, ile piekarzy tyle bedzie przepisow na chleb. Napisz jaki chleb Cie interesuje.....wtedy bedzie mozna pokierowac jaki przepis by Cie w miare zadowolil. |
tadek1217 | Post #7 Ocena: 0 2014-12-26 22:11:01 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-01-2008 Skąd: Altrincham |
Cytat: 2014-12-26 22:03:06, wielbicielka napisał(a): Cytat: 2014-12-26 21:23:55, keramczak napisał(a): Tutaj bym polemizowł, ponieważ robię tylko z żytniej i mi smakuje. Ty robiles zapewne na mace zytniej typu 720, a Tadek (jak wnioskuje po opisie) z maki zytniej typ 2000. Mimo, ze obie maki maja w nazwie "zytnia",........ ale jesli chodzi o chleb, wyglad, smak,ciezar, konsytstencja/struktura chleba, oraz chlonnosc wody obu mak jest zupelnie inna. Dlatego kazdy z panow jadl zupelnie co innego ![]() ![]() Nie z tej bajki, ile piekarzy tyle bedzie przepisow na chleb. Napisz jaki chleb Cie interesuje.....wtedy bedzie mozna pokierowac jaki przepis by Cie w miare zadowolil. Wielbicielka nic dodać nic ująć ![]() A co do reszty też się zgadzam w stu procentach. "Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."
|
Nie_z_tej_bajki | Post #8 Ocena: 0 2014-12-26 22:51:54 (10 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
Dziękuję wszystkim za przepisy... wszystkie zmiksowałam do zaczynu, resztę 'zmiksuję' jutro
![]() Żeby nie było - wrzucę zdjęcie... choćby zakalca ![]() P.S. Pszenną mam 600, a żytnią 2000. Na mące trochę się jednak znam... i teraz się śmiejcie - na dyplomie technik technologii żywności o specjalności piekarstwo ![]() Tyle że zamiast piekarstwa, 'rzucali' nas w technikum wszędzie, a najczęściej na cukiernię... ale żeby nie było - piec potrafię... odpalić ![]() ![]() A serio - chleb piekę, ale taki 'mój', bez zakwasu. Ciasta rosną jak szalone... więc chyba nie jest tak źle, po tej NIE/zupełnie 'chcianej' szkole ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 26-12-2014 22:56 ] Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
tadek1217 | Post #9 Ocena: 0 2014-12-26 23:23:57 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-01-2008 Skąd: Altrincham |
Cytat: 2014-12-26 22:51:54, Nie_z_tej_bajki napisał(a): Dziękuję wszystkim za przepisy... wszystkie zmiksowałam do zaczynu, resztę 'zmiksuję' jutro ![]() Żeby nie było - wrzucę zdjęcie... choćby zakalca ![]() P.S. Pszenną mam 600, a żytnią 2000. Na mące trochę się jednak znam... i teraz się śmiejcie - na dyplomie technik technologii żywności o specjalności piekarstwo ![]() Tyle że zamiast piekarstwa, 'rzucali' nas w technikum wszędzie, a najczęściej na cukiernię... ale żeby nie było - piec potrafię... odpalić ![]() ![]() A serio - chleb piekę, ale taki 'mój', bez zakwasu. Ciasta rosną jak szalone... więc chyba nie jest tak źle, po tej NIE/zupełnie 'chcianej' szkole ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>Nie_z_tej_bajki</i> 26-12-2014 22:56 ] Powodzenia i czekamy na zdjęcia pięknego chlebka ![]() "Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."
|
wielbicielka | Post #10 Ocena: 0 2014-12-26 23:36:45 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Cytat: 2014-12-26 22:51:54, Nie_z_tej_bajki napisał(a): na dyplomie technik technologii żywności o specjalności piekarstwo ![]() ![]() ![]() Czekam na zdjecie wypieku ![]() |