MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 64 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 63 | 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 64 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stanislawski

Post #1 Ocena: 0

2020-04-21 22:10:51 (5 lat temu)

stanislawski

Posty: 7978

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Skąd: Narnia

Cytat:

2020-04-21 21:56:38, Wielim napisał(a):
Żona dziś zrobiła chleb w piekarniku wszystko sama od a do z , wcześniej robiliśmy w maszynie albo wykorzystywaliśmy maszynę do wyrobienia ciasta tylko , jednak ten z piekarnika i zagniecenie ciasta bez maszyny dużo lepszy chleb


Nie da się ukryć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

jolantina

Post #2 Ocena: 0

2020-04-24 13:15:48 (5 lat temu)

jolantina

Posty: 3961

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

zrobiłam dziś bagiety z tego przepisui wyszły zajefajne. Zdjęć nie dam, bo zanim odkopałam spod gruzów nieużywany od dłuższego czasu, po bagietach zostały nędzne okruchy
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #3 Ocena: 0

2020-04-24 15:25:23 (5 lat temu)

gosian

Posty: 9916

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Ale jestem zła na siebie. Zrobiłam pasztet pierwszy raz w życiu. Jak pasztet to i musi być chlebek i tak poszłam za ciosem i jeszcze ciasto upiekłam no i właśnie.. Pasztet wyszedł rewelacja. Są szczegóły, które muszę dopracować, ale to drobnostki. Chleb... :-T[ pospieszyłam się i o 10 minut za krótko go trzymałam, bo ciasto już czekało żeby włożyć do pieca no i wyszedł zakalec. Całe trzy bochenki do wyrzucenia :-(myslalam że się popłacze tak mi tego chleba jest szkoda. Przy następnym pasztecie już dopilnuje wszystkiego.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

EFKAKONEFKA33

Post #4 Ocena: 0

2020-05-07 12:21:09 (5 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Na prośbę Jolantiny

Chleb na zakwasie. Przepis jest w filmiku



A tak wygląda chleb

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Misia13

Post #5 Ocena: 0

2020-05-07 12:47:57 (5 lat temu)

Misia13

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2020-04-24 15:25:23, gosian napisał(a):
Ale jestem zła na siebie. Zrobiłam pasztet pierwszy raz w życiu. Jak pasztet to i musi być chlebek i tak poszłam za ciosem i jeszcze ciasto upiekłam no i właśnie.. Pasztet wyszedł rewelacja. Są szczegóły, które muszę dopracować, ale to drobnostki. Chleb... :-T[ pospieszyłam się i o 10 minut za krótko go trzymałam, bo ciasto już czekało żeby włożyć do pieca no i wyszedł zakalec. Całe trzy bochenki do wyrzucenia :-(myslalam że się popłacze tak mi tego chleba jest szkoda. Przy następnym pasztecie już dopilnuje wszystkiego.



Oj Gosian... a mi Cie szkoda... Tyle czasu I na nic... ja bym dopiekla zakalca I zjadla... nie wyrzucam jedzenia... mozna zrobic croutons do salatek eventualnie... :-]


Ewa ... fajny filmik... ja to mam dwie lewe rece do pieczenia, ale poogladac zawsze moge... robic juz nie.

[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 07-05-2020 13:31 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #6 Ocena: 0

2020-05-07 15:08:22 (5 lat temu)

gosian

Posty: 9916

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Też nie lubię wyrzucać jedzenia. Ale ten chleb miał dużo nasion przeróżnych, więc do niczego innego się chyba nie nadawał. Dzisiaj robię znowu i pasztet i chleb. I teraz pytanie czy chleb bez foremki piecze się krócej?? Foremki muszę użyć na pasztet i na chleb może zostanie jedna, a wychodzi mi zazwyczaj 3 szt.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Emeryt56

Post #7 Ocena: 0

2020-05-07 16:33:01 (5 lat temu)

Emeryt56

Posty: 1680

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Skąd: Montreal (Bristol)

Ja dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba.
Na tym filmiku powyżej zauważyłem że po upieczeniu i przekrojeniu chleba w środku chleb był troche wilgotny. Zresztą tak jak w moim chlebie. Zakalec mi się nie zrobił ale tak wyglądało jak by był niedopieczony albo ciasto było za "wolne".
W sumie to do tej pory upiekłem 3 chleby ale ciągle i były z przyjemnością zjedzone ale jako że nie z jednego pieca chleb jadłem jednak nie do końca jestem zadowolony.
Zastanawiam się czy jak piekę na zakwasie mogę dodać suchych drożdży (instant yeast) ?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZosiaS

Post #8 Ocena: 0

2020-05-07 18:42:24 (5 lat temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2020-05-07 16:33:01, Emeryt56 napisał(a):
Zastanawiam się czy jak piekę na zakwasie mogę dodać suchych drożdży (instant yeast) ?

Możesz.
Tak w każdym razie jest napisane w przepisach załączonych do maszyny. Jednak nigdy nie próbowałam tego robić w domu.

Mój mąż też sobie piecze chleb, robi różne eksperymenty i drażni mnie zapachem, który roznosi się po całym domu o różnych porach dnia.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #9 Ocena: 0

2020-05-07 19:03:08 (5 lat temu)

gosian

Posty: 9916

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Lubię chrupiące skórki, ale mi zawsze wychodzą aż za bardzo. Co zrobić żeby nie były tak twarde?

Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

jolantina

Post #10 Ocena: 0

2020-05-07 21:24:13 (5 lat temu)

jolantina

Posty: 3961

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

Może Gosiu dawaj naczynie z woda do piekarnika? Ne wiem, tak sobie gdybam, ja akurat lubię taka Twardawa skórkę. Odpowiadając na poprzednie pytanie, tak, chlebek jest miękki i wilgotny w środku. Ale należy dać mu dojść z godzinę, zanim się go pokroi. No i ja daje mu jeszcze więcej czasu na wyrastanie, jak i wydłużam czas wyrabiania nieco. Czyli zaczynam pierwsze kroki rano, a piekę następnego poranka. To moje któreś tam podejście z tego filmiku i zawsze udane. Zaintrygował mnie tytuł ''dwie lewe rece'':-]. Poprzednie przepisy były w moim wykonaniu klapa na klapie klapę poganiającą.
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 64 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 63 | 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,