2020-01-17 18:56:06, ZosiaS napisał(a):
Raczej bez sody/proszku do pieczenia się nie obędzie. Musi być coś żeby chleb wyrósł.
Dokladnie. Przy takich dwoch skladnikach wyjdzie tylko cos w rodzaju podplomyka. Doczytaj przepis...
Str 60 z 66 |
|
---|---|
andyopole | Post #1 Ocena: 0 2020-01-17 21:40:08 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2020-01-17 18:56:06, ZosiaS napisał(a): Raczej bez sody/proszku do pieczenia się nie obędzie. Musi być coś żeby chleb wyrósł. Dokladnie. Przy takich dwoch skladnikach wyjdzie tylko cos w rodzaju podplomyka. Doczytaj przepis... |
ZosiaS | Post #2 Ocena: 0 2020-01-18 09:17:31 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Podejrzewam, że mąka użyta do wypieku, to self raising, co na warunki amerykańskie daje dwa składniki.
Tutaj trzeba albo kupić odpowiednią mąkę, albo dodać proszek/sodę. |
gosian | Post #3 Ocena: 0 2020-01-19 00:22:37 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Chleb z jogurtu jednak niewypał. Po upieczeniu przypominał Effkowy lemon Brownies. W smaku, byłam zaskoczona bo nawet dobry, no ale niestety.... Klapa. Nie polecam
![]() Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2020-03-29 11:28:20 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
W innym wątku pytałam, czy ktoś piekł chleb ze zwykłej maki plain. Kilka osób przekonywało, że pieką i wychodzi Podjęłam wyzwanie i upekłam chleb z mąki plain, robiłam zaczyn drożdzowy dzień wcześniej też na tej mące
Chleb wyszedł taki ![]() ![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
jolantina | Post #5 Ocena: 0 2020-03-29 11:43:04 (5 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Spróbowałam upiec swój chleb z zaczynu i suszonych drożdży. I muszę powiedzieć, ze bardzo dobrze ze andy wykupił wszystkie z okolicy(żart oczywiście, jeśli ktoś nie załapał), żebym więcej nie zmarnowała, bo wyszedł mi twardy kamulec. Ale juz mam dla niego zastosowanie na przyszłość, zostawię na obronę, jak ktoś będzie próbował dobrać się do moich zapasów będę nim rzucać z góry jak w czasach średniowiecza bronili zamków
![]() Diabla oszukac nie grzech
|
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2020-03-29 15:56:46 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2020-03-29 11:43:04, jolantina napisał(a): Spróbowałam upiec swój chleb z zaczynu i suszonych drożdży. I muszę powiedzieć, ze bardzo dobrze ze andy wykupił wszystkie z okolicy(żart oczywiście, jeśli ktoś nie załapał), żebym więcej nie zmarnowała, bo wyszedł mi twardy kamulec. Ale juz mam dla niego zastosowanie na przyszłość, zostawię na obronę, jak ktoś będzie próbował dobrać się do moich zapasów będę nim rzucać z góry jak w czasach średniowiecza bronili zamków ![]() Jak robiłaś, jakie proporcje drożdży do mąki? Coś tu chyba pokićkałaś. |
queenOfChocolat | Post #7 Ocena: 0 2020-03-29 20:35:24 (5 lat temu) |
Z nami od: 23-02-2010 Skąd: male... |
a czy ktos zna przepis, gdzie po wymieszaniu ciasta, odrywa się małą kulkę tego ciasta i zostawia na nastepne pieczenie? mama ma przepis i piecze co drugi dzien, tyle ze przepis dostala juz z tą kulką ciasta na początek, przepis wydaje się bardzo prosty, nie trzeba bawić się z dokarmianiem zakwasu lub kupnem drożdży. Tylko nie wiem jak zrobić to pierwsze ciasto, na pewno jest to jakiś zakwas lub zaczyn na drożdzach
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2020-03-29 20:51:44 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Moja Babcia piekła w ten sposób chleb co dwa tygodnie. Niestety, z przyczyn wiadomych nie mogę zapytać o szczegóły. Zawsze gdy piekę chleb przyrzekam sobie że zostawię ten kawalek ciasta i spróbuję, nigdy nie pamiętałem. Taki wiek.
![]() |
gosian | Post #9 Ocena: 0 2020-03-29 23:53:13 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Takie coś wyczytałam w internecie, jakby komuś zabrakło kiedyś drożdży
.. Pieczenie z wykorzystaniem dwóch popularnych składników W przypadku pieczenia chleba drożdże można zastąpić przy użyciu zakwasu. Jednak jeżeli nie mamy przygotowanego zakwasu, możemy połączyć dwa składniki, które z pewnością znajdują się w kuchni. Połączenie sody i soku z cytryny w proporcjach 1:1 będzie świetną alternatywą dla drożdży.... Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
andyopole | Post #10 Ocena: 0 2020-03-30 00:04:44 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2020-03-29 23:53:13, gosian napisał(a): Takie coś wyczytałam w internecie, jakby komuś zabrakło kiedyś drożdży .. Pieczenie z wykorzystaniem dwóch popularnych składników W przypadku pieczenia chleba drożdże można zastąpić przy użyciu zakwasu. Jednak jeżeli nie mamy przygotowanego zakwasu, możemy połączyć dwa składniki, które z pewnością znajdują się w kuchni. Połączenie sody i soku z cytryny w proporcjach 1:1 będzie świetną alternatywą dla drożdży.... Soda plus kwaśne mleko, maślanka daje taki sam rezultat ale niestety, smak chleba na sodzie jest zupełnie inny. |