MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 64 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 63 | 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 64 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stanislawski

Post #1 Ocena: 0

2020-04-21 22:10:51 (5 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2020-04-21 21:56:38, Wielim napisał(a):
Żona dziś zrobiła chleb w piekarniku wszystko sama od a do z , wcześniej robiliśmy w maszynie albo wykorzystywaliśmy maszynę do wyrobienia ciasta tylko , jednak ten z piekarnika i zagniecenie ciasta bez maszyny dużo lepszy chleb

Nie da się ukryć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

jolantina

Post #2 Ocena: 0

2020-04-24 13:15:48 (5 lat temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

zrobiłam dziś bagiety z tego przepisui wyszły zajefajne. Zdjęć nie dam, bo zanim odkopałam spod gruzów nieużywany od dłuższego czasu, po bagietach zostały nędzne okruchy
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

gosian

Post #3 Ocena: 0

2020-04-24 15:25:23 (5 lat temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Ale jestem zła na siebie. Zrobiłam pasztet pierwszy raz w życiu. Jak pasztet to i musi być chlebek i tak poszłam za ciosem i jeszcze ciasto upiekłam no i właśnie.. Pasztet wyszedł rewelacja. Są szczegóły, które muszę dopracować, ale to drobnostki. Chleb... :-T[ pospieszyłam się i o 10 minut za krótko go trzymałam, bo ciasto już czekało żeby włożyć do pieca no i wyszedł zakalec. Całe trzy bochenki do wyrzucenia :-(myslalam że się popłacze tak mi tego chleba jest szkoda. Przy następnym pasztecie już dopilnuje wszystkiego.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #4 Ocena: 0

2020-05-07 12:21:09 (5 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Na prośbę Jolantiny

Chleb na zakwasie. Przepis jest w filmiku

A tak wygląda chleb

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #5 Ocena: 0

2020-05-07 12:47:57 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Cytat:

2020-04-24 15:25:23, gosian napisał(a):
Ale jestem zła na siebie. Zrobiłam pasztet pierwszy raz w życiu. Jak pasztet to i musi być chlebek i tak poszłam za ciosem i jeszcze ciasto upiekłam no i właśnie.. Pasztet wyszedł rewelacja. Są szczegóły, które muszę dopracować, ale to drobnostki. Chleb... :-T[ pospieszyłam się i o 10 minut za krótko go trzymałam, bo ciasto już czekało żeby włożyć do pieca no i wyszedł zakalec. Całe trzy bochenki do wyrzucenia :-(myslalam że się popłacze tak mi tego chleba jest szkoda. Przy następnym pasztecie już dopilnuje wszystkiego.

Oj Gosian... a mi Cie szkoda... Tyle czasu I na nic... ja bym dopiekla zakalca I zjadla... nie wyrzucam jedzenia... mozna zrobic croutons do salatek eventualnie... :-]

Ewa ... fajny filmik... ja to mam dwie lewe rece do pieczenia, ale poogladac zawsze moge... robic juz nie.

[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 07-05-2020 13:31 ]

Do góry stronyOffline

gosian

Post #6 Ocena: 0

2020-05-07 15:08:22 (5 lat temu)

gosian

Kobieta

Też nie lubię wyrzucać jedzenia. Ale ten chleb miał dużo nasion przeróżnych, więc do niczego innego się chyba nie nadawał. Dzisiaj robię znowu i pasztet i chleb. I teraz pytanie czy chleb bez foremki piecze się krócej?? Foremki muszę użyć na pasztet i na chleb może zostanie jedna, a wychodzi mi zazwyczaj 3 szt.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #7 Ocena: 0

2020-05-07 16:33:01 (5 lat temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Ja dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba.
Na tym filmiku powyżej zauważyłem że po upieczeniu i przekrojeniu chleba w środku chleb był troche wilgotny. Zresztą tak jak w moim chlebie. Zakalec mi się nie zrobił ale tak wyglądało jak by był niedopieczony albo ciasto było za "wolne".
W sumie to do tej pory upiekłem 3 chleby ale ciągle i były z przyjemnością zjedzone ale jako że nie z jednego pieca chleb jadłem jednak nie do końca jestem zadowolony.
Zastanawiam się czy jak piekę na zakwasie mogę dodać suchych drożdży (instant yeast) ?

Do góry stronyOffline

ZosiaS

Post #8 Ocena: 0

2020-05-07 18:42:24 (5 lat temu)

ZosiaS

Konto usunięte

Cytat:

2020-05-07 16:33:01, Emeryt56 napisał(a):
Zastanawiam się czy jak piekę na zakwasie mogę dodać suchych drożdży (instant yeast) ?

Możesz.
Tak w każdym razie jest napisane w przepisach załączonych do maszyny. Jednak nigdy nie próbowałam tego robić w domu.

Mój mąż też sobie piecze chleb, robi różne eksperymenty i drażni mnie zapachem, który roznosi się po całym domu o różnych porach dnia.

Do góry stronyOffline

gosian

Post #9 Ocena: 0

2020-05-07 19:03:08 (5 lat temu)

gosian

Kobieta

Lubię chrupiące skórki, ale mi zawsze wychodzą aż za bardzo. Co zrobić żeby nie były tak twarde?

Do góry stronyOffline

jolantina

Post #10 Ocena: 0

2020-05-07 21:24:13 (5 lat temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Może Gosiu dawaj naczynie z woda do piekarnika? Ne wiem, tak sobie gdybam, ja akurat lubię taka Twardawa skórkę. Odpowiadając na poprzednie pytanie, tak, chlebek jest miękki i wilgotny w środku. Ale należy dać mu dojść z godzinę, zanim się go pokroi. No i ja daje mu jeszcze więcej czasu na wyrastanie, jak i wydłużam czas wyrabiania nieco. Czyli zaczynam pierwsze kroki rano, a piekę następnego poranka. To moje któreś tam podejście z tego filmiku i zawsze udane. Zaintrygował mnie tytuł ''dwie lewe rece'':-]. Poprzednie przepisy były w moim wykonaniu klapa na klapie klapę poganiającą.
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Strona 64 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 63 | 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,