MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 62 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 62 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: 0

2020-04-10 11:26:42 (5 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Mnie sie tez przewinął gdzieś przepis na ten z ziemniakiem. Jeszcze nie eksperymentowałam. Na razie mam jeszcze drożdze suche i nie pali mi sie z wypróbowaniem. Pewnie za jakiś czas podejme próbę.

Dziś wstawiam zaczyn i będę jutro wiczorem piec chleb, żeby mieć na niedzielny poranek. Mam mąkę gryczaną, orkiszową i zytnia, to będę uskuteczniac jakieś mieszanki.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #2 Ocena: 0

2020-04-10 11:31:29 (5 lat temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Testowałam obydwa. Ziemniaczane drożdże poleciały do kosza, piwne myślę, ze się udały.
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #3 Ocena: 0

2020-04-10 11:36:02 (5 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2020-04-10 11:31:29, jolantina napisał(a):
Testowałam obydwa. Ziemniaczane drożdże poleciały do kosza, piwne myślę, ze się udały.

Dobrze wiedzieć. Miałam sie własnie Ciebie pytac, bo pamietam, że wspominałaś, że będziesz robic.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2020-04-10 11:39:22 (5 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Tak piwo marnowac :)

Do góry stronyOffline

jolantina

Post #5 Ocena: 0

2020-04-10 12:32:46 (5 lat temu)

jolantina

Kobieta

Cytat:

2020-04-10 11:39:22, karjo1 napisał(a):
Tak piwo marnowac :)

Tez mialam dylemat... :-D

Do góry stronyOffline

ZosiaS

Post #6 Ocena: 0

2020-04-10 13:16:52 (5 lat temu)

ZosiaS

Konto usunięte

Może komuś się przyda?
Natural Yeast Starter - Apple

Postanowiłam zrobić zakwas, pięknie pracował i przestał. Nie rozumiem dlaczego. Wszystko robiłam tak samo każdego dnia.

Do góry stronyOffline

jolantina

Post #7 Ocena: 0

2020-04-10 14:45:39 (5 lat temu)

jolantina

Kobieta

Jeśli nie śmierdzi i nie pleśnieje jest ok moim zdaniem,daj mu ciepełka wiecej może?

Do góry stronyOffline

ZosiaS

Post #8 Ocena: 0

2020-04-10 21:44:05 (5 lat temu)

ZosiaS

Konto usunięte

Pachnie dobrze, pleśni ani śladu i rzeczywiście musi mu być chłodno, bo grzejniki wyłączone, a drzwi wciąż otwarte. Nie poddaję się, póki co.

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #9 Ocena: 0

2020-04-11 17:33:10 (5 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2020-04-10 09:54:10, jolantina napisał(a):
Ponieważ pieczenie chleba w moim wykonaniu wciąż pozostawia wiele do życzenia, postanowiłam zrobić coś zamiast. Mi smakuje, mężowi dość dość, dzieciaki się krzywią. Mamo za zdrowe.
No ale do rzeczy.
Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 20 x 11 cm:
1 szklanka ziaren słonecznika
¾ szklanki siemienia lnianego
½ szklanki migdałów
1 ½ szklanki płatków owsianych
2 łyżki chia, opcjonalnie
$ lyzki babki plesznik
2 łyżeczki soli
1 łyżka syropu klonowego albo z agawy
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1 ½ szklanki letniej wody + 3 łyżki ewentualnie

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, conajmniej, aż do wchłonięcia płynów.
Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piekarnik rozgrzać do 18o stopni.Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem. Zdjęcie Ewa dorzuci później.
Dla mnie to mila odmiana, gdyż ja osobiście pieczywo jem bardzo okazjonalnie, na co dzień dla siebie mam suszone a'la podpłomyki z siemienia lnianego i 100 pi razy drzwi ;)innych dodatków.

Do przepisu dorzucam zdjęcie. Miałam to zrobić wczoraj ale skleroza nie boli ;-)

Obrazek

Chleb upieczony przez Jolantinę

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2020-04-12 08:22:02 (5 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

do chleba generalnie mozna dodawac piwo, białe wino, mleko, oliwa. We francji czesto chleb z oliwkami jest też z dodatkiem wina. Trochę schodząc z tematu chleba, trochę białego wina czasami dodaje do ciasta naleśnikowego. Zwlaszcza jak takie naleśniki mają być do zjedzenia same.

Jak chleb wychodzi za twardy to znaczy że za krótko wyrastał, nie zdążyły się porobić gazowe bomble. Albo za słabo wyrobiony.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 62 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,