Dziś wstawiam zaczyn i będę jutro wiczorem piec chleb, żeby mieć na niedzielny poranek. Mam mąkę gryczaną, orkiszową i zytnia, to będę uskuteczniac jakieś mieszanki.
Str 62 z 66 |
|
---|---|
EFKAKONEFKA33 | Post #1 Ocena: 0 2020-04-10 11:26:42 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Mnie sie tez przewinął gdzieś przepis na ten z ziemniakiem. Jeszcze nie eksperymentowałam. Na razie mam jeszcze drożdze suche i nie pali mi sie z wypróbowaniem. Pewnie za jakiś czas podejme próbę.
Dziś wstawiam zaczyn i będę jutro wiczorem piec chleb, żeby mieć na niedzielny poranek. Mam mąkę gryczaną, orkiszową i zytnia, to będę uskuteczniac jakieś mieszanki. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
jolantina | Post #2 Ocena: 0 2020-04-10 11:31:29 (5 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Testowałam obydwa. Ziemniaczane drożdże poleciały do kosza, piwne myślę, ze się udały.
Diabla oszukac nie grzech
|
EFKAKONEFKA33 | Post #3 Ocena: 0 2020-04-10 11:36:02 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-04-10 11:31:29, jolantina napisał(a): Testowałam obydwa. Ziemniaczane drożdże poleciały do kosza, piwne myślę, ze się udały. Dobrze wiedzieć. Miałam sie własnie Ciebie pytac, bo pamietam, że wspominałaś, że będziesz robic. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2020-04-10 11:39:22 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Tak piwo marnowac
![]() |
jolantina | Post #5 Ocena: 0 2020-04-10 12:32:46 (5 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Cytat: 2020-04-10 11:39:22, karjo1 napisał(a): Tak piwo marnowac ![]() Tez mialam dylemat... ![]() Diabla oszukac nie grzech
|
|
|
ZosiaS | Post #6 Ocena: 0 2020-04-10 13:16:52 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Może komuś się przyda?
Natural Yeast Starter - Apple Postanowiłam zrobić zakwas, pięknie pracował i przestał. Nie rozumiem dlaczego. Wszystko robiłam tak samo każdego dnia. |
jolantina | Post #7 Ocena: 0 2020-04-10 14:45:39 (5 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Jeśli nie śmierdzi i nie pleśnieje jest ok moim zdaniem,daj mu ciepełka wiecej może?
Diabla oszukac nie grzech
|
ZosiaS | Post #8 Ocena: 0 2020-04-10 21:44:05 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Pachnie dobrze, pleśni ani śladu i rzeczywiście musi mu być chłodno, bo grzejniki wyłączone, a drzwi wciąż otwarte. Nie poddaję się, póki co.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #9 Ocena: 0 2020-04-11 17:33:10 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-04-10 09:54:10, jolantina napisał(a): Ponieważ pieczenie chleba w moim wykonaniu wciąż pozostawia wiele do życzenia, postanowiłam zrobić coś zamiast. Mi smakuje, mężowi dość dość, dzieciaki się krzywią. Mamo za zdrowe. No ale do rzeczy. Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 20 x 11 cm: 1 szklanka ziaren słonecznika ¾ szklanki siemienia lnianego ½ szklanki migdałów 1 ½ szklanki płatków owsianych 2 łyżki chia, opcjonalnie $ lyzki babki plesznik 2 łyżeczki soli 1 łyżka syropu klonowego albo z agawy 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 1 ½ szklanki letniej wody + 3 łyżki ewentualnie Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, conajmniej, aż do wchłonięcia płynów. Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piekarnik rozgrzać do 18o stopni.Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem. Zdjęcie Ewa dorzuci później. Dla mnie to mila odmiana, gdyż ja osobiście pieczywo jem bardzo okazjonalnie, na co dzień dla siebie mam suszone a'la podpłomyki z siemienia lnianego i 100 pi razy drzwi ![]() Do przepisu dorzucam zdjęcie. Miałam to zrobić wczoraj ale skleroza nie boli ![]() ![]() Chleb upieczony przez Jolantinę Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
krakn | Post #10 Ocena: 0 2020-04-12 08:22:02 (5 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
do chleba generalnie mozna dodawac piwo, białe wino, mleko, oliwa. We francji czesto chleb z oliwkami jest też z dodatkiem wina. Trochę schodząc z tematu chleba, trochę białego wina czasami dodaje do ciasta naleśnikowego. Zwlaszcza jak takie naleśniki mają być do zjedzenia same.
Jak chleb wychodzi za twardy to znaczy że za krótko wyrastał, nie zdążyły się porobić gazowe bomble. Albo za słabo wyrobiony. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|