W lodowce odpoczywa sobie ciasto na chleb zytnio-pszenny, a jutro bede robic chleb tostowy na zakwasie.
Str 59 z 66 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2020-01-11 23:21:57 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Zamieszalam ciasto na bulki na sniadanie na jutro, bo w tygodniu napewno nie chcialoby mi sie wstawac, zeby je wyrabiac i czekac na wyrosniecie.
W lodowce odpoczywa sobie ciasto na chleb zytnio-pszenny, a jutro bede robic chleb tostowy na zakwasie.
Ada
|
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2020-01-12 07:31:36 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-01-11 22:04:45, andyopole napisał(a): Dzisiejszy wypiek przeznaczony jest na Loterię Fantową WOŚP. W tym roku w Portland, Oregon, po raz pierwszy jest oficjalny Finał WOŚP z Komitetem Organizacyjnym, skarbonkami, koszulkami, tańcami, wystepami i zarelkiem. ![]() Super sprawa. ![]() Odkąd piekę swój chleb juz nie pamiętam kiedy cos kupowałam w sklepie. Ada swoja pisanina znowu narobiła mi ochoty na zurek z białą kielbasą Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
ZosiaS | Post #3 Ocena: 0 2020-01-12 10:05:12 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Może ktoś z Was ma bezglutenowy zakwas i chce się podzielić?
[ Ostatnio edytowany przez: ZosiaS 12-01-2020 10:05 ] |
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2020-01-12 10:44:18 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Nigdy nie robiłam bezglutenowego zakwasu, czy system jest ten sam, czy trzeba jakoś pomagać?
Bułki z przepisu powyżej nastawione. Teraz zabieram się za tostowy chleb na zakwasie zamiast drożdżach. Mój zakwas pięknie rośnie, tu gdy, żeby nie zapeszyc. Odebrałam dwie łyżki i zamroziłam, ciekawa jestem jak się będzie odradzał po rozmrożeniu, jeden słoik odebrałam i wstawiłam do lodówki, żeby mieć zapas w razie zepsucia tego na blacie. Jeszcze polecają zasuszyc zakwas, pamiętam raz kupiłam takie zasuszone płatki, ale wykorzystałam je do zakwasu na żurek ![]()
Ada
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2020-01-12 16:33:22 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Bulki wyszly swietne, ale troche plaskie, moze lepiej jakbym je do foremki na bagietki dala, i tak zrobie nastepnym razem.
Chleb tostowy wyszedl ladny, na zdjeciu nie wyglada na wyrosniety, ale w realu jest wielkosci chleba tostowego ze sklepu. Maz lubi rano tosty, wiec bedzie degustowal. ![]() Teraz piecze sie chleb pszenno-zytni, kupilam dawno temu silikonowa foremke co ma wyglad pilki do rugby jak jest zlozona do pieczenia bochenka. mozna ja rozpiac i uzyc jako miski do wyrabiania. Mam ja juz pare lat ale dopiero dzisiaj ma premiere, i juz prawie zrezygowalam, bo myslalam ze chleb za duzy do niej, ale pasowal. Mialam juz rozgrzany garnek zeliwny, wiec wsadzilam ta foremke do garnka, bo szkoda takiego zrodla ciepla zmarnowac. ![]() Jednak troche za duzo bylo ciasta, teraz przynajmniej wiem jaka miarke mam miec do tej foremki. chleb sobie odpoczywa.
Ada
|
|
|
ZosiaS | Post #6 Ocena: 0 2020-01-12 22:18:11 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-01-12 10:44:18, Adacymru napisał(a): Nigdy nie robiłam bezglutenowego zakwasu, czy system jest ten sam, czy trzeba jakoś pomagać? Ten sam, żeby pobudzić go do działania, zamiast skórki od chleba, woda z ogórków. Kiedyś miałam swój, ale go zagłodziłam, a teraz jakoś się nie składa żeby nastawić. |
gosian | Post #7 Ocena: 0 2020-01-17 00:07:26 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Czy ktoś próbował upiec chleb z dwóch składników? Jogurt naturalny plus mąka.
Z ciekawości w sobotę wyprobuje, bo na trzy sekundowym video wyglądał apetycznie i wyrosniety aż wierzyć się nie chce. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2020-01-17 01:13:33 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2020-01-17 00:07:26, gosian napisał(a): Czy ktoś próbował upiec chleb z dwóch składników? Jogurt naturalny plus mąka. Z ciekawości w sobotę wyprobuje, bo na trzy sekundowym video wyglądał apetycznie i wyrosniety aż wierzyć się nie chce. A po co jogurt? Wystarczy woda, mąka, drożdże, sól. |
gosian | Post #9 Ocena: 0 2020-01-17 08:01:17 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
W tym sęk, że woda, sól i drożdże są tu niepotrzebne. Dlatego jestem ciekawa smaku i czy rzeczywiście tak ładnie urośnie w piecu jak pokazali.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
ZosiaS | Post #10 Ocena: 0 2020-01-17 18:56:06 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Raczej bez sody/proszku do pieczenia się nie obędzie. Musi być coś żeby chleb wyrósł.
|