Chleb na zaczynie. Mieszanka mąk pszennej i żytniej plus nasiona dyni. Chyba mało dałam, bo nie widać w przekroju na zdjęciu. Ja ostatnio piekę chleb w tych garnkach. jeden zakupiony w charity shop za 2 f
Str 58 z 66 |
|
---|---|
EFKAKONEFKA33 | Post #1 Ocena: 0 2019-05-10 18:47:13 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Chleb na weekend upieczony
![]() ![]() ![]() ![]() Chleb na zaczynie. Mieszanka mąk pszennej i żytniej plus nasiona dyni. Chyba mało dałam, bo nie widać w przekroju na zdjęciu. Ja ostatnio piekę chleb w tych garnkach. jeden zakupiony w charity shop za 2 f Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2019-05-10 19:41:34 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Piekne chleby, piekne, gratulacje.
Ja tez w garnkach zeliwnych i glinianych pieke czasem, dobrze cieplo trzymaja i ksztalt bochenkow pomagaja utrzymac.
Ada
|
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2019-07-14 15:59:00 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie mam ostatnio szczescia do zakwasu, poczytalam juz troche i pewnie jakies bakterie w mace, bo zebym nie wiem jak wyparzala sloj i cokolwiek uzywalam, to po tygodniu plesn sie pojawia. Juz nawet nie licze ile razy wywalilam. Kiedys jak robilam pierwszy, to wyszedl swietny, i jakbym nie zapomniala o nim wyjezdzajac na wakacje... to nie musialabym teraz drugiego robic. Jedno co moge powiedziec, to ze ten pierwszy byl we znanego mlyna, z Polski.
Dzisiaj zarobilam nowa porcje zakwasu, na przkor, nawet sie nie wysilalam w sterylizacje zadna, oplukalam sloj, wymieszalam make z woda i zobaczymy co wyjdzie... Tymczasem dzisiaj chleb na drozdzach i maslance, teraz zarobiony odpoczywa w lodowce. Jutro bedzie sie piekl. KIedys robilam i zapomnialam, bo w drugirj lodowce byl a nie w kuchni, i po kilku dniach tego odpoczynku wyszedl swietny.
Ada
|
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2019-07-14 16:03:50 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Ja też nie mam, ale dzięki, że przypomniałaś. Mam polską mąkę żytnią, to zaraz zrobię i zobaczę, co tym razem z tego wyjdzie. Mój był pieczony na zaczynie drożdzowym, który sobie dojrzewał dwa dni w słoiku. Potem po wyrobieniu ciaasta, noc posiedział w lodówce i dopiero był pieczony. Ostatnio piekę z dwóch mąk ( 3/4 mąki żytniej i 1/4 mąki pszennej)
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Wilki2 | Post #5 Ocena: 0 2019-12-15 22:51:59 (5 lat temu) |
Z nami od: 15-12-2019 Skąd: gdzieśtu |
Pierwsza samodzielna próba zakończona sukcesem. Może nie jednym wielkim ale dwoma małymi sukcesami. Zapach i smak rewelacja.Nad wyglądem jeszcze trzeba popracować. Czy więcej w tym moich zdolności czy jednak większe znaczenie ma dobra trenerka?
![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Wilki2 15-12-2019 22:53 ] |
|
|
Adacymru | Post #6 Ocena: 0 2020-01-11 19:25:59 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Piekne te chleby, a ja ponowilam probe z zakwasem i ... odpukac ... narazie jest w porzadku; pieknie rosnie juz tydzien wiec dzisiaj zarobie na chleb, bo ostatnio nie ma kiedy po sklepach biegac za dobrym chlebem.
W ubieglym tygodniu przyszla ochota na zurek, ale nie mialam zakwasu, i tak przy okazji nastawiania na zurek, zamieszalam zakwas na chleb z maki zytniej. Zakwaz na zurek gotowy, jutro bedzie na sniadanie, i pojutrze, i popojutrze, bo w domu tylko ja zurek jadam, ale do chleba to juz mam towarzystwo. Nie ma to jak rozgrzewajaca kosci zupa z domowym chlebem, a jak sie zeschnie (w co watpie), to beda grzanki.
Ada
|
andyopole | Post #7 Ocena: 0 2020-01-11 19:53:45 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Mój właśnie dochodzi w piekarniku. Jeszcze 10 minut.
![]() |
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2020-01-11 21:27:27 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Co ty robisz Andy z tyloma chlebami? Mrozisz?
Ada
|
andyopole | Post #9 Ocena: 0 2020-01-11 22:04:45 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2020-01-11 21:27:27, Adacymru napisał(a): Co ty robisz Andy z tyloma chlebami? Mrozisz? Dzisiejszy wypiek przeznaczony jest na Loterię Fantową WOŚP. W tym roku w Portland, Oregon, po raz pierwszy jest oficjalny Finał WOŚP z Komitetem Organizacyjnym, skarbonkami, koszulkami, tańcami, wystepami i zarelkiem. ![]() |
gosian | Post #10 Ocena: +1 2020-01-11 22:13:17 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Ale mi narobiliscie apetytu na taki chlebek. Mozesz jutro szybko coś upieke ale nie z zakwasu, tylko z drożdży. Ale i tak będzie lepszy niż ten kupny.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|